bosch blanja ili glodalica

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
zdravac
Brzi dodavač alata

bosch blanja ili glodalica

Post by zdravac »

Pozdrav!

Na početku da napomenem da nisam stolar, ali volim obrađivati drvo, iz hobija.

Namjeravam praviti sjenicu u vrtu, i još ponešto... (počeo sam od pseće kučice prošle godine) :D pa molim za savjet.

Još sam u fazi skupljanja alata, a držim da se isplati kupiti kvalitetan alat, koji će duuugo trajati (kolko meni treba - jaaaaako dugo). E sad;

Budući da nemam novaca za jedno i drugo, mora biti ili ili

Da li da kupim plavi bosch glodalicu (gmf 1400) i neku jeftinu blanjalicu, ili neku jeftinu glodalicu, a boschovu blanju (gho 40-82 c)? (nemam abrihter, naravno)
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

zdravac wrote:Pozdrav!

Na početku da napomenem da nisam stolar, ali volim obrađivati drvo, iz hobija.
Ako se ne bavis time profesionalno onda ti ne treba plavi bosch,makita,dewalt itd.
mozes da uzmes Bleck&Decker, zeleni bosch skil i drugi i ako njima radis kad kad trajace ti dugo , jer nema potrebe davati 200-300 eura za glodalicu kojom ces da radis kad kad

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Pa velika većina u koju se i ja ubrajam će ti preporučiti da ti je bolje a kupiš glodalicu i to Bošovu.
Nego ne reče šta nameravaš da radiš pa da bi ti blanjalica bila prioritetnija?

Pozdrav MIsko.
zdravac
Brzi dodavač alata

Post by zdravac »

ne bih htio ispasti smješan...
Ove godine drvenu sjenicu (paviljon), terasu (znači daske na betonsku ploču), nekakve police u dnevnoj sobi...
Na ljeto me čeka neki biznis od 10ak psećih kučica (jednom se tipu koji ima uzgajivačnicu svidilo kak sa napravio, pa hoće da i njemu napravim) i tak...
zdravac
Brzi dodavač alata

Post by zdravac »

E da;

Uglavnom planiram raditi od čamovine, znači puno drvo, a kad kupim daske, grede, ipak ljepše izgleda pohoblano.

boschovu blanju sam mislio kupiti jer radi utore do 24 mm, a opet, prelistao sam cijeli forum, i rijetko di sam uopće i našao riječ blanjaliica (za razliku od glodalice)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mislim da ce ti glodalica zavrsiti mnogo vise posla nego blanjalica. Generalno sa rucnom blanjom mozes da uradis neka doterivanja, ali tesko da mozes da odradis kompletnu obradu od poluobradjene/neobradjene daske do upotrebljive. Za to bi ti trebao abrihter/diht, a to je vec skupa sprava cak i u minijaturnoj verziji. Za takvu obradu je verovatno isplativije da ti je usluzno obavi neka stolarska radionica.
Jedino uzmi u obzir da ti uz glodalicu trebaju i glodala, a ona nisu bas jeftina.

Sto se tice tvog izbora da kupujes kvalitetan a ne jeftin alat, potpuno se slazem (i sam radim tako).
Nisam siguran kolika je cena tog Bosch-a (videh na jednom engleskom sajtu da je oko 400EUR), kao i za cene i mogucnost nabavke pribora.
Ko o cemu baba o ustipcima :), a ja o Festu. Pogledaj njihov QF 1010 ili QF 1400. QF 1010 jese nesto slabiji (1100W) ali u kompletu sa kutijom i sinom od 100cm u Nemackoj je oko 430 EUR, a moze da obavi jako puno posla. Pribora ima u izobilju a tek on ustvari daje prave mogucnosti (procesljaj malo po temi elektricni alati, pisali smo ja i zoranp dosta o njemu). QF 1400 je vec oko 550 EUR u kutiji i bez sine (prima sav pribor od QF 1010), ali pitanje je da li ti je uopste potreban frezer te snage i sa mogucnostcu prihvata glodala od 12mm za hoby rad.
zdravac
Brzi dodavač alata

