Koji elek. alat kupiti? - za rezanje aluminjiskih profila

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
blum
Samostalni majstor

Koji elek. alat kupiti? - za rezanje aluminjiskih profila

Post by blum »

Koji električni alat kupiti? - za rezanje aluminjiskih profila
Da dobro radi..može rezati pod kutevima..i nije skup...
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

Da dobro radi i da nije skupo. Kolega Blum, to ne postoji. Ima električni alat koji se zove, mislim
el.gerung koji reže i pod uglovima. A koji ćeš ti uzeti, odluči ti. Imaš amaterski alat koji je
relativno jeftin i profi ili polu-profi koji je skuplji i puno bolji. Ako nečeš raditi profesionalno ja ti
predlažem ručni gerung, zadovoljava a nije ni skup.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

O tome smo cini mi se pisali vec jednom.
U sustini treba ti ger (miter saw na engleskom), i odgovarajuci list testere sa negativnim uglom zuba.
Pozeljno je da ger ima regulaciju broja obrtaja posto se za rezanje profila koristi manji broj obrtaja (ako se dobro secam) nego za rezanje drveta.

Evo sad sam nasao koliko br. obrtaja treba da ima i kako se racuna: viewtopic.php?pid=1482#p1482
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

hvala..
ima dosta informacija na onom linku..
kod traženja ga preletio..
digger
Majstor

Post by digger »

I samo dodatak, da se spon ne bi lepio sa list i zube testere, ljudi iz Freud-a koriste WD40. Pospricaju malo list i to je to. Ja sam koristio alkohol, i on radi posao.
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

Ukoliko ne smeta zadah, meni se ponajbolje pookazala nafta. Takodje s vremena na vrfijeme našpricaš po malo nafte i kliže kao po loju i ne lijepi.
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

hvala
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Zasta ti treba to , mislim sta ces raditi sa tim profilima, ako ti netreba bas nesto ekstremno precizno mozes koristiti ger za metal i samo kupis kamen za aluminijum mada moze i za gvozdje

pozdrav
Marko
Bez znanja nema zanata :)
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

da..treba biti precizno..
za povremeno rezanje profila...klizni okov...ugradbeni ormari..
znaš neku marku koja je precizna i zadovoljava broj okretaja..a da nije pretjerano skupa :)...?
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Electra Beckum (metabo) imaju jedan mali elektro ger cinimise da je oko 90-100 evra, mada ako ti treba za povremeno mozes za cca 50 evra da kuppis visoko precizni rucni ger aluminjum mozes sa ovim da presecas lako posto je to mek materijal

Image

pozdrav
Marko
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Marko dobro kaže, još samo da nam da adresu za ovaj ger i cenu, a da nije "nedođija". Nije sve u skupim el. alatima. Nešto je i u skupljim :cool:

Skoro sam rezao drvene profile - lajsne "L" od čamovine i sklopile su se u ram "ko guza na nošu".
Koristio sam onaj obični plastični ger šablon koji se, sa testerom, kupuje za par stotina dinara. Naravno, testera je zavšila u reciklaži, a ja sam koristio preciznu za lajsne. Nisam probao Al profile, ali verujem da bi i to bilo korektno ako se ne radi "na normu" i polako.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Naravno :)
Ja sam sekao celicne profile rucnom testerom a kamoli aluminijum :) u aluminijum ima da ide kao u puter samo uzmi dobre listove sa bimetalnim zubima

inace ta alatka mislim da je ovo u wobyhausu, ipak posto se lepo nevidi slika treba da se ipak nazove telefon i da se pita sta je to , ali mislim da je to taj alat

pozdrav
Marko
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

ja zaboravio da metnem link u proslom postu :)

evo
http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... aka=532034

pozz
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Evo i linka na Lux sajtu http://lux-produkte.emil-lux.de/werkzeu ... ValueCol2=

Nije neka slika, ali da se naslutiti. Spada u Profi seriju i trebalo bi da je OK. U Merkuru sam video neki model za slične pare, čak malo i skuplji, ali mi nije ulivao poverenja. Mnogo se to nešto klati. Ako neko bude u prilici da ovaj ger oseti "u živo" nek javi utiske.

Hvala Marko na linku :)
blum
Samostalni majstor

Post by blum »

Marko
Ne čini mi se tako velika razlika u cijeni..iako je duplo..za tu Metabo..koju spominješ..Electra Beckum...
Ako to fino radi..zašto je ne kupiti?..makar i povremeno rezao..
Posao sa aluminijom treba biti precizno napravljen..nije samo klizni okov..
Evo..sad trebam izrezat profile u gerung..okvir..za vješalicu..nalazi se na samom ulazu u kuću..prva stvar koja se vidi dok domaćin otvori vrata stana..mislim da takve stvari treba izrezati sa elek. alatom a ne ručno...bez obzira kako se aluminij ručno dobro rezao..naše oko je ko laser..zamjeti svaku sitnicu koja nije ok...

Malo sam tražio..i našao ovo..

http://www.metabo.co.uk/Product-catalog ... 86c.0.html

Vidim da je lagana..
Pitam se koja je cijena...

Å to mislite o tom alatu?

Inače, znao sam za ovaj ručni ger..al nisam vidio kod mene da ima za aluminij..mislim..imao sam nekog plavog u ruci..nije me nešto oduševio..
Ne drhćem dok režem :)..samo volim lijepo napraviti posao..
Post Reply