Preporuka glodalice za početnika

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
markus
Zarezivač olovaka

Preporuka glodalice za početnika

Post by markus »

Pozdrav svima, pogledao sam teme na forumu u vezi ručnih glodalica. Da malo obnovimo temu koju bi mi glodalicu preporučili za početnika?
Razmišljao sam o izradi stola za glodalicu kao na forumu http://www.stolarskaradionica.com/glodalica-za-poneti/

Svi prijedlozi su dobordošli jer sam početnik. Hvala svima :)
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Prvo upisi odakle si. To je obaveza po pravilima foruma, alii da bi dobio pravi odgovor, sa obzirom da nije isto da li ti treba nesto u Avganistanu ili Srbiji.

Da bi dobio preporuku, trebalo bi da definises i sledece

Sta bi pravio, i koliko veliko?
Da li je gliodalica samo za sto ili bi bila univerzalna?
Koliko bi para dao za glosalicu?

Tek onda mozes da dobijes nekakav priblizan odgovor.
markus
Zarezivač olovaka

Post by markus »

OK, hvala na savjetima.

- Radio bih za početak manje poslove (ramove za košnice, pokoji prozor za podrum, sto za frezer).
- Glodalica bi bila univerzalna, dakle da je mogu monirati na sto i koristiti ovako.
- Izdvojio bih nekih 250eura.

Da li za početnike preporučujete uzeti novu ili polovnu glodalicu?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Za to sto bi ti radio ne treba ti previse snage. U svakom slucaju, moj savet je nova glodalica, sa garancijom, dakle ne kupljena preko oglasa ili na buvljaku.

Za te pare, da sam na tvom mestu, za samo 50 eura vise uzeo bih Makitu RT0700CX2J. Skuplju varijantu, u kompletu sa tri baze koje ce ti dobro doci.

Iako izgleda da je manje snage, samo 700w naspram 900-preko hiljadu vecine drugih, za vecinu glodala ovo je dovoljno. Glodala koja ona ne moze da pokrene i ne mogu da se koriste na glodalici od 8mm, a onda ulazis u kategoriju onih sa prihvatom 12mm, u kojoj nemas nikakav izbor masina u cenovnom rangu koji ti odgovara, osim najgorih kineskih fuseraja.

Prednost je sto dobijas univerzalnu masinu, sa tri baze,i samo je prebacujes sa baze na bazu. Skidanje sa baze traje nekoliko sekundi. Pri tome, za pocetak fiksnu bazu montiras na sto, skidas samo motor, koji prebacujes na potapajucu bazu.

Za Makitu imas 3 godine garancije, a i sve rezervne delove koji ti zatrebaju. Kvalitet je jos uvek odlican.

Dodatna prednost je stoi mozes da dokupljujes baze, koje nisu preterano skupe, pa recimo, ako imas stalnu potrebu za fiksnom bazom, za 30 eura kupis jos jednu, da ne moras da skidas onu sa stola. Ista prica ako pravis i bilo koju varijantu sa horizontalnom montazom glodalice.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Ta mala makita je slaba za to sto bi on hteo, treba min. ovako nesto: http://www.uniortehna.ba/shop/prm1015-glodalica/747
a i jace, ali su onda i cene puno jace.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Ako ti treba univerzalna glodalica, Makita je super jer je lagana i možeš mnogo stvari da odradiš. Opet, ako nameravaš da praviš veći broj košnica ... Moj izbor do 250 eur je dobar, polovan Festool OF1400. Uostalom, pogledaj brzinu rada obe glodalice (obrati pažnju na zvuk).

Makita RT0700CX2

https://www.youtube.com/watch?v=pXTC1s7Oyy0

Festool OF1400

https://www.youtube.com/watch?v=QUwMimMGlzI
sasasasa
Velemajstor

Post by sasasasa »

Festool je jači, ali i ja bi radije Makitu. Em je nova, em ima dosta opcija. A ovakve utore bih pravio iz dva prolaza, pa ne bih zagušio motor. S druge strane, ja uvijek navijam za Makitu pa...
markus
Zarezivač olovaka

Post by markus »

Hvala svima na savjetima. Pitanje za BR, možeš li mi reći za ovu Makitu RT0700CX2J što si naveo koja su to glodala od 8mm da ona ne može podržati? Ako sam dobro razumio smatraš da neka nisu adekvatna za tu mašinu ili sam krivo shvatio?
markus
Zarezivač olovaka

Post by markus »

nlazovic wrote:Ako ti treba univerzalna glodalica, Makita je super jer je lagana i možeš mnogo stvari da odradiš. Opet, ako nameravaš da praviš veći broj košnica ... Moj izbor do 250 eur je dobar, polovan Festool OF1400. Uostalom, pogledaj brzinu rada obe glodalice (obrati pažnju na zvuk).

Makita RT0700CX2

https://www.youtube.com/watch?v=pXTC1s7Oyy0

Festool OF1400

https://www.youtube.com/watch?v=QUwMimMGlzI
Razlika je očigledna, na zvuku se osjeti jačina Festool-a, a po samim karakteristikama je bolja ali je zato i cijena troduplo veća.
Možda jedog dana nabavim nešto od opreme Festool-a jer je stvarno vrhunski.
Sa Makitom sam dosta zadovoljan imam već duže vremena aku bušilicu, ubodnu pilu i brusilicu, za sad rade besprijekorno i bez mane.

