Ubodna pila

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Jos stavis plasticni umetak koji stiti od krzanja (zero clearance sto bi rekli), i divota.
Taj tvoj Festoo i nije tako loš :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Za te novce i ne sme da bude los, inace bi nekome stradala strina :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Za te novce i ne sme da bude los, inace bi nekome stradala strina :)
Ne bih ja to stavljao u tako direktnu vezu :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sto?
Ne volis strine?
:D
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Sto?
Ne volis strine?
:D
Plašim se da ne bi ni jedna stradala ako ih povežeš sa lošim Festool alatom. Nema lošeg alata - nema stradanja strina. Ovako, i strine stradaju i Festool viče "Vijuuuu" po šinama :)
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

nemoj strine(nisu ni one za bacanje)daj piletine.:D:D:D
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

mbole wrote:Iskreno receno, nisam znao kolika je cena ove Bosch-ove. Sad pogledah i vidim da je oko 220-240 Eur (gledao sam cene u Nemackoj)
Posto razlika nije prevelika, mozda mozes da razmislis i o Festu Trion 300 koji je u Nemackoj 281 Eur (sa elektronskom regulacijom i u koferu).
Koliko sam uspeo da izguglam u Hr je cena za ovaj Bosch oko 1700 Kn, a za Festo oko 2000 (obe bez PDV-a)
Po karakteistikama su jako slicne, ista snaga, obe imaju elektroniku za konstantan broj obrtaja, obe su sa SDS prihvatom...
Malu prednost Bosch ima u nacinu podesavanja ugla papucice, a festo u mogucnosti primene sine (nisam video tu opciju za Bosch).
Nisam bas razmisljao o Festoo zbog cijene. Njihovu pilu mogu dobiti za cca 2400 a bosch za cca 1800.
Karakteristike su kao sto si i sam nave vrlo vrlo slicne...
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

djuro2 wrote:Nisam bas razmisljao o Festoo zbog cijene. Njihovu pilu mogu dobiti za cca 2400 a bosch za cca 1800.
Karakteristike su kao sto si i sam nave vrlo vrlo slicne...
Ja sam jedno 2 godine koristio BOSCH GST 135 BCE ubodnu pilu, nakon toga sam kupio Makitin top model 4351FCT.

Po meni Bosch ima jednu prednost a to je mogućnost dodatnog učvršćivanja pilice za okomitiji rez i ta jedina prednost ne radi baš nešto.
I sa originalnim Bosch pilicama i sa nekim drugim uglavnom radi prejaki stisak pilice što ima za posljedicu jako zagrijavanje i pilice i ubodne pile.
Nije mi se jednom ubodna toliko pregrijala da sam trebao čekati da se ohladi i počne ponovo raditi.
U radu mi je dosta gruba i proizvodila je dosta vibracija u usporedbi sa Makitom koju sad imam.

Velika prednost Makite je LED svjetlo koje je superkorisno.

Festool nisam kupio jer je Makita bila na akciji točno duplo jeftinije a taj čas nisam baš bio raspoložen za trošenje( a i ubodna mi nije alat od kojeg očekujem neku veliku preciznost).

Sad si već razmišljam da kad Festool izbaci novi model da ga uzmem jer je bolji i od Makite i od Bosch-a, pa da Makitu koristim za grublje poslove a Festool da radi fine stvari.

Uglavnom po mojem iskustvu Festool, Makita, Bosch (Dewalt nisam imao niti koristio).
Last edited by tomislavm on 18 Feb 2010 15:06, edited 1 time in total.
djuro2
Majstor majstora

Post by djuro2 »

tomislavm wrote:Po meni Bosch ima jednu prednost a to je mogućnost dodatnog učvršćivanja pilice za okomitiji rez i ta jedina prednost ne radi baš nešto.
I sa originalnim Bosch pilicama i sa nekim drugim uglavnom radi prejaki stisak pilice što ima za posljedicu jako zagrijavanje i pilice i ubodne pile.
Nije mi se jednom ubodna toliko pregrijala da sam trebao čekati da se ohladi i počne ponovo raditi.
U radu mi je dosta gruba i proizvodila je dosta vibracija u usporedbi sa Makitom koju sad imam.

Sad si već razmišljam da kad Festool izbaci novi model da ga uzmem jer je bolji i od Makite i od Bosch-a, pa da Makitu koristim za grublje poslove a Festool da radi fine stvari.

Uglavnom po mojem iskustvu Festool, Makita, Bosch (Dewalt nisam imao niti koristio).
Uf uf. Vi koji imate Bosch jeste li imali ovakvih iskustava sa pilom?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Moje iskustvo (amatersko).
Kada sam počinjao da režem, i meni se grejala ko luda dok nisam razmislio zašto.

1) Grejanje noža:
Čeljusti Precision control funkcije su tu da stabilizuju podrhtavanje nožića. Svaki put kad nožić krene da vrda levo-desno, on zakači u ćeljust i tako se javlja trenje. Dakle, trenje je dokaz da funkcija radi :) . I u uputstvu to naglašavaju. Probao sam razne nožiće i u kombinaciji sa ovom funkcijom baš Boš Precision Cut noževi daju najmanje trenja. Å ta su im radili ne znam, ali tako je. Dakle povećano grejanje je nožića u ovom modu rada je NORMALNO.

