Nadstolne glodalice (oberfrezeri) : iskustva i mišljenja

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
zoranp
Majstor stolar

Nadstolne glodalice (oberfrezeri) : iskustva i mišljenja

Post by zoranp »

Evo da započnem konstruktivno nedelju glodavaca:
Iznesimo i razmjenimo svoja mišljenja i iskustva o glodalicama raznoraznih proizvodjača.
Pohvalimo se (ili požalimo) na glodalicu koju imamo.
Volio bih kada bi netko iskusniji tko je imao u ruci više oberfrezera, i radio sa više oberfrezera, da malo usporedi i pojasni razliku izmedju različitih modela u preciznosti, snazi, jednostavnosti upotrebe i sigurnosti.

Ja imam već nekih 5 godina frezer marke Pevec, koji je zapravo Einhel. Svojevremeno je jedan čovjek koji je bio kod mene u radioni rekao, kako imamo isti Iskrin model frezera. :lol:
Daleko je od toga, ali od svih kvarova koje sam imao na njemu jedini je bila promjena kabla.
Nije to neki stroj, zapinje kod ozbiljnijeg opterećenja, ali je do sada napravio dosta kilometara u tvrdom i mekom drvu i izbušio bezbroj rupa za pante u iveralu. Ništa posebno, nema mikrometarski vijak za precizno podešavanje dubine, nema elektroniku ali za sada radi.
Mnogo puta molim boga da rikne, pa da kupim nešto pošteno, ali opet sa druge strane htio bih da potraje barem još jedno vrijeme dok ne kupim profi stvarčicu. Razmišljam o festoolovoj glodalici, ali košta 1000 eurića, a to nije svota koju samo tako izvadiš iz džepa, pogotovo kad treba kupiti i pilu prije toga.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

I ja sam kod Einhela, i kod womaxa, einhel riko, nikad više ne da ga kupim, a womax je njegov drugar. Čini mi se da ne mogu da razlikujem ko je tu brat, a ko sestra, i ko je stariji. Od stolova sa glodalicom, imam Boš-a, i njega ne mož da zameni 100 einhela. Nisam imao prilike da probam rad sa nekim drugim glodalicama.

Å to se tiče womaxa - glodalice, radi. Kako sam zuadovoljan? Nije loše za posao koji ja šljakam sa njim. Malo obaranje ivica, malo rupe za čep. Druge, preciznije poslove radim na Bošu, koji ima i veću snagu i sto kao podlogu. To mu naravno obezbeđuje preciznije radove.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Žalosno je što se niko u ovoj nedelji nije usudio da opiše malo oberfrez koji poseduje, kako bi oni koji ne poseduju onaj frezer koji vi imate malo upoznali sa istim...

Očigledno nikoga ne zanima jedna od najvažnijih alata u radionici. Čemu onda ova nedelja?
robert22
Majstor početnik

Post by robert22 »

