Strug za metal

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

pa nisam ja reko da je to upustac ,nego za centriranje rupe pred busenje.:D(nebitno)
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vruce, vruce... :)

Nije upustac, vec zabusac (ili zabusivac).

Upustac sluzi da se na vec gotovoj rupi, recimo M5 upusti mesto za glavu srafa. Ima ih raznih, od onih konusnih kakve koriste i stolari, do onih za cilindricnu glavu srafa, koji izgledaju kao ceono glodalo, samo imaju jedan "pimpek" na vrhu koji nema ostrice i sluzi da ih lepo centrira u odnosu na postojecu rupu.

Pogledaj razne stvarcice na: http://www.iat-tools.com/proizvodi.htm
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Zabusac se, pored toga sto sluzi da bi se njime zapocela rupa za burgiju, koristi i kada se pravi rupa za "mrtvi" klin za centriranje (onaj koji nema lezaj).
Tada cilindricna rupica koju napravi njegov vrh sluzi kao mali rezervoar ulja koje podmazjuje konusni deo komada dok klizi preko klina.
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ovo kako kažeš rezervar ulja stoji,ali danas manje više skoro svi šiljci oliti klinovi za centriranje imaju ležajeve i ja iskreno nisam vidio a niti radio sa niti jednim koji nije imao ležaj.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Å trkić wrote:Ovo kako kažeš rezervar ulja stoji,ali danas manje više skoro svi šiljci oliti klinovi za centriranje imaju ležajeve i ja iskreno nisam vidio a niti radio sa niti jednim koji nije imao ležaj.
Å iljci koji nemaju ležaj se koriste na brusilicama jer su točniji od onih sa ležajem.
terzic
Dodavač alata

Post by terzic »

Vidim da je tema odavno "out" pa da je malo pokrenem.I mene interesuje neki manji strug koji bih koristio za obradu metala, mesinga, bakra... Bavim se servisom vise vrsta aparata pa da za svaku sitnicu ne trcim kod majstora i cekam 1-2 dana dok on bude sobodan.Vidim da su svi "ozbiljniji" strugovi preko 2-3000 eura, pa me interesuje :
1. ima li nesto do 1000 E, a da je malo kvalitetnije od ovog microna D180V ?
2. Takodje, moze li konstrukcija Microna D180V da izdrzi
- jaci motor 1-2KW
- vecu steznu glavu ( samim tim i veci Fi obrade metala ) .
- koji je to max Fi busenja sa burgijom preko konjica ?
Ovo sve pitam da ne bih dosao u situaciju da kupim ovaj strug ( D180V ) a ispostavi se da mi treba puno vremena da na "brzinu" popravim ili urezem navoj, smanjim za par mm fi neke cevi ili napravim rupu fi 40-50mm !?!
Hvala unapred i pozdrav !
_
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

1. Vise muzike za manje para?
I tata bi sine :)
Za oko 1000 +PDV imas D250, a za oko 1300 +PDV D280, koji su bolje opremljeni jaci i imaju veci opseg obrade.
Mozes da pogledas kod Sieg-a u madjarskoj (http://www.sieg.hu/) recimo SC2 http://www.siegind.com/product.php?id=18 koji je tamo oko 550 evra pa plus carina i PDV (pogledaj opis na linku pri dnu strane) ili neki malo veci

Jaci motor, tesko. Moras da menjas i elektroniku, a i nema preterano svrhe staviti bas toliki koliki si naveo posto jednostavno sam strugic nije napravljen dovoljno robusno da bi takav motor imao smisla. Ovaj na SC2 je "taman", ali ne toliko po snazi koliko po tome sto je drugi tip motora, pa ima visok moment pri malim obrtajima.

Veca glava moze, ali umereno, otprilike maksimum je oko 125mm, a i to je na granici sigurnosti, optimalno za D180 je glava od 100mm. Cak i kad stavis vecu glavu i dalje si ogranicen time koliko sam nosac alata moze da se pomeri napred nazad, sto je manje nego sto moze da stane u standardnu glavu od 80mm.
To sto pise da je maksimalni precni obrade 180mm, je sarena laza, to je maksimalni precnik obradka koji moze da stane iznad kreveta, a to je daleko vise od onoga sto mozes da zaista obradis. Max precnik koji mozes da obradis bez nekih modifikacija samog struga je oko 60-65mm, a sa modifikacijama otprilike jos oko 20cm (bez obzira na glavu koju stavis)

Pravljenje rupe od 40-50mm ako mislis na direktno busenje burgijom je ozbiljan posao i za mnogo veci strug. Naravno moguce je prvo izbusiti rupu pa onda je prosirivati struganjem.
Ja sam busio (burgijom) do precnika od 14mm.
Inace busenje burgijom na strugu ide sporo, mnogo sporije nego busilicom, posto stalno moras da vadis burgiju napolje da bi isterao spon (posto se kod struga bnurgija ne okrece, spon nece da izadje sam kao kod busilice). E al zato je garant u centru.