Iako sam naveo da bi izdvojio 250e, koju bi mi preporučili sljedeću seriju Makite?
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ta mala Makita ne moze da lepo radi sa velikim glodalima, koja uglavnom imaju i prihvat 12mm. To ne mogu ni druga glodala sa prihvatom 8, tako da ne treba da se uzbudjujes preterano oko toga. Sve ostalo sto ima prihvat 8mm moze, sa tim da neka glodala zahtevaju 2-3 prolaza, pre nego sto dodjkes na tacnu meru. To zahteva malo drugaciji rad na stolu za neka glodala, ali sve se to zavrsi. Moje iskustvo je da se danas uzasno frlja sa snaggama, a sve to moze da se prevazidje sa malo razmisljanja.

Ne vidim da kod Makite imas bolje resenje u tom cenovnom rangu. Za iste pare imas masinu od 900W, ali u drugacijoj konfiguraciji. To radi lepo, no kada bi mi neko stavio na sto obe, i rekao izaberi koju hoces dzabe, uvek bi uzeo RT0700, posto je upotrebljivija. Ostalo kod Makite je skuplje.

Postoji jos jedan trik oko brzine obrtaja koji cini Makitu u sustini jacom nego sto to stvarno jeste. Za razliku od Kung Fu glodalica, Makita ima kontrolu brzine sa kontinualnom snagom, a ne reostatsku konrtrolu. To u sustini znaci da ce Makita imati maksimalni obrtni momenat i kada spustis broj obrtaja, bez znacajnog gubitka snage, a da ce druge masine izgubiti i snagu kada smanjis broj obrtaja.

Posto kod nas nema De Walta sa promenjivom bazom, a Boscha treba izbegavati u sirokom luku, Makita je najbolji izbor na duge staze.

Festool koji su ovde pominjali mene nesto ne odusevljava, a probao sam. Jedino sto Festool zaista bolje radi je kontrola prasine, sve ostalo je na strani Makite. Cak je na novoj Makiti bacanje osovine bilo manje nego na novom Festoolu. Meni je na velikoj glodalici to bio bitan parametar, posto kacim produzetak sa ER caurom na osovinu.

Da ne pominjem da kada kupis polovan alat, nikada ne znas sta je neko radio sa njim pre tebe.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Druze, ta RT0700 je slaba za ugradnju u sto, vec sam ti napisao, ona je samo za obradu ivica i kant trake, sa manjim zahvatima. Ako pogledas na CMT sajtu, za vece zahvate i sa glodalicom od 2000W preporucuju od 3 do 5 prolaza postepeno da bi se izvukao jedan profil, a sta reci za jednorucnu malu glodalicu koja se usija za 2 minuta ? Pa to ti nije za ugradnju u sto. @BR se malo preracunao i prevideo je sta si napisao da hoces da radis. Pogledaj DW625, koja ima 2000W i sve prihvate od 6-12,7mm sa podesavanjem broja obrtaja, tako nesto bi ti odgovaralo.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Pezzo, koliko sam ja shvatio, mi ovde ne pricamo o poluseriskoj proizvodnji kuhinja, pa da mu treba glodalica koja ce da dize panele sa glodalom precnika 5cm. Za kosnice treba da napravi zljeb od 6 ili 8mm, da tera lepo glodalo za fioke za debljinu zida od 18, da moze da poravnja ivicu na colovaci, i slicne styvari. Ne treba ti vise od 700-800 w za tako nesto ako iole imas nesto izmedju usiju.

Pogledaj malo sta rade sa tim malim masinama preko bare, gde jako tesko postizu snage kojima se mi frljamo u Evropi, posto im je napon nizak, pa ces videti koliko je zaista potrebno snage za vrlo ozbiljne radove.

Da ne pominjemo da masinu o kojoj ti prica ne moze da uzme bez 400 eura, a da nije Kung Fu varijanta.

Generalno jako puno ljudi pada na zamku proizvodjaca glodala i freza, sa sve vecim glodalima, i sve vecim masinama koje to teraju. A onda sve rade jednim glodalom, posto je to tako rekao proizvodjac.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Cak i obaranje velikih tablica mozes da uradis na prilicno slaboj glodalici, u stolu, uz malo vise truda, ali i za daleko manje para. Gro materijala se skine jeftinim ravnim glodalom, a finalno oblikovanje se uradi vertikalnim glodalom za panela. Umesto da iuzimas 3x veciu snagu ne bi li terao veliko glodalo za panele, a onda ga i placao jedno 3x cesce, jer i proizvodjac alata mora da zivi od necega.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

e pa sad... i ovce na broju i dusa u raj...
ja imam 3 komada, od 600, 900 i 2000w i profi frezer i uvek jos nesto fali, nema univerzalnih i svemogucih. Rad glodalicom jeste skuplji i sporiji nego na frezeru zbog skupih glodala i zezanja u vise prolaza.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Ja imam jednu, druga ce uskoro. Imam RP2300, 2300W, koja itekako moze da tera sve, radio sam sa njom svasta, i itekako osecam potrebu za RT0700. Svaki put kada treba da skinem nesto malo, na kraju projekta, preznojim se kao blesav, da ne pokvarim nesto sa teskom masinom.

A sto se stola tice, za one koji imaju para i mesta, slazem se sa tobom, frezer je bolja opcija. Pre svega zbog jeftinijih alata, ali i vece snage.

Sa druge strane, da danas kupujem glodalicu samo i jedino za sto, ne bih kupio Makitu. Uzeo bih vodeno hladjeni asinhroni motor za CNC masinu, sa kontrolom frekventnim regulatorom, i postaviuo ga u sto. Kosta u prvim varijantama otprilike koliko i kvalitetna glodalica istye snage, a pokazali su se jako izdrzljivi. I ima odmah ER 20 prihvat.
Post Reply