Post by zdravac »

evo, samo da se malo pohvalim. Pročitao sam večinu postova na ovom forumu, i ipak je glodalica prevladala. danas sam je naručio, i idući tjedan stiže. (BOSCH GMF 1400 CE) - 2.999.00 kn bez PDV-a, al daju rabat, pa me tolko i izađe s pdv-om (trgometal)
Ne sumnjam da je fest prava stvar, ali sina mi nije bitna, a bosch je ipak malo jači.
festool od 1400 w je ipak preskupa. 600 kn skuplja, to mi je i više nego dosta za 2,3 kvalitetna glodala!
ovih dana pravim stol za nju, pa ak neko ima savjet šta da stavim gore kao radnu plohu, a da nije skupo...?
Još jedno pitanje; Da li postoji negdje skica za izradu šablona za lastin rep? možda netko ima nacrtano?
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

mbole wrote:....ali tesko da mozes da odradis kompletnu obradu od poluobradjene/neobradjene daske do upotrebljive. Za to bi ti trebao abrihter/diht, a to je vec skupa sprava cak i u minijaturnoj verziji. Za takvu obradu je verovatno isplativije da ti je usluzno obavi neka stolarska radionica.
....
Slazem se!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne sumnjam da je fest prava stvar, ali sina mi nije bitna, a bosch je ipak malo jači.
festool od 1400 w je ipak preskupa
Cestitam, nek te lepo sluzi.

Sto se tice odluke Festo/Bosch, finansije su uvek jak argument.
Sa druge strane, mislim da razlika 1100W - 1400W nije velika (naravno zavisi sta radis, i naravno pod uslovom da je to zaista 1100W), a sina ume da bude jaaaako korisna stvar.
No obicno je problem sto ljudi nikada nisu videli pa i ne znaju "cemu to sluzi a uz to i ne radi" :)
Skoro su Dule i Djagi razgledali moju kad sam bio u Trsteniku, i po njihovim recima, tek kad su videli uzivo shvatili su kako to radi, i za sta bi sve moglo da bude korisno.
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

mbole wrote:
festool od 1400 w je ipak preskupa
Cestitam, nek te lepo sluzi.

Sto se tice odluke Festo/Bosch, finansije su uvek jak argument.
Sa druge strane, mislim da razlika 1100W - 1400W nije velika (naravno zavisi sta radis, i naravno pod uslovom da je to zaista 1100W), a sina ume da bude jaaaako korisna stvar.
No obicno je problem sto ljudi nikada nisu videli pa i ne znaju "cemu to sluzi a uz to i ne radi" :)
Skoro su Dule i Djagi razgledali moju kad sam bio u Trsteniku, i po njihovim recima, tek kad su videli uzivo shvatili su kako to radi, i za sta bi sve moglo da bude korisno.
Ček samo malo mBole zar su švabe postali totalni idioti ili ja dobro ne videh snagu njihovog QF 1010 jer ako se ne varam podatak sa sajta govori o 1010W, mada je po meni i to sasvim dovoljno.(sem ako ne obradjuješ kamen a ne drvo.:lol::lol:)

Pozdrav Misko.
Misko
Pred-majstorsko zvanje

Post by Misko »

Zdravac nek te "mašinica" služi sa srećom i da nemašproblema sa ženom (Da ti ne traži adekvatnu protiv nadoknadu kao nekim kolegama.:lol::lol:).I što je najbitnije sad lepo spremaj parice za kvalitetna glodala, cena? prava sitnica.:lol::lol:

Pozdrav Misko.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Sina?Treba svima,keve mi(samo ne znamo)
Last edited by Dule on 07 Mar 2008 21:54, edited 1 time in total.
pinokio
Precizni šegrt

Post by pinokio »

zdravac wrote:ovih dana pravim stol za nju, pa ak neko ima savjet šta da stavim gore kao radnu plohu, a da nije skupo...?
Nek bude srecna i dugovjecna!
Sto se tice stola,odnosno radne povrsine,ja sam sebi spremio plocu od medijapana spojene dvije po 18mm s tim da je gornja oplemenjena a donja za nju zalijepljena od obicnog medijapana. Po mojoj procjeni mislim da ce biti ok:rolleyes:,ali ako neko smatra da je greska bolje da i sad saznam nego kad je zavrsim.:|
Pozdrav za sve!!!:)
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Dobro, kako radi ta šina? El može to da se objasni, il ne?
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Relativno prosto(u tome je njena lepota),pricam iz mog iskustva(radim 12god.imam radionicu solidno opremljenju),mogu da se nastavljaju(sine)tako da daju dovoljnu duzinu da se posece tabla na predmeru po duzini sa dva obelezavanja,ne mora da se prati linija samo guras po sini,za sudoperu usecanje pesma,za perforiranje bokova za kuhinju fantasticna,skratiti za dva milimetra drvenu plocu nista lakse,a kako radi?Pa samo guras alat (cilukular,frezer,itd)po sini koja vodi,gleda,misli a ne drhti za tebe,a da i nije bitno da li je "raspolozena".
Doduse to sam video za neko kratko vreme sto nam je Bole prezentovao kod Djagija.
Post Reply