Bojan wrote:Žalosno je što se niko u ovoj nedelji nije usudio da opiše malo oberfrez koji poseduje, kako bi oni koji ne poseduju onaj frezer koji vi imate malo upoznali sa istim...
Bojane, mislim da priča sa glodalicama, a i ostalim alatom svodi na onu kolko para tolko muzike. I od tuda ta "nezainteresiranost" za tu temu.
Konkretno imam tri frezera. Dva Iskrina i jedan Festool. Prvi Iskrin 1000W (onaj crveni)služio godinama bezprijekorno.
Lagan, ne baš precizan, bez regulacije, ali prirastao srcu. Danas malo prepravljen i koristim ga kod izrade malih radijusa koje nemogu napraviti šestarom.
Drugi Iskrin mi nikad nije legao.
Image
Prvi dan sam mu prepravljao vodilicu, ima regulaciju ali mislim da regulira brzinu kako on hoče, vijak za fino podešavanje radi ali je totalno neupotrbljiv ako nešto radite u više prolaza. Tako jedan težak robusan frezer idealan za "grubu" izradu.
Treći je Festool.
Image
Ako imate onaj drugi frezer (Iskrin) , viška novčića na igračke koje idu uz njega, ovo je frezer bez mane (barem za sada) i uopče nepotebno trošiti riječi.
Last edited by robert22 on 25 Jul 2008 00:43, edited 1 time in total.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Bojan wrote:Žalosno je što se niko u ovoj nedelji nije usudio da opiše malo oberfrez koji poseduje, kako bi oni koji ne poseduju onaj frezer koji vi imate malo upoznali sa istim...
Zasto zalosno?! Ipak smo komunicirali, za sta Forum prvenstveno sluzi, po mom licnom misljenju, naravno.
A o glodalici koju posedujem.. ne posedujem nista spektakularno (zuti Einhell u drvenom kovcezicu, i par 12-delnih kompleta glodala od po 800din.), a cak i da imam nesto "besno" ne vidim sta bi o tome pisao... to su recenzije sto ti trazis... da sam trgovac elektricnim alatima, verovatno bih i pisao (hvalospeve o svojoj robi, naravno ;) ), ili bi platio nekog da mi napise...
Za mene je to samo jos jedan alat kao i svaki drugi, dobar ili los, skup ili jeftin... alati ne mogu nista sami, potreban je covek da tu pripomogne...
Bojan wrote:Očigledno nikoga ne zanima jedna od najvažnijih alata u radionici.
Najvazniji alat su ruke i prsti, a ostali... paaaa... "najvaznijih" (za svakog clana ponaosob) ima preko stotinu ukupno... kod mene to zavisi od slucaja do slucaja... kakav posao imam da uradim sa njim... kad dobro radi i kad ne pravi probleme... ne obracam paznju na alat... svu paznju posvecujem poslu koji radim... bitno mi je da ga zavrsim onoliko kvalitetno koliko sam zamislio... to je sve sto me zanima.
Last edited by boggy on 25 Jul 2008 03:15, edited 1 time in total.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Boggy, koliko vidim, kod tebe u potpisu stoji "ja nisam stolar", tako da, možda tebi frez ne znači ništa, ali pojedini majstori ih imaju po 2, tri komada. Verovatno s razlogom?

Niko nije tražio recenziju od vas, al par reči bi bilo dovoljno (kao robert).
Mladen
Pred-majstorsko zvanje

Post by Mladen »

Ја имам неки плави Güde, вероватно нешто као Einhell и компанија, само ми се чини да је мало већи од њих. Немам сто за њега, али га планирам. Не користим га пуно, тј. углавном за обарање ивица, па ми је добар. јмао сам мали проблем са њим, јер нисам могао да извадим бит након што сам га мало јаче стегао, али сам уз помоћ чланова овог форума успео да отклоним тајпроблем, тако да мојфрезер сад има један део мање (наставак са оним дугметом што замењује један кључ)!
јспуњава моје скромне потребе, тако да га ипак не бих назвао недостојним, већ пре довољним.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Kolege,
posle svih (možda i neslanih sa moje strane) šala na Bojanovo insistiranje oko glodalica ipak mislim da je trebalo biti više odziva na ovu posvećenu nedelju.
Ja zbilja ne bih mogao ni pored najbolje želje da napišem nešto o mojoj glodalici jer i nemam nekog velikog iskustva sa njom u radu.
Za onoliko koliko sam je ja koristio, ona mi je odradila posao bez ikakvih problema ali sam prvo potražio savete sa ovog sajta i dobio : viewtopic.php?id=478

Zatim mi je nastala potreba za malom ručnom frezom za graverski posao.
Opet na naš sajt sa pitanjem šta kupiti, gde kupiti i dobio odgovor: viewtopic.php?id=528

Onda sam se odlučio šta bih kupio a pošto mi je bilo u planu da joj dodajem specifične za moj hobi dodatke, opet sam se obratio kolegama sa našeg sajta i dobio odgovore: viewtopic.php?id=540

Već pri prvom radu sa glodalicom (ukop kanala) zapazio sam manjkavost kod nje u vezi preciznog nameštanja visine bita.
Taj problem verovatno ne postoji kod profesionalnih i skupih glodalica ali kod ove moje od 4.000 din. postoji. Tragao sam za rešenjima na nekim stranim sajtovima i na osnovu viđenih rešenja izradio modifikaciju na mojoj glodalici i odmah učinio dostupnim kolegama kojima to može zatrebati: viewtopic.php?id=535

Onda sam zapazio da postoje glodalice sa okruglim postoljem a moja je sa ovalnim ?

Image

I brže bolje napravih od poliamida debljine 8 mm kružnu ploču koju po potrebi mogu prišrafiti na postolje umesto originalne ovalnog oblika. A zašta će mi - neznam, ali je imam (možda će mi neko od profesionalaca reći u čemu je štos) ?

I sada neko, ko ovo sve pročita zapitaće se o čemu sam ja to pisao kad sve to ima u forumu ??
E to sam i hteo da kažem.
Toliko informacija ima o glodalicama, bitovima, opreznosti u rukovanju, načinu rada, modifikacijama, ugradnji na sto, ispod stola, sa strane stola, slabe, srednje, jake, jeftine, skupe, profesionalne, za hobi itd. itd.
Å ta još reći a hteo bih da nešto kažem i pomognem a da ne odem u oftopičarenje :)
Eto, to sam hteo da kažem a žarko bih želeo da se posveti neka nedelja u kojoj će se govoriti o banseku ali da budu dostupni i ostali forumi koji su "neposvećeni" pa neka se "svako češe, gde ga trenutno svrbi".
Ko hoće, nađe način, ko neće - nađe opravdanje
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Nesto me zeza internet i nikako da se predstavim,izvinite
Mislim da je ideja dosla iz najbolje namere,mozda nespretno odbranjena od napada,a mi kao pozvani gosti red je da zapevamo i zaigramo i ulepsamo veselje.
Sto se tice naseg posla,hobija,zabave kako je ko zove,ponavljanje je jedini put ka savrsenstu,a svi to zelimo jednom recju savrseno,zato nikada dosta ponavljanja:oprezno,ostro,ispravno,odmorno,prisutno....
Sve je pocelo sa njim koji je i danas posle 12godina sa glodalom 3.2,moja jedina emotivna alatkica,a svasta smo napravili zajedno.
Savrseno izbalansiran za jednu ruku,jak ali ne prejak,brz,precizan,tih,perfektan
Image

Najeftinije sto sam kupio u radionici je ova prelepa alatkica(masinica) napravljena u Bugarskoj po nekoj licenci,nikada je nisam postedeo a imam utisak da sam i hteo da je unistim ali nije se dala.Kada bih mogao rado bih je kupio opet.
Image

Ovo je nesto sa kraljevackog buvljaka,podseca na Ukrainske frezere iz devedesetih po pijaci(koji su bili neunistivi),nosi glodalo r16 i za sada radi perfektno(malo mu skripi plastika ali precizan je)
Image

A ovom frezercicu nikada nisam nasao rec hvale,za jednu ruku pretezak,za dve preslab,nezan start je ok ali nikada mi nije davao snagu adekvatnu ispisane jacine,da ne davim uzimam ga bas kada moram i nemam drugo resenje.
Image
Last edited by Dule on 27 Jul 2008 15:17, edited 1 time in total.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

Dule wrote:Najeftinije sto sam kupio u radionici je ova prelepa alatkica(masinica) napravljena u Bugarskoj po nekoj licenci,nikada je nisam postedeo a imam utisak da sam i hteo da je unistim ali nije se dala.Kada bih mogao rado bih je kupio opet.
[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/98_slika001.jpg[/url]
Mislim da sam tako nešto video pre neki dan na N.Beogradu u prodavnici "Uradi Sam". Smešna neka cena, mislim oko 2.500 do 2.800 din. Mislim da je oko 600 W.
Sutra idem tamo da nešto kupujem pa ću dati prave informacije.
Mislim da ne bi bilo loše da nam date neke podatke o snagama Vaših glodalica ?
milan
Dodavač alata

Post by milan »

OVO JE DOBRA TEMA,AL NERAZUMEM STA VAS ZANIMA KOD NADSTOLNE GLODALICE.KAO STO JE NEKO REKAO NA FORUMU KOLKO PARA TOLKO MUZIKE.SVE OVO STO IMAMO A NEMA KOMPIJUTER JE U PRINCIPU ISTO.MASINE KAO MASINE SU ODLICNE JER MOGU MNOGO DA NAPRAVE AKO ZNAS.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

milan wrote:OVO JE DOBRA TEMA,AL NERAZUMEM STA VAS ZANIMA KOD NADSTOLNE GLODALICE.KAO STO JE NEKO REKAO NA FORUMU KOLKO PARA TOLKO MUZIKE.SVE OVO STO IMAMO A NEMA KOMPIJUTER JE U PRINCIPU ISTO.MASINE KAO MASINE SU ODLICNE JER MOGU MNOGO DA NAPRAVE AKO ZNAS.
Kao član foruma (ne administrator, ne moderator - običan član iliti redov) želim Vam dobrodošlicu na ovaj sajt u ime moje sa samo jednom malom primedbom koja nesme da Vas obeshrabi.
Elem, velika slova na sajtu su vika i mogu samo predpostaviti da to verovatno jednostavno niste znali ?!?

