Daske tanje od cola

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Konacno sam iseckao jednu dascicu u nedelju, al nisam uslikao.
Bilo je malo lutanja, dok sam doterao testeru da bude pristojna. Ima jos da se radi, al sad je barem razvrnuta kako treba i mogu lepo da je podesim da stoji pod 90 u odnosu na ram.
Jos nisam bas siguran dal je bolje da je vucem ili da guram. Definitivno bi trebalo povecati grudni ugao zuba (sad je jako mali, mozda cak i 0 nisam merio), al to ce morati da saceka.
Najveci problem ustvari predstavlja kako stegnuti trupac, posto je okrugao i neravan, pa bezi na sve strane. Moracu il da izmislim nesto, il da istrazujem kako se to nekada radilo.

No veceras sam seckao neke dascice, koje bi jednog dana trebalo da postanu korice za noz. I zaista me zanimalo koliko ustvari ode na ciscenje posle rezanja. Fakat, ovo su jako male dascice, ali...

Debljina letvice pre rezanja je bila 23.6mm.Sam rez je 0.8mm

Image Image

Kad se pogleda i na fotografiji, neravnine od rezanja deluju prilicno duboko. mada, kada se uporede sa cackalicom (koja je oko 2mm debela) i nije tako strasno.

Image Image Image

I na kraju sve dovedeno u ravan i osmirglano.

Image

Sad kad sastavim dascice i izmerim im ukupnu debljinu, ona je 22.3mm
To ce reci da je od ukupne debljine 23.6, 0.8 otislo na rez, tj. ostalo je 22.8, a na ravnanje je otislo 0.5mm racunajuci obe dascice.

Slazem se, dascice su zaista male i naravno da tu otpada manje. Al i rucna testera sece ipak neravnije od banseka.
Ne znam, videcemo kad krenem da ravnam ovu sto sam isekao iz trupca.
kiraljka
Precizni šegrt

Post by kiraljka »

Kako napravi ove sare?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Raseces modelarskom, malo zagladis rez "spindle" brusilicom, da se oba lepo poklapaju budu tacno pod 90 i budu glatke krivine, vise listova hamera ili papira ili platna u boji koju hoces naslagano debelo koliko vec hoces i epoksidna smola, stegnes i ostavis da se susi bar 24 sata.
Poravnas, pa raseces ponovo za sledecu liniju.
Naravno, moze i tanka letvica od drveta da se ulepi, al nema plavog drveta :) a ne vredi da bajcujes posto ce tek posle da se obradjuje, to jest boja mora da postoji po celoj zapremini letvice.
Sinisa
Precizni šegrt

Post by Sinisa »

Ovo je fenomenalno! Idlična ideja i još bolja majstorija!
Svaka čast!
Ako neće na silu, neće nikako :).

Ako na flasi koka kole imate cep od fante, jedno je sigurno, unutra je rakija :)
kiraljka
Precizni šegrt

Post by kiraljka »

Ja ko mali samo zapitkujem.
Koje su to smole, komercionalno ime i da li su nabavljive kod nas? Da li bih time mogao da zapunjavam manje rupe ili pukotine na drvetu.
kiraljka
Precizni šegrt

Post by kiraljka »

Evo kako sam ja stezao.
Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ideja nije bas moja... ustvari sam iskombinovao nekoliko stvari na koje sam naleteo po netu.
Obicno ovo rade sa drvenim letvicama, a ja sam ionako hteo da probam da pravim DIY "mikartu" (posto prava mikarta je malo drugacijeg sastava), pa sam iskombinovao te dve stvari.

Epoksidna smola je bas to, epoksidna smola.
Kod nas mogu da se nadju u Bg model shop-u. Ja recimo najcesce koristim ovu: http://www.bgmodelshop.com/index.php/Ep ... k.tpl.html
a ova bi trebalo da je i malo cvrsca, plus ima duze otvoreno vreme: http://www.bgmodelshop.com/index.php/Ep ... k.tpl.html

Nemaju prodavnicu, vec rade iskljucivo dostavom (bar je tako bilo kada sam zadnji put kupovao).

