TV set za dnevnu sobu

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Esteta
Precizni šegrt

TV set za dnevnu sobu

Post by Esteta »

Evo novog projektnog zadatka, a samim tim i novih pitanja i nedoumica. Treba da napravimo TV set za dnevnu sobu, nesto prilicno jednostavno kao na slici. Ne zamerite na slici, tek je u prvoj fazi izrade pa nije jos doterano, ali samo da se vidi ideja.

Image

Kao ideja mi je posluzila jedna kompatibilna garnitura u salonu namestaja gde je svaki element bio sirine 50 cm i imao 4 nogice i onda su se redjali razni elementi po zelji.

Ovaj set treba da bude duzine 300 cm, sirina i dubina 50 cm. E sad, sta me muci:

1. Ako se postavi 6 elemenata sirine 50 cm onda to znaci da ce biti potrebno 24 nogice sto mi se cini jako puno, citava suma nogu. Onda sam mislila da napravimo 3 elementa po 1m i onda se noge smanjuju na 12 ali je i to dosta. Ako bi se napravila 2 elementa od 1,5m muci me posto ce unutra stajati knjige, CD-ovi i slicno, da li ce se od tezine ugibati na sredini, da li je to preveliki raspon.
Sta vi predlazete, koliko elemenata i koje sirine? Samo da napomenem da ne volim kada nogice stoje na sredini elementa, nije mi estetski, znaci noge moraju biti sa krajeva elementa.

2. Drugi problem i najveci koji se namece je pitanje kablova. Posto ce tu stajati TV, telefon, zvucnici, DVD , akvarijum, lampe i slicno iza te komode ce biti brdo kablova. Drugom recima, komoda ne moze da se prisloni uz zid jer mora da se napravi makar 5 cm prostora za kablove. Posto je komoda na nogama ispod nogu ce se opet videti ti kablovi, produzni i sl.
Muz ima ideju da gornju plocu cele komode i bocne stranice prvog levog i poslednjeg desnog elementa prepusti za 5 sm, da na tom prepustu izbusi rupe i stavi one plasticne krugove za kablove. U tom slucaju bi komoda isla skroz do zida, a u tom "bunkeru iza" bi mogao na ivericu da zakaci nekako kablove da se ne vuku po zemlji i da se ne vide.
Sta mislite o ovom predlogu, imate li vi neko bolje resenje za kablove?

3. Poslednji problem se odnosi na gornju plocu. Ja sam htela da se komoda napravi kao kuhinja od elemenata a da se preko stavi dupla ploca od iverice, pa duplo kantovana, ali nema iverice u duzini 3m, a bilo bi tesko i handlovanje sa tom daskom po kuci. A opet mi je nekako ruzno da sa gornje strane bude iz 3 ili 2 dela. Gledali smo kod prijatelja kojima je stolar radio komodu, on je naravio komodu sa gornjom plocom od klasicne iverice, a onda je posebno napravio plocu od duple iverice, kantovao je i malo prepustio dimenziju i onda stavio na vec postojecu komodu i iznutra usrafio.
Sta vi preporucujete, u ovom poslednjem slucaju znaci da bi na toj gornjoj strani bile fakticki 3 ploce iverice, da li je to potrebno, ali u suprotnom ne znam kako bi se usrafila ta gornja ploca.

Eto, puno pitanja od mene, zahvaljujem se korisnim savetima kao i uvek do sada.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Lepo ste to vi (vas dvoje) smislili, ali ja nisam mogao da zaključim da li hoćete komodu iz jednog dela ili da bude iz više delova. Svaka od varijanti ima svoja rešenja... Jedino što znam sigurno je da varijanta sa tri ploče nikako ne ide.

