Stolić bukva

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
MadVlad
Precizni šegrt

Stolić bukva

Post by MadVlad »

Novi projekt završen, kofitejbl napravljen od starih bukovih letvica koje su bile podnice na krevetu. Letvice su bile dimenzija 85x6x1.3 cm. Našao sam u šupi i bukove letve koje su poslužile kao noge. Dokaz da se nikad ništa ne smije bacat, nikad ne znaš kad će ti trebati :lol:

Slike konačnog proizvoda nalaze se OVDJE.

Okvir stola se sastoji od dvije zaljepljene letvice da se dobije debljina od 26 mm, s time da je donja letvica šira za 5 mm, pa se na nju naslanjaju poprečne. Svi spojevi izvedeni su bukovim tiplama i ljepljenjem. Sve nesavršenosti spojeva popravljene kitom na bazi voska (griješ, kapaš, gladiš špahtlom).

Noge su spojene sa po tri tiple i ljepljene. To baš nije ispalo savršeno jer koliko god ja mjerio tijekom ljepljenja udaljenosti među nogama i njihove dijagonale, na kraju nisu baš paralelne. To se vidi tek kad legneš na pod i gledaš u liniji nogu, ali me smeta kako to nisam mogao dobiti kak se spada. Bitno je da se stol ne klacka na ravnoj površini, to je OK.

Prije spajanja nogu rub gornje ploče je obrađen frezerom. Kakav belaj može napraviti staro jeftino glodalo vidi se OVDJE.

Jedna od nogu mi je bila 2 cm kraća od drugih pa sam ju morao nadoštukati. Jednostavnije bi mi bilo odrezati dulje noge, ali nemam stolni cirkular, a ubodnom bi to izgledalo strava da sam radio. Ovu kraću sam nadoštukao daščicom od jelovine, nije ispalo baš nešto, ali mi je to bilo najjednostavnije jer je debljine 19 mm, baš koliko mi fali. Kako je to ispalo, evo OVDJE. Nije baš nešto, al' šta'š! Ko je radio, dobro je i ispalo.

Daske su brušene sa granulacijama 80 i 120, pa je onda išlo močenje vodom (da se podignu neotkinuta vlakna) pa opet 120. Ispalo je skroz glatko. Onda je išlo lakiranje Beltopom bezbojnim u dva sloja i vlakna su se opet podigla! Sad više nije tak gladak kak je bio, ali budući da sam zasmrdio cijelu kuću na par dana, nije mi se dalo ponovo brusit i opet smrdit ispočetka.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ako je od recimo "otpada" napravljen ovaj stolić onda je po meni jaaako dobro ispalo,šta se mene tiče imaš svaku pohvalu.
Čovijek sniva a Bog realizira!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

MadVlad wrote:Prije spajanja nogu rub gornje ploče je obrađen frezerom. Kakav belaj može napraviti staro jeftino glodalo vidi se OVDJE.
Mislim da kod tebe nije bilo u pitanju samo loše glodalo. Ima tu uticaja i redosled stranica kojim ih obrađuješ. (Prva koju obrađuješ u krug, a završavaš sa levom od nje, mora da bude radijalnog reza da bi se što manje krzala pri obradi poslednje stranice. Mislim da sam bio jasan :/ )
Last edited by metabo on 01 Dec 2008 12:45, edited 1 time in total.
MadVlad
Precizni šegrt

Post by MadVlad »

metabo wrote:Ima tu uticaja i redosled stranica kojim ih obrađuješ. (Prva koju obrađuješ u krug, a završavaš sa levom od nje, mora da bude radijalnog reza da bi se što manje krzala pri obradi poslednje stranice. Mislim da sam bio jasan :/ )
:( Hm, ovaj, mislim, kako? Å ta znači radijalnog reza? Jel to znači da godovi idu po širini (po kraćoj stranici)?
MadVlad
Precizni šegrt

Post by MadVlad »

Å TRKIĆ wrote:Ako je od recimo "otpada" napravljen ovaj stolić onda je po meni jaaako dobro ispalo
:mad: A ako nije od otpada, onda ne valja, a? :P

Tnx!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ukoliko imaš radijalni rez (u pravcu poluprečnika stabla, na dasci se vide kao paralelne linije) on je manje podložan krzanju prilikom rezanja. Tangencionalni rez je u pravcu tangente godova (normalno na poluprečnik) i on je najčešći jer je najjeftiniji. Kod njega godovi prave lepe "slike" i on je podložniji cepanju, krzanju, a i mora da paziš da prilikom obrade ne ideš "uz dlaku", odnosno uz godove jer nikad ne možeš da dobiješ idealno obrađenu stranicu.

