Kit za drvo

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
micho0404
Šegrt

Kit za drvo

Post by micho0404 »

Pozdrav!
Imam mali problemčić sa kitom za drvo. Radi se o ploči stola od mahagonija. Popravljao sam sitne udubine sa kitom (prilicno skupim) za mahagonij. Nakon šmirglanja kit se stopio sa daskom i nije bio uopce vidljiv. Nakon sto sam stol premazao lanenim uljem, mahagonij je potamnio, a kit je ostao svijetao, pa su ostale mrlje na kitanim dijelovima. Pitanje je što da radim da to ispravim???
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Taj kit je pravljen da bude iste boje kao mahagoni nakon sto se lakira.
Ne upija ulje isto kao mahagoni, pa usled toga i razlika u boji.
Iskreno, nisam siguran kako da izvedes da postignes istu boju nakon mazanja uljem. Jedino da nisanis neki koji je iste boje kao sto je mahagoni nakon mazanja, mada mislim da ce se i tada videti fleke (razlika u sjaju) zbog razlicitog upijanja.
micho0404
Šegrt

Post by micho0404 »

Jel bi pomoglo kad bih cijelu površinu još jednom prešmirglao? Strah me da ne zaserem...puno truda sam ulozio u taj stol:(
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Који кит си користио ?
Имора ли то са ланеним уљем да премажеш ?
Last edited by stolart on 27 Nov 2010 00:15, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jel to puni mahagoni ili furnir?
Ako je puni, onda slobodno smirglaj.
Ako je furnir (sto je verovatnije), onda ne smes mnogo da smirglas, da ga ne bi "probio".
micho0404
Šegrt

Post by micho0404 »

Puni je, ošmirglao sam ga malo danas. Sad se malo manje primjeti. Ubuduće ću najprije na otpadnom drvetu isprobati...na greskama se uci :)
Naratas
Zarezivač olovaka

Post by Naratas »

Uzmi prasinu od smirglanja, pomesaj je sa lakom i nanesi u pukotine pa preslirglaj ponovo. Koristi parketarske fore, jer uglavnom kiti koje mi koristimo ovde je losijeg kvaliteta i u vecini slucajeva se nijansa razlikuje od nijanse drveta. Jedine tri nijanse kod nas koje mogu da se koriste bez bojazni da ce promeniti boju su smreka, bukva i beli kit. Sve ostale menjaju boju.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Naratas wrote:Uzmi prasinu od smirglanja, pomesaj je sa lakom i nanesi u pukotine pa preslirglaj ponovo. Koristi parketarske fore, jer uglavnom kiti koje mi koristimo ovde je losijeg kvaliteta i u vecini slucajeva se nijansa razlikuje od nijanse drveta. Jedine tri nijanse kod nas koje mogu da se koriste bez bojazni da ce promeniti boju su smreka, bukva i beli kit. Sve ostale menjaju boju.
А да пробаш да употребиш Гит
Некако ми лепше звучи:rolleyes:
Дођох, видех, побледех
Post Reply