Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Glodalica za poneti

by Bojan on 4. novembra 2014.

Koncept “3 u 1”
Glodalica je u stolarskoj radionici “alfa i omega”. Kada se postavi na sto, postaje i prilično moćna stacionarna mašina kojom se mogu izvesti i najsloženiji stolarski radovi. Po stranim časopisim i sajtovima se može naći gomila planova za izradu stolova za glodalicu tako da tu manje-više nema nepoznanica. Ono što je problem za naše uslove je nabavka specifiènih aluminijumskih profila ili nosača koji drže glodalicu namontiranu na stolu. U ovom tekstu æu vam predstaviti jedno originalno viđenje malog, pokretnog stola za glodalicu koji može naći mesto u bilo kojoj radionici. Osnovni koncept je taj da se sav materijal za njegovu izradu bez problema može pronaći na domaćem tržištu i da je za izradu (eventualno) potrebna samo mala pomoć neke mašinske radionice.

Prilikom konstruisanja stola pošao sam od ideje da on mora da bude mali, prenosiv i sa što više korisnih funkcija. Na kraju sam došao do toga da moja varijanta stola za glodalicu ima mogućnost rada u tri režima:
– kao sto sa glodalicom ispod stola, normalno postavljenom u odnosu na radnu ploču (slika [1]),
– kao sto sa glodalicom paralelno postavljenom u odnosu na radnu ploču (slika [2]) i
– kao stolarsko pomagalo za pravljenje utora i pera (slika [3]).

Pred vama je originalni (sigurno ne i najbolji :), što mi i nije bila ambicija) koncept stola za glodalicu koji, svojim funkcijama, može da zadovolji stolara-amatera sa malim zahtevima ali i bilo kog stolara-profesionalca kome je potrebna glodalica za efikasan rad na terenu – za pravljenje utora i pera ili profilisanje dasaka više neće biti potreban odlazak u radionicu!


[1] Glodalica je ispod radne površine.

 


[2] Glodalica je bočno u odnosu na radnu površinu. Neke stolarske
elemente je lakše uraditi sa horizontalno postavljenom glodalicom.

 


[3] Sto je okrenut naopačke da bi dobio funkciju stolarskog
pomagala za pravljenje utora i pera.

Nisam hteo da komplikujem konstukciju tako da je prelazak iz jednog u drugi radni režim trivijalna operacija od par minuta – a možda ni toliko. Zašto sam baš izabrao stolarsko pomagalo za pravljenje utora i pera? Zato što je to dodatak koji će vam dati mogućnost da, kad završite pravljenje ovog stola, bez problema pravite i složenije stolarske elemente, npr. stolove, stolice, klupe, uokvirene panele…

Kako se radi o prilično obimnom tekstu (60 strana, preko 80 ilustracija) za njegovo gledanje biće neophodno da “skinete” njegovu PDF verziju (3 MB) na ovom linku. Ovoga puta ne važi pravila da “sve što ima u izlogu ima i u radnji”. U radnji ćete naći još puno toga za šta nije bilo mesta u najavi! Naravno, ceo tok konstrukcije i pravljenja stola je detaljno opisan po koracima i propraćen odgovarajućim SketchUp rešenjem (6.5 MB). Dok čekate da ovi fajlovi stignu sa servera do vašeg računara pogledajte i mali promotivni klip.

A za kraj evo i linka ka radu jednog člana našeg foruma.

Autor: Slobodan Siridžanski (metabo)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama