BR se javi kada moze
Pravio sam takva renda. Moze i kako je Bole predlozio, ali je to spor i neprecizan nacin, i probao bi da ga izbegnem.
Pretpostavljam da pricas o rendima koja imaju kompleksne profile, tj nisu prosta konkavna i konveksna obla, sto bi englezi rekli hollow and round. Tradicionalni nacin je da se taban novog rendeta, sto pribl;izniji stariom profilu napravi sa kombinacijom rabbet, side escapment prostim polukruznim konveksnim i konkavnim rendima. Generalno, svaki tradicionalni profil moze da se napravi sa ovim rendima. Nekada ih je pravio stolar sam, pocne od konveksnog, tj ispupcenog, posto tu taban moze da se napravi sa ravnim rendetom, pa onda napravi odgovarajuci hollow, za svih 16 parova, ako mu trebaju.
Posto pretpostavljam da se ne bi zezao sa pravljenjem prostihrenda za profile, nego hoces samo da iskoristis postojeca seciva, najprostiji nacin je da se od parceta celika napravi kontraprofil sa projekcijom 90 stepeni turpijama, okali, i on iskoristi kao skraper postavljen bocno, izmedju dva bloka drveta, na ravnoj podlozi da se napravi parce profila koje ce biti taban. Posle svakog prolaska buduceg tabana rendeta, (ili dva tri) kucnes ga da izadje za debljinu skinutog, pa moze da se koristi uz potpuno ravnu vodjicu bez profila.
Sad, mnogo lakse je pokazati, nego objasniti, ako stignem nacrtacu.
Izako zvuci strasno, uopste nije, moze da se iskoristi relativno mali komad ceklika, koji takodje moze da se i okali na butanskom sporetu ili plameniku,i otpusti u rerni. Ionako ga kada napravis rende bacis, posto postane besmislen.
E sad, ako vec pravis nova tela, ja bi se potrudio da prepravim renda da se koriste nagnuto u odnosu na vertikalnu osu ako vec nisu. Kod nas su takva retka, a to naginjanje ima poprilicne prednosti. Pogotovu ako profil ima neku vertikalnu ivicu, posto ukida potrebu da se secivo ostri sa strane, da bi strugalo tu vertikalnu ivicu, pa traje duze.