Izrada drvenog banseka

Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
heavy11
Samostalni majstor

Izrada drvenog banseka

Post by heavy11 »

Vidim da ima dosta intresovanja za ovu temu pa da dodam i ja malo svoje misljenje.

Vec godinama planiram da napravim bansek, medjutim sve kucno pravljene varijante koje sam video su ili privremene ili napravljene za sesenje drva za ogrev. Naime ove privremene su drveni banseci koje su stolari pravili sa jednim stubom (gredom) koja se vremenom "izburgija" i moze da se pozdravi sa preciznoscu kao i sa novim testerama. Ovi za ogrev su opet napravljeni sto brze to bolje i samo neka brzo sece.

Moja potreba je preciznost pa sam odlucio da jos malo razgledam pre nego sto se uputim u bilo sta ozbiljnije. Jednog dana sam pravio laminiranu ogradu i prilikom izrade jedne krivine sinulo mi u glavu:"Pa cekaj, a sta ako laminiram ram banseka?". I tu sam poceo da guglam i naiso sam na woodgears.ca dizajn. Nije bio problem sto mora da se plati za nacrte nego nacin na koji je on pravio bansek i to me je nateralo da napravim svoj dizajn. Evo ukratko da napisem sta mi se svidelo a sta ne:

Za:
Laminiran ram i nacin sastavljanja
Tockovi od spera i nacin balansiranja - Zbog cene odlucio sam se za parenu camovinu
Velicina banseka (mogucnost secenja komada do 27cm visine)
Nacin montiranja donjeg tocka
Nacin montiranja lezajeva na tockove

Protiv:
Ram od smreke - Ja sam napravio od parene bukve
Nacin montiranja gornjeg tocka i stelovanje istog - ovo sam skroz prepravio i ispalo je mnogo bolje
Nacin montiranja gornje vodjice - ovo sam vec osmislio ali tek treba da prepravim ali nikako da se nateram
Nacin montiranja motora - Ja sam napravio da moze da se zateze kais po potrebi ali jos treba da dodam neke stvari

Posle kraceg razmisljanja odlucio sam da se bacim na posao. Posto sam znao sistem za laminiranje a nije skodilo i da odgledam kako je to Mathias odradio, morao sam da odredim dimenzije. Spomenuo je u video da je njegov bansek napravljen za standardnu duzinu testere od 2700mm pa tu je sve pocelo. Bacio sam se na AutoCAD i sledece je bilo obrada parene bukve. Ja sam moj bansek napravio od parene bukve i 4 sloja laminacije. Camovina mi jednostavno ne ide u racunicu. Posle toga su dosli tockovi na red koje sam napravio od parene camovine koju sam nabavio od druga koji radi u kablovskoj. Oni imaju koture koji su napravljeni iskljucivo od nje. Slepio sam dva sloja unakrsno radi manjeg pomeranja (rada) drva. Dobio sam debljinu tockova 32mm.

Da ne gnjavim previse. Posto ima previse izmena (koliko sam uspeo da povatam iz njegovih videa) odlucio sam da na kraju izrade napravim planove. To cu odraditi verovatno u decembru jer tada ima najmanje posla.

Samo da napomenem da bansek je vec uveliko u funkciji i sa 750w motorom sece skroz ok. Jedini problem koji me je mucio jeste brzina testere jer ja koristim motor sa 1400rpm. No ispravio sam i to. Ono sto je ostalo je da dovrsim stalak banseka, da napravim nov donji tocak jer ovaj uprkos svim naporima dosta vibrira i da dodam jos neke izmene.

Do tada evo nekoliko slika i ukoliko ima pitanja rado cu odgovoriti.