Sve u svemu, samo je pitanje koliki su najcesci gabariti toga sto hoces da obradjujes. Ako su dovoljno mali, radice posao. Za krupnije stvari (reda fi40 i vise milimetara) ovo jednostavno nije pravljeno. Nije da ne moze, moze, ali ili zahteva posebne trikove, ili neki posebno napravljeni dodatak, i sporo je.
U svakom slucaju sta god da radio, tesko da ce trajati dan dva koliko treba da ti strugar zavrsi posao, ali nece biti ni blizu brzo kao na velikom strugu.
Ah da, racunaj na dodatne troskove za alat i merne instrumente otprilike jos koliko je cena struga, kao i na pravljenje dodataka posto mnogi ili ne postoje uopste ili ih kod nas nema da se kupe ili kostaju otrovno.
terzic
Dodavač alata

Post by terzic »

mbole ,
znam da nijedan "mini" strug ne moze da pridje "profesionalcu" i nije mi bitno sto cu umesto 5 min ostati jos toliko da nesto obradim ili napravim, ali jeste da mogu ponekad ( kad zatreba ) da ubacim neki veci Fi.
Kad je vec pomenut ovaj strug iz Madjarske Sieg , ima li neko sa njim iskustva ?
mbole , ne vidim cenovnik ovih (Sieg) proizvoda ?
Last edited by terzic on 06 Mar 2011 14:50, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

kako ne vidis cenovnik? Pa evo na ovoj strani: http://www.sieg.hu/product_black/id/3s/db/87
pise lepo odmah ispod karakteristika: Ára: 150 000 Ft + Áfa odnosno 150000 forinti plus AFA (PDV). Posto izvozis, nema AFA, znaci 150000 forinti, sto mu dodje oko 550 evra.
Sieg je jedna od fabrika koje prave vecinu strugova koji se prodaju na americkom i eu trzistu, samo pod raznim imenima., Ovaj koji ja imam je bas sieg-ov iako na njemu pise Rotwerk Germany :)
Sto se tice maksimalnog fi koji moze da se obradi, napisao sam, bez modifikacije oko 60mm. A i to je opet na granici, posto sa "obicnim" motorom na niskim obrtajima ima nedovoljno momenta (a sto veci fi to nizi broj obrtaja). Tu ovaj SC2 ima prednost posto njegov motor ima veliki moment i na niskim obrtajima.
Pogledaj malo po onom linku na mini-lathe.com koji je na dnu strane kod sieg-a, ima tamo dosta informacija upravo o tim malim strugovima.
terzic
Dodavač alata

Post by terzic »

Obrni , okreni, bez 1200 E ne moze se uzeti nista bez dodatnog alata ! I to mini strug .
Kad se sve preracuna, bolje je uzeti neki polovan profi strug do 1 m radne duzine od 1200-1500 E. Bolje je sacekati pa uzeti od nekog majstora u penziji ili nekoga kome hitno trebaju pare ( a takvih je sve vise ) .Uz to moze se dobiti i dosta nozeva, burgija, ureznica i ostalog alata ! POZ
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sve zavisi sta hoces da radis. Ljudi cuda prave i na ovim maleckim masinicama.
Ali slazem se, ako imas prostora, polovan "pravi" strug je daleko isplativija investicija.
UlicniTrkac
Šegrt

Post by UlicniTrkac »

Hm, i ja da se upisem. Korisnicko ime mi je zabagovalo :)
i mene interesuje mini strug, cisto iz hobija, da pravim neke stvarcice ciji precnik nije preko 35 40 mm, a otvori su do 20 mm. Cak mi ni automatski posmak nije preko potreban. Novih ima u ponudi, sa raznim cenama. Da li znate nekoga da prodaje polovan, i naravno ispravan. Danima preturam oglase, medjutim, niko ih ne nudi....
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ponuda polovnih malih je jako slaba, ustvari nikakva.
Ja sam moj sasvim slucajno pazario (tipu je ostao od pokojnog tasta, a on nije znao sta bi sa njim).
UlicniTrkac
Šegrt

Post by UlicniTrkac »

pa ako slucajno cujete da neko prodaje, budite ljubazni obavestite me :) ili ako je neko voljan da mi ponudi svoj, meni ne treba nista ozbiljno, bas za amaterske radove.
sad kad bolje pogledam, trebala bi mi i glodalica, ali za to cu da se snadjem
Last edited by UlicniTrkac on 16 May 2011 21:31, edited 1 time in total.
UlicniTrkac
Šegrt

Post by UlicniTrkac »

nasao sam nekorisceni mtb-300 :D posle mnogo meseci trazenja. pazario sam ga prilicno jeftino, uz njega sam dobio kutiju nozeva.
sad idu one "slatke muke" nabavke dodatne opreme.
vec sam pribavio glavu za busilicu (b16) sa mk2 konusom, set ureznica i nareznica, razne burgije i tuprije.
znate li gde se imaju kupiti u prodavnici vidija nozevi koji su dimenzija 10x10 ili 12x12, slabo ih nalazim po oglasima? i da neko nema ideju gde bih mogao naci nosac/e za ureznice i nareznice?
Post Reply