Tabele za ivericu

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Post Reply
Branko kv
Šegrt

Tabele za ivericu

Post by Branko kv »

Image
kako vam se cini tabela?javite nedostatke
"Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao."
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Nije loše kao orijentacija za neto površinu ploče. Optimizacija sečenja tek sleduje (tekstura, dimenzije ploče, širina reza, krajcovanje...). Fali ti i obračun kantovanja, okova ...

Prilično slabo stojiš sa Excelom (formule, adresiranja...)
Branko kv
Šegrt

Post by Branko kv »

ova tabela je samo za izracunavanje kvadrature i cene.mere moras sam da upises.sto se tice kantovanja radim na tome ako imas neki predlog za sablon javi.problem je u tome sto ne mozes da napravis univerzalnu tabelu za kantovanje jer se razlikuje od projekta do projekta.donji deo tabele sluzi za upisivanje ostalog materijal kao sto su okovi srafovi itd.meni je koristila kao krojna lista kad narucujem materijal.evo jedan primer
Image
u polja ispod iverica u boji, iverica bela i lesonit 3mm upisujes cene da bi izracunao koliko kosta materijal.
"Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao."
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

problem je u tome sto ne mozes da napravis univerzalnu tabelu za kantovanje jer se razlikuje od projekta do projekta.
U programiranju postoji jedna stvar: nema nemoguće, samo je pitanje truda i vremena! Rekoh ti, slab si sa Excelom. Postoje u njemu razne funkcije (pa i za uslove koje bi ovde koristio...), apsolutno i relativno referenciranje po obe koordinate itd.. Sledeći nivo je VBA objektno programiranje i njegove klase. Tu možeš da uvedeš i grafičke elemente i da sa njima radiš i računaš...

Za osnovnu AxB matematiku, ovo radi i ako ti je koristilo odlično! Napravio si malo jači digitron i to je to. Ne moraš objašnjavati detalje jer su oni očigledni. Ako misliš malo da unaprediš svoj digitron, za početak, uvedi apsolutno adresiranje za konstantne vrednosti (cene/kv. metru).

Da ne smaram, ipak je ovo stolarski sajt. Ja sam na njemu baš da bih se malo odmorio od programiranja koje mi je na vrh glave (njime se bavim od doba Komodora, a to je ngde 82-83 i od njega leba jedem od 90.)
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Nije sustina izracunati cijenu nego napraviti krojnu listu koju ces da uneses u ovu tvoju tabelu!

Tabela bi trebala da izgleda ovako:

1. Za svaki oblik kuhinjskog elementa(npr. viseci sa dva vertikalna krila i dvije police, viseci sa dva horizontalna krila... ) pravis posebnu tabelu koja sadrzi komplet potreban materijal za izradu i funkciju koja za svaki elemenat izracunava dimenziju u odnosu na spoljasnje mjere elementa ako treba mozes sve to i vizuelno da prikazes
2. Pravis tabelu u kojoj u prvom redu stavis padajucu listu koja sadrzi sve elemente koje si predhodno definisao, u drugom visinu, u trecem sirinu i u cetvrtom broj komada. Ova tabela ti sluzi za unosenje podataka pri izradi kuhinje, sve ostale bi trebalo da budu zakljucane.
3.Zatim pravis tabelu porudzbenice koja sadrzi krojnu listu sa kantovanjem(mozes da razdvojis korpus i front ako ih radis u razlicitim bojama), lesonitom i svim potrebnim okovom, cijenama
4. sve to povezes i napravis za sve funkcije da kad ti u drugu tabelu odaberes vrstu elementa i upises sirinu, visinu i broj komada program sam povlaci informacije o elementu(koliko cega), sam umanjuje police za debljine bocnih strana, sam odredi velicinu lesonita.....

Kad to uradis dosta ces skratiti proces narucivanja materijala i pravljenja ponude, a ova tvoja tabela ti ti ne skracuje
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Kolega metabo imas li mozda vec uradjenu neku ovakvu tabelu u excelu?
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Ovdje imate gotovu tabelu u excel-u za narudžbu rezanja http://www.elgrad.hr/onlineNarudzba.html
Branko kv
Šegrt

Post by Branko kv »

metabo je u pravu.malo jaci digitron.ovo je pocetak .sto se tice Sasine tabele ona je u fazi izrade.mogu da uradim samo za standardne oblike jer kao sto sam rekao jos ucim rad na racunaru.ako neko ima gotovu neka mi posalje da se ne mucim.stekao sam utisak da mislite da se pravim pametan,ali nije tako samo pokusavam da ucinim posao brzim i laksim.svaka sugestija je dobrodosla.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

I za tu tabelu moras sam da pravis krojnu listu, poenta je napraviti da ti samo upises spoljasnje mjere elementa a ostalo da odradi program!
stari
Moderator
Moderator

Post by stari »

Sasa wrote:I za tu tabelu moras sam da pravis krojnu listu, poenta je napraviti da ti samo upises spoljasnje mjere elementa a ostalo da odradi program!
To se podrazumijeva, a koliko znam dobio si CD eCabinet program u kojem je krojna lista osim u njihovom obliku i u excal-u (doduše, na engleskom, ali se u excel tablici lako upiše prijevod).
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Nisam dobio jos uvijek eCabinet nisu mi nista odgovorili! Sad cu do ponovim prijavu!
robert22
Majstor početnik

Post by robert22 »

metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Sasa wrote:Kolega metabo imas li mozda vec uradjenu neku ovakvu tabelu u excelu?
Ne, za moje potrebe je dovoljan Sketchup za skicu. Onda sa nje skidam elemente i mere (explode pa hide jedan po jedan i nema greške). Cena - kolko ispadne :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

malo jaci digitron.ovo je pocetak
Nemoj izmišljati toplu vodu. Bolje potraži po netu gotova rešenja nego sam da ih praviš za ove standardne stvari. Sasa ti je lepo predložio sistem ako baš hoćeš da se bakćeš. Potraži negde kataloge gotovih elemenata pa njih ubaci u neku pravu SQL bazu (Excel sigurno nije baza u kojoj se čuvaju podaci). Tu već zalaziš u programiranje...
Post Reply