Image
Image
Image
Image
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

interesantno :prs:

kakva ti je ova camovina? : "Tockovi od spera i nacin balansiranja - Zbog cene odlucio sam se za parenu camovinu" :forvonad::forvonad::forvonad:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
heavy11
Samostalni majstor

Post by heavy11 »

Citaj dalje:
Posle toga su dosli tockovi na red koje sam napravio od parene camovine koju sam nabavio od druga koji radi u kablovskoj. Oni imaju koture koji su napravljeni iskljucivo od nje.
Isto kao i parena bukva samo camovina. Kotur je imao zaheftan papir da je drvo pareno i neke oznake standarda i ko zna sta.
Last edited by heavy11 on 15 Nov 2013 14:05, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ma sve je to u redu ,nego nisam cuo a ni video za parenu camovinu !!!

to od toga sto si uzeo (od drugara) je premazano opasnom hemijom i otrovima jer je izlozeno atmosferilijama :)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
heavy11
Samostalni majstor

Post by heavy11 »

Ok vec sta je tu je. Ko zna mozda je bila i radioaktivna :lol: ali sustina je da je posluzila. Ukoliko bi radio opet uradio bi i od obicne camovine (a radicu donji) i to iz tri sloja, cisto da sam na sigurnom ali verovarno nema potrebe za tim.
Last edited by heavy11 on 15 Nov 2013 14:20, edited 1 time in total.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Koji si plan koristio sa Woodgears ? Ima 2 verzije, stara i novija - unapređena verzija.

http://woodgears.ca/bandsaw/build.html
(verzija 1)
http://woodgears.ca/bandsaw/homemade.html
(verzija 2)
heavy11
Samostalni majstor

Post by heavy11 »

Ovaj prvi plan tj. bansek nisam ni video.
Nisam koristio nijedan plan jer nisam imao kako da pazarim pa sam pokusao da kopiram sto sam vise mogao iz njegovih videa. Vazan podatak je bio da je duzina testere 2700mm i iz toga sam dobio osovinski razmak tockova a posle toga i dimenzije rama tj. sirinu i visinu.
Last edited by heavy11 on 15 Nov 2013 14:39, edited 1 time in total.
OpasnicKim
Precizni šegrt

Post by OpasnicKim »

Svaka cast...Bas lepo izgleda
zole
Precizni šegrt

Post by zole »

Lep trud,ako može još fotografija iz drugih uglova i mehanizam ( postavke ,štelovanje) gornjeg i donjeg točka!
Stefan117
Majstor početnik

Post by Stefan117 »

Moze li neki tvoj nacrt ili skica banseka sa dimenzijama itd.?!

Inace svaka cast za rad!!

Hvala.. Pozdrav!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Razmisli malo o bezbjednosti rada na ovom banseku i poradi na tome jer je ovakav veoma rizican!

Imas li neku racunicu koliko te je kostao ovaj bansek?

Nije mi jasno da iko pomisli da pravi masinu koja se moze naci za 400-500 evra.
heavy11
Samostalni majstor

Post by heavy11 »

Sasa bansek je skroz bezbedan. Jedino sto mora da se pazi tokom izrade je da se tockovi izbalansiraju. Upravo pravim zastitnike tako da ce testera biti u potpunosti zatvorena.

Sto se cene tice:
Motor sam imao tako da je to dzaba ali nasao sam istih performansi po ceni od 3000 din
Bukvu i ostalo drvo sam imao (preostalo od poslova) tako da je to dzabe
Srafovi, matice i ostale sitnice su me izasli oko 400 din posto ih ima raznih
Svi lezajevi su me izasli oko 850 din
Osovine sam dao drugu da mi uradi na strugu - 600 din
Kais sam isto imao
3 testere od Filosa sam platio oko 2500 din
Vreme ulozeno je bilo vise nego korisno tako da to necu ni da racunam.

Tako da sa testerama bansek me je izasao 4350 din. Nije lose u poredjenju sa masinom od 500 eura.
nlazovic
Majstor majstora

Post by nlazovic »

Gde si našao taj motor za 3000 rsd ? Koji tačno motor treba za za bansek ?
zole
Precizni šegrt

Post by zole »

Heavy11 mene zanima ta montaža gornjeg točka,možeš li to detaljnije objasniti-pokazati kako kažeš prepravio si pa je ispalo dobro,možda i neka fotka tog dela?
Pozdrav
majstorcic
Precizni šegrt

Post by majstorcic »

i mene zanima motor
Post Reply