Internet, browseri i slicno

Razne teme o raznim stvarima
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Kao prvo Mnoooogo je tesko haknuti bilo koji bankarski server. Pre 15-10godina nije bilo tesko( tad su skinuli baze Visa kartica u USA posle je stradao i Master ), e od tad su se stvari bitno izmenile. Godisnje samo It sekjuriti centar u "mojoj" banci trosi preko 100.000 eura na razne zastite- koje neznam i ne zanima me. Brojevi kartica sa pinovima se kradu uglavnom na bankomatima (stavljaju providne tastature na tastautru bankomata, zatim improvizovane card readere i video kamere i jos neke stvacice i obicno ih ovde i uhvate posto i banke imaju sistem zastite. I pored svega toga net kriminal je prisutan ( u USA je 2009 godine maznuto (opet) 3-3,5 milijardi $ (tacnu cifru ne znaju jos racunaju) a za djeparenje ne znam ovaj podatak ne objavluju =)
Druga stvar koja koje je na udaru zadnjih par godina je kradja identiteta iliti po naski Vasi licni podaci. Sistem ide od fotokopije licne karte, pasosa (ovo je najgore sto vam se moze desiti), zatim zezajuci se na raznim sajtovima igrajuci free loto koji traze licne podatke kako bi Vam poslali nagradu, pa do kradje istih direktno od Vaseg racunara (ipak je Vas, kompjuter i moj naravno, najslabija karika u sistemu)
zasto im treba vas identitet pa naravno zbog pranje novca. Ovo je sad posve nova tema i posto je aktualna najbolje da prekinem ipak je ovo javni servis. Moj savet do Vas je da jos jednom ponovim
NIKAD NA CUVAJTE LICNE PODATKE NA VASEM RACUNARU (pogotovo skenove licnih dokumenata)
NIKAD NE CUVAJTE BROJEVE KARTICA + PIN BROJ zajedno niti na racunaru niti u novcaniku.
Mbole ono sto si mi pisao debitne i kreditne kartice je ok kako je kod Vas neznam ali ovde u MKD drugacije. Moja maestro kartica ima i denarski (citaj dinarski) i devizni racun s njom mogu u inostrastvo da trosim novac ali ne i da placam na netu (do pre 2 godine moglo je posle je Narodna Banka zabranila). Preko neta idu kreditne kartice Master i Visa. Visa Virtuon treba da se pusti u promet ove godine.
Last edited by dikar on 09 Jan 2010 20:48, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Za Mbole i Metabo
Dajte bre ljudi promenite sistamtizaciju "zvanja" Gledam sad ja sam postao "Samostalni majstor"(sin me zeza) doduse pre 15godina sam napravio malu komodicu i pola plakara (od drva naravno) ali ni izdaleka nisu majstorska dela =)
Pozdrav
Last edited by dikar on 09 Jan 2010 20:58, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa te "titule" ne znace da si majstor u stolariji, nego u pisanju :)

Kartice u principu mozes da vezes za koji god hoces racun (dinarki, devizni, vise deviznih, dinarski i devizni, sve kombinacije su moguce...). Mozes da medjusobno "uvezes" racune, pa da kad fali na jednom radi se automatska konverzija sa drugog... Mozes cak i privremeno da radis ovakve kombinacije (poziv bancinom centru, kazes lozinku, i trazis da ti recimo podignu dnevni limit, ili limit po transakciji)

Jedno vreme (na pocetku) nisu sve kartice radile na netu. Zavisilo je od banke do banke, i vadili su se "kako oni time stite musterije", a u sustini se radilo o tome da je to trebalo da plate viza/master/koja je vec centru. Onda se to sredilo i sada ne znam da li postoji neka kartica koja ne radi preko neta (izuzev verovatno Dina kartice koja je strogo domaca i dinarska)

Za maestro iskreno receno ne znam, do sada sam trosio samo vizu i master. Viza je debitna, master je kreditna (ovo zavisi od banke do banke, ima i visa kreditnih, revolving...).