Na nekim referentnim mestima na netu sam, čak, našao i savet da se, koliko god se to kosilo sa osnovnim principima, prvo sa glodalicom ide sa desna u levo (opasno je i ja to ne bih probao), pa tek onda u finalnom prolazu sa leva u desno (ukoliko se radi o obradi spoljnih stranica obratka).
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Stocic je bas lep. Bravo kolega! :)
Imam jedno pitanje za sve. Kako izbeci paljenje drveta pri radu sa frezerom. Da li se tu radi o ostrini i kvalitetu bita, ili je samo stvar u prevelikom zadrzavanju na jednom mestu. Ako postoji neka fora, molim kolege da nam otkriju! :) Nije problem to posle izbrusiti ako je na nekoj ravnoj povrsini, ali meni se zadnji put to desavalo samo na mestima gde nema sanse da smirglam...
Trt, mrt, zivot ili smrt!
rushinbrain
Majstor majstora

Post by rushinbrain »

super mad vlad...samo tako
greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D:D
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

MadVlad wrote:Sad više nije tak gladak kak je bio, ali budući da sam zasmrdio cijelu kuću na par dana, nije mi se dalo ponovo brusit i opet smrdit ispočetka.
Iz istog razloga ja koristim lakove na vodenoj bazi, osim ako pravim nesto sto je bas za spoljasnju upotrebu, po kisi, snegu... Vodene ne smrde uopste, cak mirisu. Suse se jako brzo, tako da nekad moze da se predje i vise ruku dnevno. I onda mazes, smirglas, mazes, smirglas... i ne boli te glava. :)
Trt, mrt, zivot ili smrt!
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Nikola wrote:Stocic je bas lep. Bravo kolega! :)
Imam jedno pitanje za sve. Kako izbeci paljenje drveta pri radu sa frezerom. Da li se tu radi o ostrini i kvalitetu bita, ili je samo stvar u prevelikom zadrzavanju na jednom mestu. Ako postoji neka fora, molim kolege da nam otkriju! :) Nije problem to posle izbrusiti ako je na nekoj ravnoj povrsini, ali meni se zadnji put to desavalo samo na mestima gde nema sanse da smirglam...
Uzroci paljenju su mnogi: tupo glodalo, velika brzina, mnogo materijala u jednom prolazu, neravnomerna struktura drveta, neravnomerna brzina kretanja, zaprljano glodalo, velika brzina okretanja glodalo za neki materijal. Po neki put se lokalno paljenje ne može izbeći. Neki uzroci se izbegavaju praksom i iskustveno, po samom zvuku glodalice. Ja sam ti nabrojao opšta "pravila", ali do svojih "mera" ipak sam moraš da dođeš iskustvom. Glodalicu trebaš da držiš čvrsto u rukama, ali ne smeš da budeš zategnut.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ma ne krivo si me shvatio mislio sam reći da si ljepo iskoristio otpadno drvo to ali inače stol je super,i to je ono kod stolara nikad nemoj bacati ništa možda će trebati a pogotovo nemoj bacati drvo to je VELIKI GRIJEH.
MadVlad
Precizni šegrt

Post by MadVlad »

Nikola wrote:Kako izbeci paljenje drveta pri radu sa frezerom. Da li se tu radi o ostrini i kvalitetu bita, ili je samo stvar u prevelikom zadrzavanju na jednom mestu. Ako postoji neka fora, molim kolege da nam otkriju! :) Nije problem to posle izbrusiti ako je na nekoj ravnoj povrsini, ali meni se zadnji put
Meni se to dešava kad imam glodalo koje je već na umoru (a većina mi je takvih) i kad bahato idem hvatati previše materijala u jednom prolazu. A i nemam baš previše iskustva s frezerom, još učim (i griješim, naravno).
MadVlad
Precizni šegrt

Post by MadVlad »

Nikola wrote:Iz istog razloga ja koristim lakove na vodenoj bazi
Pa jel ti se desilo kad da ti taj vodeni lak također uzrokuje dodatno podizanje vlakana i hrapavljenje površine nakon sušenja?
Ko zna, možda se meni prašina nahvatala na friški lak preko noći
Last edited by MadVlad on 01 Dec 2008 15:11, edited 1 time in total.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Tko ne radi taj i ne griješi stoga radi i griješi a greške će biti sve manje i manje,a bogami i stari i iskusni majstori pogriješe,a kako je netko napisao nije majstor onaj koji ne griješi nego onaj koji zna popraviti grešku,tako nekako.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa jel ti se desilo kad da ti taj vodeni lak također uzrokuje dodatno podizanje vlakana i hrapavljenje površine nakon sušenja?
Desilo se, ali ako ga nisam prvo kvasio pa smirglao. A ja sam opstepoznata picajzla po pitanju smirglanja:) (pitaj moju svalerku ako ne verujes :cool:

120 :) He :)

Ja obicno zavrsavam sa 2000 (nema viska nula)
U svakom slucaju recept je sledeci:
120, kvasenje, 180, kvasenje, 240, kvasenje, 360 pa na dalje ko voli, ali i ovde bi vec trebalo da vise nema ni jedne dlacice koja ce da se podigne.
Pri tom obicno ne kvasim vodom nego alkoholom posto me mrzi da cekam, alkohol susi daleko brze.

Nego da se vratim na ono sto je pisao metabo o krzanju coska (da pokusam ja da budem razumljiviji jednom, posto obicno on mene razjasnjava :)).
Princip je dosta jednostavan. Pri rez uvek ides tako da su ti godovi pod pravim uglom na kretanje glodalice. Ona ce naravno da otkine parce na izlazu, ali to sad niej bitno posto sledeci rez ides preko tog otkinutog parceta.
Sledeci rez je na stranici koja dodje kada ides u smeru suprotnom od smera kazaljke na satu. Taj rez je sada duz godova i nema krzanja na izlazu.
Sledeci (treci) rez je opet popreko na godove, i opet ce da okrza ivicu na izlazu.
Ali opet konacni (cetvrti) rez ce da skine to iskrzano parce, a njegov izlaz je duz godova tako da nece imati krzanje na kraju.
Post Reply