Å to se tiče kablova, ti si nabrojala šta će sve da se priključi i, onako usput, pomenula akvarijum. Koliki je on? Druga stvar, ne moraju baš svi kablovi da idu spolja. Sve zavisi od međusobnog položaja DVD-a, TV-a... ne mora se 5 cm ostavljati "viška". "Lopov" produžnog kabla može i u komodu. Debljina kablova nije veća od lajsne na zidu... Postoje i kanalice kao rešenje. Može sve to lepo da se popakuje i da se ne vidi.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nazalost sa tolikim teretom koji imas nameru da stavis odozgo, nogu ce morati da bude prilicno.
Vec je i sirina elementa od standardnih 80cm, na granici za tako teske stveri (akvarijum, TV...), a za 1m, potrudi se da kupis jako kvalitetnni univer ili da ides na MDF presvucen ultrapasom.
Koliko mogu da procenim po proporcijama sa slike, te noge nece biti nesto preterano visoke, tako da bi u svakom slucaju barem sa zadnje strane stavljao i po jednu nogu na sredini svakog elementa.
Resenje sa prepustom je OK, jedino sto mislim da je 5cm malo. Najmanji iole prihvatljiv prolaz za kablove je za rupu 6cm (da kroz nejga moze da prodje onaj liveni utikac "pod uglom" kao sto je recimo za racunar. Dodaj na to jos njegov obod to je vec oko 7 7.5 cm. Plus jos malo posto ti zed ni u kom slucaju nije potpuno ravan (ako jeste onda si jedna u milion). Znaci vec si na barem 8 8.5cm. Ako jos pozelis neku lajsnu prosiruj dalje.

Sto ides na dupli univer? Sto ne stavis bas kuhinjsku plocu? Debela je. Kruta. Imas je u potrebnoj duzini. Ima je u raznim dezenima. Sirine je 60cm, al ko sto rekoh otprilike ce ti toliko i trebati, a i ako nece najmanji problem je suziti je.
Esteta
Precizni šegrt

Post by Esteta »

Pa upravo sam pisala da ne znam da li da komodu izvedemo kao 3 dela od po 1m sirine, ili 6 delova od po 50 cm (tada ima mnogo nogu) ili 2 dela od po 1,5 m sirine.
Kad si napisao da varijanta sa 3 ploce ne ide, koje resenje predlazes jer nema ploce od 3m , ta ploca odozgo ne moze nikako iz jednog dela. Mislili smo da radimo od univera fino bronce on je 270 ili 280 cm mislim.
Sto se akvarujuma tice, on je mali oko 40 cm sirok i 30 cm dubok, visina oko 40 cm tako da mu velicina nije presudna.

A je'l postoji negde primer za te kablove, neka slika ili nesto da se vidi primenjeno resenje?

Inace evo odakle sam uzela ideju http://www.novart.rs/proizvodi/20 kod njih je svaki element zaseban pa se kombinuje po zelji.

Ima i pojedinacni opis elemenata http://www.novart.rs/elements/20/29
Last edited by Esteta on 15 Mar 2009 16:05, edited 1 time in total.
Esteta
Precizni šegrt

Post by Esteta »

Sto se tice kuhinjske ploce ... pa ne znam ... nekako mi ne ide.... deluje mi bas kuhinjski... ne znam. Ja sam htela Egger univer fino bronce (videla ga u Darexu) ne znam da li ima kuhinjskih ploca koje bi se uklopile u taj dezen.
Sto se visine nogu tice, to ce biti male nogice tek toliko da mogu da zavucem krpu i i cetku od usisivaca da pokupim prasinu, to je jedini razlog zbog koga zelim noge (inace i kuhinja mi je na nogicama iz istog razloga). A zidovi su krivi sacuvaj Boze, to je tek posebna prica. Takodje imamo parket sa onom visokom coklom ispod koje ide mala vinerica tako da i zbog te lajsne nogice ne mogu tik uz zid.

Ovaj Novart namestaj sto sam stavila link je od medijapana, ali mi smo hteli jeftiniju varijantu od univera. Nekako nam se cini da to sto smo smislili nije nista posebno, bas je krajnje jednostavno... sad samo te dileme iz koliko delova, kako za plocu, sta za kablove...?
Kad vidim koliko pitanja ima oko tako proste stvari, uvek se zapitam a sta da smo hteli nesto bas onako svemirski komplikovano?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Sama si rekla da je 3m teško za hendlovanje i tu re podržavam 100%. Ja sam svoju radnu ploču za kuhinju od 2,8m jedva popeo uz stepenice :). Predlažem ti da razmišljaš o varijanti sa 2+ komada. Sve je stvar ukusa...

"Malecki" akvarijum je samo 50-ak kg u vodi, a gde je staklo, šljunak, eventualno spoljni filter... Težina koja nije za potcenjivanje.