Ovde bilo kakvo placanje karticom nije nikakav problem (podizanje kesa napolju, placanje napolju, placanje preko neta...)
E al zato je bilo kakav drugi nacin slanja novca/placanja prema inostranstvu hod po mukama. Od nedavno su poceli da prihvataju slanje western unionom (neka kombinacija sa postom, pronasli su ocigledno neku rupu u propisima). Za placanje transferom sa racuna na racun, treba ti obavezno neki dokument po kome vrsis placanje (uopste nije bitno da li se radi o 5 Evra ili 500000 Evra). Na primer profaktura ili faktura. To moras ili fizicki da odneses u banku, ili da im u najboljem slucaju faksiras (pored naloga za placanje koji si dao recimo e-bankingom).
No dovesce se i to u red.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Kad smo vec kod kartica, trgovine i prevara... Nekada davno je bila jedna tema o kataloskoj prodaji iz inostranstva pa me interesuje da li su se stvari nesto popravile po pitanju narucivanja iz inostranstva? Konkretno, hteo bih za nekih 100-tinak evra da porucim iz DICK-a neke japanske testere. Da li je neko skoro porucivao i kakva su iskustva, kolika je carina, da li moram da dodjem u carinarnicu u BGD ili moze postar da mi donese u Pozarevac, da li se krade jos uvek u postama, ...
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Mbole
"kako oni time stite musterije"
Zastita musterija se postize dnevnim limitima, u slucaju da izgubis i karticu i pin kod.
Dosta ljudi ovu "dobitnu kombinaciju" cuvaju zajedno.
Tema je bas free verzije i placene verzije programa.-u bankartstvu nema nista free. Da pocnemo redom
Da bi neka banka pustila Master (i Maestro je njihov brend) ili Visa mora da plati licencu za brend. Zatim dolazi softver, banka ima mogucnost da sama razvije softver za domaca placanja (ovo nije tako tesko) i za placanja u inostrastvo ( e to je tesko) i sad "kao oni te stite" u stvari nemaju softver za inistrana placanje. Ako ne razvijes
kosta od 0.5- 4 miliona $ zavisi sta hoces. Male banke se ovde gube ili prave dilove sa velikim bankama u zemlji
Sto se placanja Western Unionom tice placanja idu realnom vremenu veoma brzo 20-30 minuta ali moras docu u banku mora da se potpise nalog i dobijes sifru(koju posle posaljes onome ko treba da primi novac. Ovaj servis je najskupli ali i najsigurniji.
Drugo placanje je najstarije nalogom za placanje tj Swift doznaka veoma je siguran i nije skup (ovde je oko 6 eura za fizicka lica do 2.500,00 eur. Za firme je skuplje. Provizije opet zavisi od banke do banke. i naravno opet moras doci u banku da potpises nalog
Sledeci nacin je placanje bankarskim cekom, provizija nije skupa mozda je i najejftinija, ali ovde imas postanske troskove sigurnos je problematicna -Velja je gore pomeuo postu, a brzina je nikakva moze proci i mesec dana dok se novac transferise. Ovo uglavnom niko ne koristi. Jos jedna stvar ako cek saljes u Engelsku sigurno ce ti doci i dopunska provizija od najmane 6 funti. Oni uzimaju proviziju dvaput za isti cek i od tebe i od onoga kome saljes cek.
E-banking je veoma siguran (klijentima prodajemo Aladin dig. sertifikate (oko 20-25 eur) a kad je neka "akcija"-promocija delimo ih besplatno.
Last edited by dikar on 10 Jan 2010 11:12, edited 1 time in total.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

velja wrote:Kad smo vec kod kartica, trgovine i prevara... Nekada davno je bila jedna tema o kataloskoj prodaji iz inostranstva pa me interesuje da li su se stvari nesto popravile po pitanju narucivanja iz inostranstva? Konkretno, hteo bih za nekih 100-tinak evra da porucim iz DICK-a neke japanske testere. Da li je neko skoro porucivao i kakva su iskustva, kolika je carina, da li moram da dodjem u carinarnicu u BGD ili moze postar da mi donese u Pozarevac, da li se krade jos uvek u postama, ...
Sto se zakona tice (odnosno uredbe, posto je cirfra iz zakona smanjena uredbom), tu se nije nista promenilo. Granica je i dalje 20 Evra (po zakonu j ebila 100).
Sto se tice maltretiranja po carinarnicama, to zavisi od toga ko ti doprema robu (posta, DHL...). Ako ide preko poste, onda nemas problema sa carinom oni to odrade za tebe, donesu na vrata, platis troskove (carinu i PDV).
E sad da li su i kurirske sluzbe presle na taj sistem ne znam. Zadnji put kad sam imao iskustvo (pre oko godinu dana) DHL Ekspres, nije to radio nego si morao da ides na carinu, placas speditera... Neke druge sluzbe su radile (cini mi se da je bio TNT ili tako nesto)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dikar od ovoga sto si pomenuo ovde bankarski cek ne postoji, a za placanje swiftom sam vec naveo probleme. Inace sam swift mozes da posaljes i e-bankingom od kuce, ne moras da ides u banku.
U sustini jedini jednostavan nacin placanja od kuce je karticom. Provizije su bile minimalne ili cak nikakve (ne mogu da se setim al cini mi se da je ukljuceno u cenu paketa).
Provizije sa WU su "lupanje po usima", al sta da se radi.

