"Nevidljivo" spajanje univer ploča

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Daklem ajmo redom :)
Prvo vijak-sraf je nesto sto ne postoji :) vijak i sraf su raliciti izrazi za istu stvar. Ono na sta si verovatno mislio je iver vijak ili iver sraf.
Sto se tice ekscentara oni su jedan kompromis koji je jako dobar u serijskoj proizvodnji ali je usustini jako los spoj. Nekada mora da se koristi posto je u principu nevidljiv, ali ima jako malu nosivost. Znaci gde god nije problem da se vidi spoj srafom koristi iver sraf ili jos bolje konfirmat, a tamo gde mora da postoji skriven spoj ali on ne trpi nikakvo opterecenje (na primer gornja ploca) mozes da upotrebis excentar.Kuckam sa notebooka sa uzasnom tastaturom, pa cu da objasnim detalje kroz par dana kad se docepam kucnog racunara.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

njegova nosivost (ekscrntra) i nije bitna ako se deo dobro isplanira, dno postvi da na njega leze stranice a gornju plocu na njih, i zar se uz/pored njega ne koriste i tiple, pa druga stvar je i da ledja - lesonit - takodje drzi kutiju
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

Da, iver-vijak,
Nedavno sam kupio 50 tak komada i upotrebio ih, ali evo nikako da zapamtim kako se zovu..:)
Last edited by Gillette on 27 Apr 2008 12:55, edited 1 time in total.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Excentar obično ide u kombinaciji sa tiplama, koje pojačavaju njegovu nosivost.

Keks bolje drži od tipla i lakše se i brže radi keksericom.

Najbolja je stvar festoolov domino, ali je i skup sistem.
Na forumu smo dosta raspravljali o spajanju i razlici u kvaliteti različitih spojeva.

Najbolji je spoj lastin rep, ali je primjenjiv samo na masivnom namještaju, a na iverici nema šanse.

Po mom iskustvu, keks je najoptimalnije rješenje što se tiče brzine i jednostavnosti rada i kvalitete izrade.
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

Hvala Zorane, vidim ja da ću uskoro da se izujem za 4 iljadarke..:)
a verovatno i više kad kupim jedno kilo tog keksa..;)
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Gillette wrote:....
pazi koji keks kupujes... svacega ima po radnjama...

pozdrav

bogi
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Bambijev keks ti je najbolji :)

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

ubacise coveka u "masinu"
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

Bambijev jeste najbolji..probao sam ovu Mini plazmu, i evo...super drži..
;)
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

hehe :)

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Marko Enter wrote:Bambijev keks ti je najbolji :)

....
:)
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Gillette wrote:Hvala Zorane, vidim ja da ću uskoro da se izujem za 4 iljadarke..:)
Zadnje serije einhelovih keksarica su katastrofa, pa probaj uzeti od nekog drugog proizvodjača u toj klasi (alpha tools ili womax). A ako se misliš ozbiljnije baviti kesanjem, preporučio bih ti da uzmeš stroj nekog ozbiljnijeg proizvodjača.
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

zoranp wrote:....
Zadnje serije einhelovih keksarica su katastrofa....
Ne znam kakve su bile ranije, ali sam vec pricao da se na mojoj poslednji put kada sam radio desilo da "pljucka" komade plastike kroz otvore za hladjenje... tako da ni sam ne znam da li ce i kada ce da ucrkne...
Inace keksarica je nova, kupljena u januaru, ne znam da li sam sto ili dvesta keksica sa njom uradio... nije uopste muchena, mislim... nisam glodao kanale u hrastovini sa njom... :lol:
Gillette
Precizni šegrt

Post by Gillette »

dobro, a kakav je zvaničan naziv te kekserice? Mislim, da ne bude da odem u radnju i tražim keksericu a oni me gledaju belo..nego da li se to zove npr kao neka mašina za glodanje sa vertikalni strugom..ili tako nešto, a? :)
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Gillette wrote:dobro, a kakav je zvaničan naziv te kekserice? Mislim, da ne bude da odem u radnju i tražim keksericu a oni me gledaju belo..nego da li se to zove npr kao neka mašina za glodanje sa vertikalni strugom..ili tako nešto, a? :)
Sto rece jednom zoranp, budi srecan ako ti skinu flexericu (brusilicu) sa police kada keksaricu budes trazio...
Shalim se... ali stvarno mnogo trgovaca ne zna sta je keksarica, pogotovo ako je nikad nije imala u radnji...

Sto se Einhela tice mislim da vec znaju sta je u pitanju, ali ako ne... evo ti oznaka: BDF 850

I jos, kada sam kupovao keksaricu, ugnjavio sam ovaj stolarski forum sa raznoraznim pitanjima :P ... a ionako je bilo diskusije o njima na dosta mesta, te pogledaj ... mozda ti nesto bude koristilo, evo nekih primera:

viewtopic.php?id=185
viewtopic.php?id=210
viewtopic.php?id=248
viewtopic.php?id=361
Post Reply