Za kablove nemam primer i sliku. To se rešava od slučaja do slučaja. Sve zavisi od samih kablova i da li produžni kabl može da se rasklopi ili je zaliven i ne želiš da ga sečeš. Potencijalno veći problem može da bude SCART, ali on ide u ormar i samo je potrebno u leđima probušiti rupu za njegov prolaz.

Prepusti su dobro rešenje, ali tada od modularnosti nema ništa...
Esteta
Precizni šegrt

Post by Esteta »

Kada mi predlazes varijantu 2+ komada... jel mislis na 2 komode od 1,5m sirine? Tu imam dilemu zbog tezine knjiga u komodi, da li ce se kriviti na tolikom rasponu?
Nekako mi deluje najoptimalnije 3 komode po 1m .... sta mislite ?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Esteta wrote:Kada mi predlazes varijantu 2+ komada... jel mislis na 2 komode od 1,5m sirine? Tu imam dilemu zbog tezine knjiga u komodi, da li ce se kriviti na tolikom rasponu?
Nekako mi deluje najoptimalnije 3 komode po 1m .... sta mislite ?
2+ znači "dva i više"

Kod tebe su sve komode sa vratima. Krivljenje zbog težine možeš da rešiš unutrašnjim uspravnim stranicama. Ima tu raznih kombinacija kako se rešavaju spojevi u konstrukciji. Kažem ti, sve zavisi od slučaja do slučaja.

Nogice stavljaš ispod uspravnih stranica (ne mora svih). Broj nogica biraš u zavisnosti od njihove nosivosti. Po sajtu je pisano o težini iverice. Na to dodaš težinu knjiga, težinu svega što će biti na policama i unutra. Sve to podeliš sa nosivosti jedne nogice i dobiješ minimalan broj nogica. Optimalan broj je uvek veći...
Esteta
Precizni šegrt

Post by Esteta »

Hvala na savetima, moracemo dobro da se preracunamo kako cemo ...
To sto kazes komode su sa vratima... ja sam mislila da bude nesto neobicnije, ali kad bolje razmislis u igri su vratanca, fioke i suplja polica za dvd ili tako nesto. Dobro tu moze da se kombinuju vrata sa staklom kao kod Novarta cisto da se razbije monotonija ali uglavnom je to to ... nisam videla da je neko nesto posebno izmislio.

Inace, videla sam u Eurosalonu jednu policu

Image

Ja sam mislila da iznad ovih komodica stavimo nesto tako ali ja bih samo polovinu od ove na slici, znaci 2 leva pravougaonika da tako kazem. Kako se to kaci na zid? Da li bi bilo dovoljno na ovim delovima gde ima ledja od iverice zabusiti tiplovima u zid?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Da li bi bilo dovoljno na ovim delovima gde ima ledja od iverice zabusiti tiplovima u zid?
Da, dva tipla po polici su sasvim OK. Opet, i to zavisi od toga kakav je zid i šta misliš da stavljaš na te police...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kuhinjska ploca se samo tako zove. Uopste ne mora da stoji u kuhinji. Iste takve od 80 ili 90 cm (90 se retko nalaze) se zovu ploce za stolove. Verovatno si vidjala samo one sa bas zaobljenim ivicama. Imas i onih koje imaju mnogo ostrije uglove, odnosno mnogo manje radijuse na uglovima. Dezena ima stvarno raznih, i neki ce garant da se uklopi u to.
Jeste, 3m je jako tesko za unosenje, ali ti imas problem jako velike tezine kojom nameravas da opteretis te elemente. Kao sto ti je Metabo izracunao samo voda u akvarijumu je 50Kg, racunaj da je sa staklom, sljunkom i ostalim drangulijama jedno 80. Ako imas klasican TV malo vece dijagonale, to ti je jos 50Kg. Knjige ... ne smem ni da racunam.
Nisu ovi momci dzabe pravili elemente od po 50cm. Znaju sta sve moze domacicama da padne na pamet da natovare na njih :) (NHF)

Uniformna ploca iz jednog komada deluje dosta lepse od 3 ili 6 posebnih. Inace te ploce se rade u duzini od 5m, tako da nabavka nije problem.
Ako ne nameravas da menjas raspored u stanu svakih par meseci, to jednokratno unosenje tako dugacke ploce i nije neka prevelika muka. Naravno obavezno proveri da li je to uopste moguce. Cesto su coskovi po hodnicima tako "pametno" iskonstruisani da ni 2m ne moze da prodje.

