Profilno rende

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
bumbus
Precizni šegrt

Profilno rende

Post by bumbus »

Pozdrav svima

Da li je neko od vas pokusao, naravno uspesno :) , da pravi profilno rende? (nisam siguran da je pravi naziv, eng. je moulding plane).

Imam dosta takvih rendeta, naravno starih, koje bih zeleo da sredim (vidim da je rec restauracija zabranjena :D). Nekima treba samo ciscenje i ostrenje, ali ima i takvih za koje nazalost mora novo telo da se pravi da bi imao neku upotrebnu vrednost, Tu mi trebaju saveti, kako da kopiram profil tabana, odn. postojece nozeve u hobi varijanti?

Namerno sam napisao "hobi", jer ne bih savete kao sto su naruci custom made profilni noz za frezu.
Last edited by bumbus on 31 Aug 2018 09:47, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije zabranjena, samo je treba koristiti kada se to zaista i radi :)

Ne znam neki "recept", al razmisljam kako bih ja radio.
Napravi se profil kakav hoces da dobijes na kraju. Ugrubo obradis taban, na profil zalepis smirglu i guslaj dok taban ne dobije odgovarajuci oblik (naravno smirgla mora da bude jako tanka). Pri tom, noz je sve vreme u rendetu, samo povucen unazad (da bi telo bilo nategnuto isto kao sto ce biti u radu).
Onda gurnes noz da malkice viri, pa sad guslas sa sve nozem (vuces unazad naravno), dok i noz ne dobije dati profil.
Noz je sad naravno tup, al sad imas oblik i ostaje da ga pazljivo ispratis prilikom ostrenja.
bumbus
Precizni šegrt

Post by bumbus »

Tako nekako sam i ja zamislio, da sa cirkularom/malom frezom skinem sto vise materijala, pa onda guslanje....samo kontam da ce to biti malo mukotrpno (ne zbog samog fizickog rada, vec zbog vrhunskog kvaliteta smirgli koje mogu da se kupe u obicnim prodavnicama :/)
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Zašto se BR ne javlja? Mislim da on jedini zna.

Imaš po internetu podosta klipova kako se prave takva renda.

Pazi kako ih oštriš, moraš zadržati originalni oblik oštrice.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

BR se javi kada moze :D

Pravio sam takva renda. Moze i kako je Bole predlozio, ali je to spor i neprecizan nacin, i probao bi da ga izbegnem.

Pretpostavljam da pricas o rendima koja imaju kompleksne profile, tj nisu prosta konkavna i konveksna obla, sto bi englezi rekli hollow and round. Tradicionalni nacin je da se taban novog rendeta, sto pribl;izniji stariom profilu napravi sa kombinacijom rabbet, side escapment prostim polukruznim konveksnim i konkavnim rendima. Generalno, svaki tradicionalni profil moze da se napravi sa ovim rendima. Nekada ih je pravio stolar sam, pocne od konveksnog, tj ispupcenog, posto tu taban moze da se napravi sa ravnim rendetom, pa onda napravi odgovarajuci hollow, za svih 16 parova, ako mu trebaju.

Posto pretpostavljam da se ne bi zezao sa pravljenjem prostihrenda za profile, nego hoces samo da iskoristis postojeca seciva, najprostiji nacin je da se od parceta celika napravi kontraprofil sa projekcijom 90 stepeni turpijama, okali, i on iskoristi kao skraper postavljen bocno, izmedju dva bloka drveta, na ravnoj podlozi da se napravi parce profila koje ce biti taban. Posle svakog prolaska buduceg tabana rendeta, (ili dva tri) kucnes ga da izadje za debljinu skinutog, pa moze da se koristi uz potpuno ravnu vodjicu bez profila.

Sad, mnogo lakse je pokazati, nego objasniti, ako stignem nacrtacu.

Izako zvuci strasno, uopste nije, moze da se iskoristi relativno mali komad ceklika, koji takodje moze da se i okali na butanskom sporetu ili plameniku,i otpusti u rerni. Ionako ga kada napravis rende bacis, posto postane besmislen.

E sad, ako vec pravis nova tela, ja bi se potrudio da prepravim renda da se koriste nagnuto u odnosu na vertikalnu osu ako vec nisu. Kod nas su takva retka, a to naginjanje ima poprilicne prednosti. Pogotovu ako profil ima neku vertikalnu ivicu, posto ukida potrebu da se secivo ostri sa strane, da bi strugalo tu vertikalnu ivicu, pa traje duze.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

'bem mu misa ako sam te ja ista razumeo :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Pa ti i ne pravis profilno rende ;)

Tako obicno ispadne, da ih pravim trenutno pa da snimim video, sve bi bilo jasno u 60 sekundi, ovako, mogu da potrosim sat kucajuci, i opet nece da bude jasno.

