Makete, modeli i igračke....naravno od drveta
Makete, modeli i igračke....naravno od drveta
Nisam sreo da se mnogo priča o ovome na forumu, a smatram da svaki početak ide od malih drvenih stvari....mada kod nas je metodologija da se odmah krene od stilskog nameštaja, a finese se uče od greške do greške. Klince jedino postepeno "pecati" na malecke projekte, pa vremenom to "izraste" u veštinu, nisam siguran da baš svi volimo da nam deca besciljno sede za "Facebook-om" i da vole samo Bakugan idole.
Bilo jednom, biće opet
A sta su ti Bakugani (facebooku je naravno pristup zabranjen direktno na ruteru:))?
Sta znam, ova moja "malecka" (kakvi malecka, poraslo to), nije bas tip za tehniku, al zato obozava da kuva, a ja obozavam sto ona obozava da to radi
Mada sklepa sama ono sto im treba za tehnicko (dobro uz par saveta, i malo vise alata nego sto je predvidjeno, ali glavno je da joj nisam ja radio).
Jos se secam prve dve Revelove makete ME-109 i Corsair, kupljene u Beteksu na terazijama neke 1975. Secam se i Lankastera u razmeri 1:32, jednog predivnog motora (zaboravio sam da li bese Triumph ili Norton), jednog bojnog broda...
Posle je dosao Lahor (za cirus nikada nisam skupio dovoljno para), i leteo je sasvim lepo na livadama iza hale Pionir (otprilike tamo gde je sada servis Radulovic).
Onda je sa maketama nastavio burazer, a negde krajem 80-tih smo kupili prvi air brush. Vulkanizer me je gledao totalno bledo kad sam mu trazio da na ficinu gumu montira jos jedan ventil
i verovatno se pitao iz koje ludare sam pobegao. Na jedan ventil nozna pumpa za kola, na drugi ventil air brush. Jedan pumpa (glumi kompresor), drugi farba, a guma sluzi kao boca.
Jos pamtim zbunjen pogled mog drugara koji je naisao dok se ja i burazer raspravljamo da li pilotove naocari treba da budu crne ili braon. Jos kad je ukapirao da nas dvojica pricamo o pilotu od plastike koji je ceo visok oko 15mm, a naocari su sirine mozda 1mm, konacno je shvatio da nismo normalni
Sta znam, ova moja "malecka" (kakvi malecka, poraslo to), nije bas tip za tehniku, al zato obozava da kuva, a ja obozavam sto ona obozava da to radi

Mada sklepa sama ono sto im treba za tehnicko (dobro uz par saveta, i malo vise alata nego sto je predvidjeno, ali glavno je da joj nisam ja radio).
Jos se secam prve dve Revelove makete ME-109 i Corsair, kupljene u Beteksu na terazijama neke 1975. Secam se i Lankastera u razmeri 1:32, jednog predivnog motora (zaboravio sam da li bese Triumph ili Norton), jednog bojnog broda...
Posle je dosao Lahor (za cirus nikada nisam skupio dovoljno para), i leteo je sasvim lepo na livadama iza hale Pionir (otprilike tamo gde je sada servis Radulovic).
Onda je sa maketama nastavio burazer, a negde krajem 80-tih smo kupili prvi air brush. Vulkanizer me je gledao totalno bledo kad sam mu trazio da na ficinu gumu montira jos jedan ventil

Jos pamtim zbunjen pogled mog drugara koji je naisao dok se ja i burazer raspravljamo da li pilotove naocari treba da budu crne ili braon. Jos kad je ukapirao da nas dvojica pricamo o pilotu od plastike koji je ceo visok oko 15mm, a naocari su sirine mozda 1mm, konacno je shvatio da nismo normalni

- peradetlic
- Majstor majstora
zato postoje etno kampovi da se deca edukuju o starim zanatima i kako se nekad živelo i kako se izrađivali pojedini predmeti za upotrebu
problem je u odraslma što nemaju sluha za to i da to organizuju u svojoj okolini e tek kad to odrade i deca će imati drukčiju sliku o svemu tome
a svako dete je ogledalo svog roditelja
problem je u odraslma što nemaju sluha za to i da to organizuju u svojoj okolini e tek kad to odrade i deca će imati drukčiju sliku o svemu tome
a svako dete je ogledalo svog roditelja
za sve je kriv Toma Sojer
- peradetlic
- Majstor majstora
- peradetlic
- Majstor majstora
Kolko vidim, gospodi mnogo bolje ide "dolazenje do glave". Sje*ase sve za 20-tak godinica.emcanke wrote:U pravu ste, ima i toga u velikoj meri. Ali glavni krivac je sistem, dosta dugo sve razara između ostalog i tradiciju.
I nije uzalud moja baba govorila doći će vam drugovi glave.
Al ajde da ne politicimo.