Bancin posao je da obezbedi klijentu mogucnost da bude siguran. Od sopstvene gluposti niko ne moze da te zastiti (drzanje PIN-a u istom dzepu novcanika sa karticom, cak sam video da ljudi napisu PIN na kartici). U krajnjoj liniji tvoje je pravo da ne polazes na sigurnost (naravno to moras i da platis :))
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

mbole wrote:Bancin posao je da obezbedi klijentu mogucnost da bude siguran. Od sopstvene gluposti niko ne moze da te zastiti (drzanje PIN-a u istom dzepu novcanika sa karticom, cak sam video da ljudi napisu PIN na kartici). U krajnjoj liniji tvoje je pravo da ne polazes na sigurnost (naravno to moras i da platis :))
Mojim mladjim kolegama uvek kazem -U okolini od 500 metara ima 10 banaka. Klijent koji udje u nasu banku ima poverenje u nasu banku , a Vi treba da respektirate klijenta i da sacuvate poverenje kojie ima za nas."

Sa karticama svaki dan imam po neki problemcic, i uvek je bila pitanju "dobitna kombinacija" a pozajmlni novac skoro uvek zavrsavao kod ukucana. Cale ne da novac i sin mu mazne karticu i skine mu neku kintu sa bankomata. E dogje cale napravi galamu neko mu je maznuo pare pa banka je kriva te ovo te ono. Kad mu pusti video zapis prepozna sina i "Jao majke mu ubicu ga , pa hvala vam mnogo, izvinjavam se" itd.
Sve u svemu nikad nije dosadno

Inace provizije za placanje u inostrastvo sa karticom su oko 5% a minimalna je 5eur

Pozdrav
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

mbole wrote:Dikar od ovoga sto si pomenuo ovde bankarski cek ne postoji,
Postoji svuda u svetu ali banke ga izbegavaju jer je jako spora naplata , a ima i faslifikata.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pitao u ovdasnjoj banci (u vise njih).
Naravno ako mislimo na istu vrstu ceka (znam da ima neko posebno ime).
Cek i "money order" ne postoje kod nas kao sredstvo placanja. Jedino ako se nesto promenilo u poslednjih par meseci (mada sumnjam).
Branko kv
Šegrt

Post by Branko kv »

ima li neko preporuku koji program da instaliram da bi mogao da projektujem namestaj od ploca.treba mi neki cad program.do sada sam radio u masinskom programu "inventor 2009".nije da nisam zadovoljlan ali je malo komplikovan,knjiga za njega ima blizu 1000 strana.samo nemojte da mi preporucite pro 100 ili tako nesto.
"Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao."
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Google sketchup???
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

O tome smo pricali prilicno u temi software.
Generalno svako ima svoje potrebe i svog favorita, ali uglavnom postoji podela na:
Full CAD programi, u kojima se moze sve, al zato nista nije jednostavno (ACAD, SolidWorks, ProEngenier...)
Namenski stolarski programi, kod kojih postoje ogranicenja, ali za 90% poslova savrseno i jednostavno/brzo rade posao. Njihov problem je u onh 10%, jer to jednostavno ne moze u njima da se izvede (nisu za to ni pravljeni).
Kad izaberes kategoriju, dalje je manje vise sve jedno koji si konkretan odabrao. Svaki ima svoje prednosti i mane (iance ne bi postojali, postojao bi samo jedan).
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Ja trenutno za placanje preko neta koristim intezinu viza karticu za placanje preko interneta ,nizasta drugo nemoze da se koristi.Ubacim para koliko mi treba taj dan i istog momenta prebacujem dobavljacu.Ranije sam imao nekih problemcica sa drugim,ali sa ovom hvala bogu ne.
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

Moze li pomoc? Ponovo nemam slicice.
Post Reply