Ako ne radis neke bas krupne stvari, litar traje jako dugo.
Uz to ti je neophodno jos par "alatki":
mala elektronska vaga, sa tacnoscu do 0.1 gram
plasticne casice za muckanje i odmeravanje (sasvim lepo rade one tanke od bele plastike, jeftine su a posle ih jednostavno bacis)
rukavice (epoksi nikako nije dobar za kozu, a i jako tesko ga je skinuti)
nekakve cetkice, spahlice itd za nanosenje i istiskivanje vazduha
debeli gradjevinski najlon na kome ces raditi posto se lepi za sve osim za bas "masne" povrsine tipa najlona ili papira za pecenje.
aceton za ciscenje (dok nije stegao, posle mu ne mozes nista osim da ga napadnes mehanicki)

Ove smole su dosta "tecne", pa za zapunjavanje rupa moras da dodajes neki punilac. Za drvo koristis piljevinu, sto finija to bolje, najbolje od smirglanja.
Zato sto su jako tecne, lepo zapunjavaju rupe, al vole i da iscure.
Zato obicno kada stezem komade koje ulepoljujem oko njih "zamotam" najlon da ne bi iscureo svuda unaokolo i da se to sto pravim ne zalepi za stegu.
Otprilike ovako:
Image

Ako radis u sred neke povrsine, okolno drvo zastiti krep trakom, ili namazi nekim voskom (naravno pazis da vosak ne udje tamo gde smola treba da se zadrzi), kako drvo ne bi upilo okolo rupe i promenilo boju, prestalo da prima bajc...
Ako pukotina ide do ivice daske, obavezno tu zacepis pukotinu krep trakom (usput, koristi neku koja ne kosta oba dinara, posto te "kilave" tipa beorol jednostanvo odlepi, ja koristim 3M ili tessa).
Ako imas cvor opet zatvori donju stranu trakom, posto veoma cesto procuri skroz kroz njega.
itd, itd...
Tesko je i setiti se a kamoli sve opisati, kako pocnes da radis, sticaces iskustvo a ako nesto ne ide, pitaj.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Eh... samo meni je "trupce" metar dugacko :)
kiraljka
Precizni šegrt

Post by kiraljka »

Mislio sam da ucvrscujem labave cvorove ili krajeve koji su poceli da pucaju pa da se ne cepaju dalje. Kad kazes moze samo mehanicki da se napada, znaci moze lepo da se smirgla?
kiraljka
Precizni šegrt

Post by kiraljka »

mbole wrote:
Eh... samo meni je "trupce" metar dugacko :)
A ona dva na slici? Nikako da navalim na njih.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Meni je trupce dosta tanje i duze, tako da bi se lako prevalilo ako bih ga ovako stegao.
A i bilo bi malo nezgodno da pocnem rez na oko 2 metra visine. Jedino da se penjem na hoklicu :)

Labave cvorove mozes da ucvrstis, al kraj koji je krenuo da puca cisto sumnjam. Jednostavno sila koja cepa taj kraj je isuvise velika da bi bilo kakav lepak mogao da je zadrzi. Druga je prica ako je vec ispucalo do kraja koliko je htelo, i sad samo treba popuniti rupu.

Da, kada se potpuno osusi, smirgla se odlicno. DOk nije potpuno suv, iako izgleda cvrsto, hoce da "lepi" i da puni smirglu.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nego, trazeci kako da stegnem trupac naleteh na ovo:
https://www.vespertools.com.au/index.ph ... &Itemid=38

Daklem, iz 4.5 metra dugacke, 26 cm siroke i 7.5cm debele daske, tip je sekao 1mm debeo furnir.
I to na banseku koji nema donje vodjice.
Daklem moze, samo se treba potruditi :)
kiraljka
Precizni šegrt

Post by kiraljka »

Nisam mislio da spreci dalje cepanje nego cisto da popunim praznine.
Lepo je to uradio ali treba imati takav bansek. Ja imam Metabo BAS260 kojem sam skinuo gornju vodjicu tako da sam dobio visinu secenja od nekih 14cm. Nije mnogo ali je ipak vise od fabrickih 10cm.
Inace sam bansek je po meni kvalitetno uradjen. Sa njim secem sitnije komade i susim ih da imam sa cime da se bavim kad odem u penziju za jedno dvadaset godina.
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Epoksid ne moze da se koristi zalepljenje krajeva drveta koji su poceli da se cepaju usled rasusivanja. Epoksid je potpuno neelastican, i kada se koristi za krajeve, prakticno formira klin, koji kada poraste vlaga dodatno cepa drvo.

Do pre nekoliko godina Epoksid je bio sredstvo izbora za popravke u konzervatorskim krugovima, a danas je njegova upotreba maltene zabranjena. Bas zbog ovoga sto sam gore napisao. I jos uvek nije nadjeno resenje za vredan namestaj koji je prakticno upropascen takvom popravkom. Procene su da mu je time drasticno skracen vek daljeg cuvanja, umesto da se produzi.
Sinisa
Precizni šegrt

Post by Sinisa »

Hvala MBole na silnim savetima, ovo sa eposkidiranom smolom je odlično i moraću da probam!
Ako neće na silu, neće nikako :).

Ako na flasi koka kole imate cep od fante, jedno je sigurno, unutra je rakija :)
Post Reply