Koji elek. alat kupiti? - za rezanje aluminjiskih profila
Koji elek. alat kupiti? - za rezanje aluminjiskih profila
Koji električni alat kupiti? - za rezanje aluminjiskih profila
Da dobro radi..može rezati pod kutevima..i nije skup...
Da dobro radi..može rezati pod kutevima..i nije skup...
Da dobro radi i da nije skupo. Kolega Blum, to ne postoji. Ima električni alat koji se zove, mislim
el.gerung koji reže i pod uglovima. A koji ćeš ti uzeti, odluči ti. Imaš amaterski alat koji je
relativno jeftin i profi ili polu-profi koji je skuplji i puno bolji. Ako nečeš raditi profesionalno ja ti
predlažem ručni gerung, zadovoljava a nije ni skup.
el.gerung koji reže i pod uglovima. A koji ćeš ti uzeti, odluči ti. Imaš amaterski alat koji je
relativno jeftin i profi ili polu-profi koji je skuplji i puno bolji. Ako nečeš raditi profesionalno ja ti
predlažem ručni gerung, zadovoljava a nije ni skup.
O tome smo cini mi se pisali vec jednom.
U sustini treba ti ger (miter saw na engleskom), i odgovarajuci list testere sa negativnim uglom zuba.
Pozeljno je da ger ima regulaciju broja obrtaja posto se za rezanje profila koristi manji broj obrtaja (ako se dobro secam) nego za rezanje drveta.
Evo sad sam nasao koliko br. obrtaja treba da ima i kako se racuna: viewtopic.php?pid=1482#p1482
U sustini treba ti ger (miter saw na engleskom), i odgovarajuci list testere sa negativnim uglom zuba.
Pozeljno je da ger ima regulaciju broja obrtaja posto se za rezanje profila koristi manji broj obrtaja (ako se dobro secam) nego za rezanje drveta.
Evo sad sam nasao koliko br. obrtaja treba da ima i kako se racuna: viewtopic.php?pid=1482#p1482
- Marko Enter
- Majstor majstora
- Marko Enter
- Majstor majstora
Marko dobro kaže, još samo da nam da adresu za ovaj ger i cenu, a da nije "nedođija". Nije sve u skupim el. alatima. Nešto je i u skupljim 
Skoro sam rezao drvene profile - lajsne "L" od čamovine i sklopile su se u ram "ko guza na nošu".
Koristio sam onaj obični plastični ger šablon koji se, sa testerom, kupuje za par stotina dinara. Naravno, testera je zavšila u reciklaži, a ja sam koristio preciznu za lajsne. Nisam probao Al profile, ali verujem da bi i to bilo korektno ako se ne radi "na normu" i polako.

Skoro sam rezao drvene profile - lajsne "L" od čamovine i sklopile su se u ram "ko guza na nošu".
Koristio sam onaj obični plastični ger šablon koji se, sa testerom, kupuje za par stotina dinara. Naravno, testera je zavšila u reciklaži, a ja sam koristio preciznu za lajsne. Nisam probao Al profile, ali verujem da bi i to bilo korektno ako se ne radi "na normu" i polako.
- Marko Enter
- Majstor majstora
Naravno
Ja sam sekao celicne profile rucnom testerom a kamoli aluminijum
u aluminijum ima da ide kao u puter samo uzmi dobre listove sa bimetalnim zubima
inace ta alatka mislim da je ovo u wobyhausu, ipak posto se lepo nevidi slika treba da se ipak nazove telefon i da se pita sta je to , ali mislim da je to taj alat
pozdrav
Marko

Ja sam sekao celicne profile rucnom testerom a kamoli aluminijum

inace ta alatka mislim da je ovo u wobyhausu, ipak posto se lepo nevidi slika treba da se ipak nazove telefon i da se pita sta je to , ali mislim da je to taj alat
pozdrav
Marko
Bez znanja nema zanata 

- Marko Enter
- Majstor majstora
ja zaboravio da metnem link u proslom postu
evo
http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... aka=532034
pozz

evo
http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... aka=532034
pozz
Bez znanja nema zanata 

Evo i linka na Lux sajtu http://lux-produkte.emil-lux.de/werkzeu ... ValueCol2=
Nije neka slika, ali da se naslutiti. Spada u Profi seriju i trebalo bi da je OK. U Merkuru sam video neki model za slične pare, čak malo i skuplji, ali mi nije ulivao poverenja. Mnogo se to nešto klati. Ako neko bude u prilici da ovaj ger oseti "u živo" nek javi utiske.
Hvala Marko na linku
Nije neka slika, ali da se naslutiti. Spada u Profi seriju i trebalo bi da je OK. U Merkuru sam video neki model za slične pare, čak malo i skuplji, ali mi nije ulivao poverenja. Mnogo se to nešto klati. Ako neko bude u prilici da ovaj ger oseti "u živo" nek javi utiske.
Hvala Marko na linku

Marko
Ne čini mi se tako velika razlika u cijeni..iako je duplo..za tu Metabo..koju spominješ..Electra Beckum...
Ako to fino radi..zašto je ne kupiti?..makar i povremeno rezao..
Posao sa aluminijom treba biti precizno napravljen..nije samo klizni okov..
Evo..sad trebam izrezat profile u gerung..okvir..za vješalicu..nalazi se na samom ulazu u kuću..prva stvar koja se vidi dok domaćin otvori vrata stana..mislim da takve stvari treba izrezati sa elek. alatom a ne ručno...bez obzira kako se aluminij ručno dobro rezao..naše oko je ko laser..zamjeti svaku sitnicu koja nije ok...
Malo sam tražio..i našao ovo..
http://www.metabo.co.uk/Product-catalog ... 86c.0.html
Vidim da je lagana..
Pitam se koja je cijena...
Å to mislite o tom alatu?
Inače, znao sam za ovaj ručni ger..al nisam vidio kod mene da ima za aluminij..mislim..imao sam nekog plavog u ruci..nije me nešto oduševio..
Ne drhćem dok režem
..samo volim lijepo napraviti posao..
Ne čini mi se tako velika razlika u cijeni..iako je duplo..za tu Metabo..koju spominješ..Electra Beckum...
Ako to fino radi..zašto je ne kupiti?..makar i povremeno rezao..
Posao sa aluminijom treba biti precizno napravljen..nije samo klizni okov..
Evo..sad trebam izrezat profile u gerung..okvir..za vješalicu..nalazi se na samom ulazu u kuću..prva stvar koja se vidi dok domaćin otvori vrata stana..mislim da takve stvari treba izrezati sa elek. alatom a ne ručno...bez obzira kako se aluminij ručno dobro rezao..naše oko je ko laser..zamjeti svaku sitnicu koja nije ok...
Malo sam tražio..i našao ovo..
http://www.metabo.co.uk/Product-catalog ... 86c.0.html
Vidim da je lagana..
Pitam se koja je cijena...
Å to mislite o tom alatu?
Inače, znao sam za ovaj ručni ger..al nisam vidio kod mene da ima za aluminij..mislim..imao sam nekog plavog u ruci..nije me nešto oduševio..
Ne drhćem dok režem