Kritika usvojena, profil azuriran.
Hvala za video, ali meni samo moze voda da curi niz bradu kad vidim ovaj strug.

Pricacu jednom o mom strugu, samo da ukapiram kako da postavim slike, linkove itt ovde.
Ako se ne varam, ovaj noz neki zovu rotacioni noz, i on seta nekih 180 stepeni, kao na snimku. Koristicu snimak kao reper za moj problem. Treba da napravim poklopac koji izgleda kao spljostena polulopta. Kao ova drvolopta na snimku, samo pola nje, i naravno mnooogo manja ( fi 86mm). Problem je sto to nije pravilna polulopta i sa ovakvim rotirajucim nozem ne mopze da se izvede. Polulopta je u precniku 86mm, a njena visina je 33mm, dakle, vise bi joj odgovarao naziv poluelipsa. :skratta:
E, to mi je problem. Sa ovakvim nozem ne bih imao problema, ali... Majstor za alate mi je napravio napadni noz, koji ima oblik spoljne svere poprecnog preseka obratka, i sa njim napadam ("napadam"...) komad sa strane. Medjutim, napadna povrsina je VELLLLIIIKA i komadi lete na sve strane, uglavnom kao geleri i cackalice. Do sada sam uspevao da ih ne docekujem glavom, ali pitanje je koliko cu jos odolevati. Ne znam da li treba da pominjem visok pritisak, gubitak apetita i povratak ogromnim kolicinama kafe kao sredstva za smirenje? :forvonad:
Sada mi majstor predlaze da nabudzi kopir sa druge strane poprecnog suporta, pa da skidam sloj po sloj (susku po susku) od centra ka ivici, sve dok po sablonu ne dobijem dugo ocekivani, do sada ne napravljeni, komad. Pa sad, posto je u pitanju serija od vise stotina komada, interesuju me jedna stvar, a to su dve stvari:
1. Na koji nacin mogu najbrze i najkvalitetnije da obradim lipu a da ona ne puca i da se ne cupavi? (znam da su robovi najjeftinija varijanta, ali mislim da bi mi Policija zamerila...)
2. Ima li nade za moj s lucaj ili da sednem pored struga i pocnem da placem?
3. Ako me niste razumeli, ne zameram vam, i ja se pitam sta sam to napisao... :ironisk:
Salu na stranu, frka mi je, ovo mi je prvo iskustvo sa strugom uopste i ovim nacinom obrade drveta, pa zato molim sve ljude dobre volje i velikog znanja i iskustva za par dobronamernih saveta.
Hvala.
P.S. Moje sledece pisanje bice posveceno seksualnoj revoluciji izmedju mog struga i mene, pod uslovom da me moderatori ili ne daj boze administrator ne ukore zbog toga.

Cik pogodite ko u toj revoluciji izvlci deblji kraj? :kapitulation: