Problem sa kompresorom
Problem sa kompresorom
Imam problem sa kompresorom pa me interesuje da li neko ima iskustva. Naime, poceo je da nemirno radi, usporava, cak se jednom nakratko zaustavio. Kompresor je Einhel, 50l, 2,2kw sa dva klipa u V model 4300. Da li je crko motor, kondenzator (monofazni motor) ili je zaribao?
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Ne bih da pametujem ali moj mali kompresor je tako radio (nije radio) dok mi je u radionici bilo hladno (nemam grejanje) pa preko zime nista ni ne radim. Kako je ojužilo i kompresor proradio.velja wrote:Direktna. Ulja ima dovoljno. Ja ga zavrtim, ukljucim u struju, krene malo i zakoci se. Ja ga ponovo malo zakrenem, ukljucim u struju krene malo i stane..
Možda tu ima nešto....
:skool:
Ne veruj ženi koja laže...
Bole, ne verujem da je sklopka jer kad se zaustavi pocne da bruji i svetlo "utuli" u garazi tako da je tad definitivno u kratkom spoju. Sto se kondenzatora tice - ima 2 komada posto mu je potreban veliki polazni moment.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Isto se dešava i kod mene. Kada je toplo nema nikakvih problema, ali kada zahladi proces uključivanja ume da potraje. Ja ga par (ili par desetina puta) uključim - isključim i ostavim par minuta. Nakon toga radi bez problema. Kod mene se to dešava već godinama. Neko mi je rekao da je to zbog toga što se na hladnom stegne ulje, ali neznam koliko je to moguće.annenad wrote:Ne bih da pametujem ali moj mali kompresor je tako radio (nije radio) dok mi je u radionici bilo hladno (nemam grejanje) pa preko zime nista ni ne radim. Kako je ojužilo i kompresor proradio.velja wrote:Direktna. Ulja ima dovoljno. Ja ga zavrtim, ukljucim u struju, krene malo i zakoci se. Ja ga ponovo malo zakrenem, ukljucim u struju krene malo i stane..
Možda tu ima nešto....
:skool:
Eh, taj deo sa zujanjem nisi napisao, a pasulj sam zaturio negde 
Jel mozes da nekako jednostavno otkacis motor od kompresora (skines kais recimo, n4e znam kako tacno izgleda kompresor)?
Ako tada ne glavi, onda imas problem sa mehanikom, to jest samim kompresorom. Ako glavi i dalje onda je elektromotor.
Naravno moguce je i da elektromotor "zasteka" tek kad je pod opterecenjem, al ajmo jedno po jedno.

Jel mozes da nekako jednostavno otkacis motor od kompresora (skines kais recimo, n4e znam kako tacno izgleda kompresor)?
Ako tada ne glavi, onda imas problem sa mehanikom, to jest samim kompresorom. Ako glavi i dalje onda je elektromotor.
Naravno moguce je i da elektromotor "zasteka" tek kad je pod opterecenjem, al ajmo jedno po jedno.
Позајми од госпође фен и грејкартер компресора да га загрејеш бар на 30 степени па укључи компресор. Ако проради нормално све ти је јасно.
Ова професорска идеја не иде јер ако је кондезатору пао капацитет он ће лако да покрене мотор без оптерећења ал' кад га натовариш то је друга прича.
Ова професорска идеја не иде јер ако је кондезатору пао капацитет он ће лако да покрене мотор без оптерећења ал' кад га натовариш то је друга прича.
Дођох, видех, побледех
Sad sam nasao kako izgleda kompresor, i vidim da ne mozes da otkacis motor od njega (barem ne jednostavno).
Sto se tice ladnog vremena, to pominju u uputstvu, al trebalo bi da ima problema tek ispod 5 stepeni, a sada je ipak toplije.
Nemam neku pametnu sugestiju osim da zovnes njihov servis:
Vojvođanska 386, Novi Beograd, tel: 011/2269-162,2269-181,2269-182 i 2269-163 e-mail:service.serbia@einhell.com
Mada koliko znam ovo nije na Novom Beogradu, vec u Surcinu
Sto se tice ladnog vremena, to pominju u uputstvu, al trebalo bi da ima problema tek ispod 5 stepeni, a sada je ipak toplije.
Nemam neku pametnu sugestiju osim da zovnes njihov servis:
Vojvođanska 386, Novi Beograd, tel: 011/2269-162,2269-181,2269-182 i 2269-163 e-mail:service.serbia@einhell.com
Mada koliko znam ovo nije na Novom Beogradu, vec u Surcinu
Evo nekih informacija: Ja sam na poslu tako da nista nisam jos probao ali sam okrenuo par brojeva telefona. U servisu Einhell su mi rekli da ekscentar lezaj kod njih skoro nikad ne crkava, da po opisu kvara moze lako biti stator (99%) a da je moguce ida su se razlabavili srafovi pozadi koji drze stator pa da se stator ukosi i da to hoce da pravi probleme. Onda sam zvao lokalnog viklera koji mi je rekao da je za 2KW viklovanje 6200din ali da moraju prvo da odrade defektazu. Kada sam sinoc skinuo oplatu od plastike da vidim kako stoje stvari primetio sam da je ispao jedan sraf M5 od jedno 4cm duzine. Ima jos 2 takva i oni pricvrscuju prsten nosac oplate ca dekli. Moguce je da ti srafovi drze jos nesto. Ako je taj jedan ispao verovatno su i ova dva labava. Drugo, toliko je neobicno to sto mi je serviser rekao za te srafove kod ovog modela kompresora da je moguce da to zeza. Popodne cu da vidim sta je u pitanju. Sve u svemu, ima delova i popravljivo je i verovatno jeftinije od 28-29K dinara koliko kkosta nov. Javljam sta je bilo.