Trenutno mi je sobica-radionica u potpunom haosu, a ja lupam glavu oko racunanja sablona za dovetail jig za glodalicu, koji mi nece skoro trebati. Naravno, sto mora prosto kada moze komplikovano, pa razmisljam da pravim kopiju Leigh Super18. Dokon pop i jarice krsti.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zato ti nisi profesor :)

PS
Stara holivudska prica:
Ko ne zna da radi, on uci druge.
Ko ne zna ni da ih uci, ode u kriticare :)
bumbus
Precizni šegrt

Post by bumbus »

@BR Naravno da nisu obicni obli tj. konkavni/konveksni profili, njih bi lako :). Jasno ovo sa kontraprofilom, mada mi se cini komplikovanije nego sa smirglom. Zasto mislis da to ne bi bilo dovoljno precizno?
Kad smo vec kod kontraprofila i turpeisanja, da li se mogu negde kod nas kupiti/naruciti kvalitetne turpije?

A ovaj zadnj deo "E sad, ako vec pravis..." uopste mi nije jasan ::neznam::
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nacrtano je ko scraper a ne ko rende, al princip je isti

Image

Image
bumbus
Precizni šegrt

Post by bumbus »

Mislim da mi je jasno ali sam onda jos vise zbunjen :D (kao kad studente pitam ima li neko kome nije jasno, naravno da se niko ne javlja, svima sve jasno, a ustvari skoro nista nisu razumeli :skratta: )

Da bi bio ovako pod nagibom moralo bi se ozbiljno prepraviti i secivo a to je onda vec isto kao da pravim skroz novo sve (a cilj mi je postojeca seciva da iskoristim).
Sem ovog sto BR spominje za vertikalne ivice, jel ima jos neku prednost ako se pravi sa nagibom?

P.S. Realno, ova renda retko da cu koristiti pored freze i rucnog glodala, ovo mi vise dodje kao vid opustanja, za svoju dusu.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Rucna profilna renda imaju prilicno prednosti nad frezom i rucnom glodalicom posto su profili napravljenin sa njima daleko precizniji, i spremni za finisiranje. Pogotovu akom je rende sa Jork Pitchom, tj ako je secivo postavljeno pod grudnim uglom od 50 stepeni, pa se smanje problemi sa cupanjem vlakana.

Nemoguce je postici taj nivop kvaliteta profilom sa glodalice. Cak i kada ga smirglas. Svojevremeno sam se zezao sa pravljenjem podloge sa smirglu prema profilu, poliesterskim gitom za automobile, pa presvlacenjem smirglom, ali em mnogo rada, em su sve sanse da se zaoble coskovi profila, pa dzaba trud. Tako da ne bi trebalo zanemariti takva renda i za ozbiljnije stvari.

Da se vratimo na pravljenje. Glavna prednost profilnog rendeta koje se postavlja pod uglom je stom takvo radi, za razliku od vertikalnog. Kada je rende vertikalno, moras da ostris i vertikalne ivice, posto one struzu svoju povrsinu, i rade kao i one druge. Tako dodjes do toga da se sa svakim ostrenjem secivo i suzava. I to je velika mana, i problem. Dodatno, daleko je teze voditi rende kmoje je vertikalno, pa jednom rukom pritiskas bocno, a drugom odozgo, al ajd moze. Nenki starinski stav je da su takva renda OK, za kratkotrajnu upotrebu. Francuska, Ruobo profilna renda su se tako i pravila, a trajala su jedan veci projekat, za razliku od engleskih.

E sad, sto se starih seciva tice. Ako se suzavaju prema repu, onda se svakako isplati koristit ih. Sve i da prilagodis profil, opet se isplati. Akom su ravna, onda ionako imaju sopstveni set problema, pa onda mozes da napravis odgovarajuca tela bez prepravke, upravo za to sto si hteo, da ostanu kakoi tako u upotrebi. Da sam na tvom mestu, razmislio bi u tom slucaju da pravim tela francuskog tipa, ide brze, i ne treba ti float, tj turpija za renda.

Inace, ilustracija koju je bole postavio, je odlicna i za nacin pravljenja rendeta. Ostajem jos uvek duzan skicu pravljenja.
Post Reply