To što nas zanima je već nešto drugo. Eto na primer, naš kolega Dule je poprilično opisao svoje alatke pa čak i postavio fotke. To što je on iste nazvao mašinice, već govori (bar meni) sa koliko ljubavi on prilazi svom alatu i još više prema ovoj divnoj struci.
Mislim da u ova teška vremena, ima podosta nas koji naručujemo malo muzike jer je i malo para. Zato nam je zlata vredna svaka informacija sa kojom će mo se odlučiti na kupovinu mašinice, sa malo para ali garancijom od kolege da ga ona izuzetno služi i ako je Bugarskog pedigrea a ne zove se "Makita".
Kad dođu bolja vremena, onda će mo sigurno kupovati i one skuplje glodalice sa kompijuterom što želim sebi, Vama i ostalim kolegama.
Mene je za sada, zainteresovala ona "bugarka" jer ko zna kad će doći bolja vremena !
Last edited by yetta on 27 Jul 2008 20:44, edited 1 time in total.
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

yetta wrote:Mislim da sam tako nešto video pre neki dan na N.Beogradu u prodavnici "Uradi Sam". Smešna neka cena, mislim oko 2.500 do 2.800 din. Mislim da je oko 600 W.
Sutra idem tamo da nešto kupujem pa ću dati prave informacije.
Evo sutra je danas u prodavnici " URADI SAM " na N.Bgd:

Image Image

Firma "RUHMANN"
Snaga: 550 W
220V 50 Hz
Potenciometrom regulisan broj obrtaja: 8.000 - 32.000 o/min
Za bitove 6 i 8 mm.
Cena: 2.499 din
Pribor: Å ipke i graničnik, priključak za usisivač, rezervne četkice, ključ za futer, dve kuglaste ručice.
Može da se demontira iz nosača (postolja).

Ne govori bugarski ali kada bi joj namontirao ručice i nacrtao kredom kose oči, ličila bi na Kineza :)
Last edited by yetta on 28 Jul 2008 18:34, edited 1 time in total.
scuba
Šegrt

Post by scuba »

ljdi, a cega se plasite kad slikate te vam drkte ruke? :D
yetta
Majstor stolar

Post by yetta »

scuba wrote:ljdi, a cega se plasite kad slikate te vam drkte ruke? :D
Pre slikanja sam se tako iznervirao da sam takoreći kipteo od besa.
Prvo me je jedan od radnika (čisti pod prodavnice) napao sa: "Ko mi je dozvolio da slikam" !!
Onda je došao poslovođa prodavnice sa pitanjem "Jesam li ja akreditovan novinar i da li sam sa B92" ??
Onda je "higijeničar" prokomentarisao: "I treba vas novinare tući i polomiti vam oba kolena" !!!

Zar vam ovo ne liči na vesti sa "Nacionalne televizije" ??? I kako da se čovek ne iznervira i da mu ne drhte ruke ?

:lol: Naravno, ovo je samo šala (ali mi je pala napamet) i nije to tako bilo ni slučajno. Da je tako, već bi ovo bilo politički a to nije svrha našeg sajta. :lol:

Prava istina je u mom drntavom digitalcu marke "Mercury" od 3,1 mega pixela a kupljenom pre 5 godina. Koštao me tada pravo bogatstvo, skoro 300 jevreja. Već duže vreme mu otkazuje taster okidača. Pritisni jedan put, drugi put, treći i nikad neznam kad će najzad okinuti. Okine kad on hoće a ja pritisnuo taster "do daske" i eto rezultata. Kod njega ne važi ono " samo opušteno ".

A što se tiče ono napred opisanog istina je jedino, da sam stvarno jedino pitao onog momka što čisti da li smem slikati na šta mi je on ovako odgovorio: "Slikaj brate, ko ti brani, ovde i onako nema šta vredo da se slika osim mene" i nastavio sa čišćenjem između rafova.
Post Reply