bajcovanje camovine

Sve o obradi drveta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Promena boje, ali tako da drvo zadrzi svoju teksturu. Sloj (ako uopste postoji) je jako tanak i providan, ali recimo promeni boju jelovine u tamno braon kao da je orah (ili plavo, ili ...)
Vukasin_1
Precizni šegrt

Post by Vukasin_1 »

"ako uopste postoji" , nepostoji jer drvna vlakna upiju rastvor u koliko bi ga nanosio vise puta dobijao bi samo tamniji ton,nije kao sa sandolinim gde dobijas tanak sloj i sto ga vise nanosis to je sloj deblji i ton boje jaci.
djagi
Majstor

Post by djagi »

A da li se nesto menja kada je nesto vec radjeno a neznamo sa cim,recimo bajcovano pa lakirano nitro ili uljanim ili nekim celuloznim lakom a sada hocemo sve to da osvezimo mislim na neki stari namestaj.Sta upotrebiti? Koji bajc(zbog ostecenja) i da li moze vodeni lak posle svega toga a da se ne smirgla do koske?
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

bajc hvata samo na cisto drvo, cak iako skidas bilo kakav lak ili farbu nece biti dobro odnosno ostace fleke - tj. nece svuda podjednako da upije
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Vukasin_1 wrote:"ako uopste postoji" , nepostoji jer drvna vlakna upiju rastvor u koliko bi ga nanosio vise puta dobijao bi samo tamniji ton,nije kao sa sandolinim gde dobijas tanak sloj i sto ga vise nanosis to je sloj deblji i ton boje jaci.
Stvar je u tome sto nisu svi bajcevi (ili barem ono sto tako nazivamo) isti.
Neki su ko sto kazes rastvor, a neki su ustvari suspenzija. Ovi koji su rastvor se ponasaju ovako kao sto kazes, a ovi koji su suspenzija se ponasaju kao sadolin.
Koliko znam mi nemamo dva razlicita izraza za ove vrste vec ih nazivamo samo bajc. U engleskom bi to trebalo da su dyes i stains (e sad koji je koji nisam bas siguran).
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Da li se isti,do sada pomenuti princip bajcovanja drveta,koristi i za furnirani medijapan?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

becka75 wrote:Da li se isti,do sada pomenuti princip bajcovanja drveta,koristi i za furnirani medijapan?
Da. Za bilo koji furnirani pločasti materijal.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Furir ti je kao drvo ,jedino ako je furnirani medijapan onda za kantove moras podlogu.
becka75
Pred-majstorsko zvanje

Post by becka75 »

Podloga u oba slucaja? I kad je kantovano ili oborena ivica (vidi se mdf)?
Lendov_x
Šegrt

Post by Lendov_x »

becka75 wrote:Podloga u oba slucaja? I kad je kantovano ili oborena ivica (vidi se mdf)?
Ja nisam koristio podlogu na mdf(mislim na kantove) jer vodeni bajc to lepo pokrije,pogotovu ako je kant rundovan i dobro obrušen,razlika se skoro i ne vidi posle laka....probajte na komadu.... :)
PREOBRAZBA
Majstor početnik

Post by PREOBRAZBA »

Imam jedan golemi problem.Treba da vrata koja su furnirana bukvom bajcujem u krušku. Prilikom bajcovanja tamo gde je kit javljaju se fleke. Bajc je na PU bazi(aceton i razređivač 50-50%).Å ta vi mislite, dali postoji neko rešenje? Puno pozdrava iz SLO,imamo 15* ispod nule!!!
Teorija brez prakse - ko voz brez akse!
cicamaca
Dodavač alata

Post by cicamaca »

Cao. Imam problem i molim vas za strucno misljene. Resila sam da sredim jedno staro ogledalo sa komodom. Izgleda da je na njemu bio bajc. Ja bih sada da ga osvezim sandolinom pa imam nekoliko pitanja za vas:
1. Da li ce drvo moci da primi sandolin?
2. Kako treba pripremiti drvo? Smirglanje ili...?
3. Da li treba naneti neku podlogu?
Unapred hvala!
djagi
Majstor

Post by djagi »

jeste bio bajc,ali,preko bajca je neki lak.Pitanje je koliko ti je ogledalo i komoda staro tj. sa kojim je lakom radjeno?Moja preporuka ako znas koji je lak misli se na nitro ili uljani,sve to finom smirglom osmirglas,ostacenja ako ih ima zabajcujes i sve to prelakiras.i dobijes juce uradjeno a staro 100 godina.Mislim da ce lak na vodenoj bazi pregaziti postojeci bez problema , a mozes i da probas negde na unutrasnjoj strani sta se desava ,za svaki slucaj.Probaj pa javi sta je bilo
mladen012
Precizni šegrt

Post by mladen012 »

Naj sigurnije sandolin.On ce da hvata iako je stara boja na nitro bazi.Izmatirajte sitnom smirglom i ofarbajte sandolinom sa lakom.
mladen012
Precizni šegrt

Post by mladen012 »

Netreba nikakva podloga
Post Reply