Naravno mozes i da pravis posebne 2 ili 3 ploce, al sama si pomenula da ti se ne dopadaju sastavi.

Neko resenje koje bi se uklopilo u nosivost, i u tvoj zahtev da ne bude mnogo (vidljivih) nogica.
Tri elementa, svaki od po 1m. Vertikala po sredini svakog elementa. Nogice naravno na sva cetiri coska svakog elementa, jedna pozadi na sredini sirine elementa, i jedna po sredini sirine elementa ali ubacena unutra toliko da se ne vidi kad se sedi na nekom trosedu ili fotelji sta vec imas. Kad se stoji nece se videti sigurno, a ako polegate po patosu, zagledanje nogica ce verovatno biti poslednje sto ce vam padati na pamet :)

Nogice koje idu pozadi i inace ne idu skroz na kraj elemenata, vec se ostavlja bar 5cm od ledja, upravo zbog parket lajsni.

Kanalice, hmmm. Stvar ukusa, meni se dopadaju, mojoj zeni se nisu dopadale (al je pristala posto joj se dopadaju vise nego zmijarnik od kablova).
Legrand-ove su jedne od najlepsih koje mogu da se nadju na nasem trzistu. Nazalost nikako da nadjem link ka katalogu (skinuo sam ga svojevremeno sa nekog sajta, al sad odakle..., ako nadjem javicu) Trazi DLP, kanale, u njih mogu da idu sve varijante njihovih uticnica, prekdaca... Izbor je stvarno veliki, od uticnica za zvucnike, preko telefonskih, do onih za audio/video...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo ga:
http://www.legrand.rs/rs/rs/liblocal/pdf/dlp.pdf

Tu imas DLP kanale i Mosaic seriju uticnica, prekidaca...
Esteta
Precizni šegrt

Post by Esteta »

Metabo, Mbole.... hvala vam puno! Svasta covek moze ovde da nauci :)
ado
Samostalni majstor

Post by ado »

Esteta, evo ti jedna slika sto sam ja radio TV komodu, ako moze pomoci.
Image
sa zenom i cikularom nije se saliti!
NEX
Majstor

Post by NEX »

Ako ti je skupo da kupujes tolike nogice ,mozes spojiti 2 iverice dim.15x8 cm i iskantuj ih abs po koti 15 cm i tada ces imati nogicu visine 3,6 cm gde se vidi samo ta visina od 3,6cm i duzina od 15 cm.Kantujes abs samo dve do licaa 2 zadnje mozes obicnom sirokom kant trakom.
iTAKO UOPSTE NE KUPUJES NOGICE,A MOZES ZAVUCI KRPU DA OBRISES.
pRAVIS 3 KOMODE PO 1M.Upadose velika slova,izvinjavam se.
Ili pravis 2 po 1,5m.To ti je na granici unosenja iznosenja i rukovanja.Malo nezgodno ako ide na sprat
Gornju plocu odozdo povezes holsafovima tj ojacas sa trakama iverice od 19cm ,sa sve 4 strane i izmedju u sredini ili na mestima vertikalnih stranica.Posto je komoda niska ta ojacenja se ne vide.Posle stavis abs sa 3 strane i to je ploca za odozgo.
Isto uradis i donju samo ojacanja ostaju sa donje strane.
Kad i to iskantujes sirokim abs omtada se nista ne primecuje
Znaci ,kad se izmaknes i pogledas imas .... gornju plocu deb.3,6cm vidi se samo siroki abs
donju .........................................................
nogice ......................................................

Znaci sve iste debljine.

Vertikale su dve medjusobno spojene ploce ili samo zalepljene lepkom dim 39,2x50 cm i iskantovane abs na kotu 39,2.
Kad se sabere visina je 50cm.
Stavis unutrasnja vrata da bi siroke abs strane dosle do izrazaja i da toliko dugacka komoda ne bi bila siromasna viyuelno.
Donju stranu u stranice safif safis safovima jer se ne vide a gornju pvc vinklovima majo u vucenim unutra da se ne vide.Ovo je ukratko moja ideja proizasla iz licnog iskustva,jer sam pravio vise takvih.
Puno srece u odabiru iizradi.
Post Reply