2) Grejanje mašine.
Da, meni se jednom zagrejala baš baš kada sam sekao jedan Al lim, ali znam i zbog čega. Bila je uključena funkcija stezanja čeljusti i "malo" sam gurao mašinu. Posle 1m se baš propisno zagrejala. Jednostavno, kada je ova funkcija uključena, treba testeru voditi jako polako i obradak mora da bude apsolutno stegnut za podlogu (što kod mene nije bio slučaj). Grejanje testerice je neminovno. Toplota sa nje prelazi na kućište i ono tada mora da se zagreje. Kada nije uključena ova funkcija, rad je mnogo mirniji jer nema tog dodatnog bočnog trenja.

Sva je mudrost u tome da se alat pravilno vodi, da potpuno naleže na obradak i da se koriste OÅ TRE testerice. I najmanja krivina na njima prouzrokuje mrdanje cele mašine. Nemam iskustva sa Makitom, DeWaltom... pa ne mogu da uporedim. Ima jedan sjajan test: Uključi mašinu bez testerice i stavi je na neku apsolutno ravnu podlogu (staklo npr.) i posmatraj kako se ponaša (da li se kreće po staklu i koliko prenosi vibracije na njega). Ja sam ovoj mogao leđa da okrenem...
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Sve si točno napisao, recimo ja sam prije sa ubodnom radio rupe za sudopere, ploče i slično i u radnoj ploči napraviti 2 rupe sa uključenom opcijom Precision control uvijek je zagrijavalo pilu te je ili prestala raditi radi prevelikog zagrijavnja ili je bila vrlo blizu (kad se ohladi počne ponovo raditi normalno)

Meni osobno to nije prihvatljivo jer nemam vremena koristiti alat na način da idem polako već u praksi ima svakakvih primjera i ne jednom su me ljudi čudno gledali kakvu to ubodnu imam koja ne može 2 rupe u radnoj ploči napraviti a da se ne pregrije.

Makita bez te funkcije radi puno okomitiji rez nego Bosch (bez uključenog Precision control-a), a čak i kad se to na Bosch-u uključi razlika nije neka, kad na Makiti uključim njihanje pilice zapravo je zanemariva.

Sasvim druga priča je Festool gdje je ta opcija stiskanja pilice za bolju kontrolu okomitosti izvedena ručno tako da možeš prema iskustvu namjestiti onaj položaj gdje je grijanje zanemarivo u odnosu na Bosch.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja nemam tih problema sa svojom bosch gst,doduse nema to cudo za fiksiranje testere(levo-desno) i nezna sta je grejanje,nemojte vi ocekivati od te alatke cudo,ona je predvidjena za krivolinijski rez i "zavrsena prica",ako hoces strogo u vinklu ivicu kod debelog materijala zavrsi rez sa frezom,a batali taj "control"to ti netreba osim ako je prvi put vatas u ruke kao amater(tad ti ni to nece pomoci)nego samo rutina iosecaj za tvoju ubodnu.:)
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

singer wrote:ja nemam tih problema sa svojom bosch gst,doduse nema to cudo za fiksiranje testere(levo-desno) i nezna sta je grejanje,nemojte vi ocekivati od te alatke cudo,ona je predvidjena za krivolinijski rez i "zavrsena prica",ako hoces strogo u vinklu ivicu kod debelog materijala zavrsi rez sa frezom,a batali taj "control"to ti netreba osim ako je prvi put vatas u ruke kao amater(tad ti ni to nece pomoci)nego samo rutina iosecaj za tvoju ubodnu.:)
pozdrav!!!
Ali meni Makita definitivno mirnije radi, ima LED svjetlo i bila je kad sam ja kupovao 100EUR jeftinija nego Bosch..zašto onda uzeti Bosch?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

,ako hoces strogo u vinklu ivicu kod debelog materijala zavrsi rez sa frezom
Onda ti je sasvim dovoljan i neki drljavi Einhell :)

Ne sporim da Makita radi mirnije od Boscha jer Makitu nisam probao. Vibracije verovatno utiču na zamor kod dugotrajnog rada, mada i sa ovim Bošom ja nemam problema što se njih tiče (posle mog starog BD-a ovaj Bosch je balerina). Preciznu kontrolu uključujem baš kad imam neki debeli precizan rez (rupa za sudoperu ili šporet to nisu), npr. sekao sam jednu štaflu za naslon klupe koji nisam mogao da odradim u jednom prolazu sa cirkularom i bilo je fascinantno kako je rez bio precizan.

Pri svakodnevnom radu, uključim njihanje na dvojku, korstim fine testere za drvo (mislim t101b) i nemam nikakvih problema. Å taviše, uživanje. Napominjem, uvek palcem leve ruke pritiskam postolje radi što boljeg kontakta i kontrole.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

tomislavm wrote:Ali meni Makita definitivno mirnije radi, ima LED svjetlo i bila je kad sam ja kupovao 100EUR jeftinija nego Bosch..zašto onda uzeti Bosch?
kolega ja uopste ne sporim da je makita bolja od boscha,i prosto me cudi da je bila 100e makita jeftinija, verovatno bih i ja kao i ti kupio makitu.ma lazem kupio bih opet bosch.:lol::lol::lol::lol::lol::lol:
pozdrav!!!
Locked