Zanimljivi linkovi ka youtube video fajlovima

Ovde možete postavljati linkove ka interesantnim mestima na net-u
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Bilo vec slika iz njegove radionice na forumu :forvonad:

viewtopic.php?p=92966#p92966
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

nije to nista kako sam skoro bio kod kolege kako je tek kod njega sredjenaaaaaaa da padnes na d..e nemoze da se prodje do slajferice i td, ovo kod mbola je super!!!
smirglaj nikad dosta
art of wood
Vrhunski majstor

Post by art of wood »

realno najveci problem meni u radionici prasina ..uz sve aspiracije i luftacije :D zavrsi po fiokama policama....skoro sam dosao na ideju da u radionici stavljam metalnu mrezu na dna fioka :D
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

radenko wrote:nije to nista kako sam skoro bio kod kolege kako je tek kod njega sredjenaaaaaaa da padnes na d..e nemoze da se prodje do slajferice i td, ovo kod mbola je super!!!
Radenko, to je kada sredi radionicu za slikanje.

Postoji jedan video na YT o coveku koji pati od raznoraznih alergija, a voli stolariju, i koji je napravio stolarsku radionicu bez prasine. Sve sto se radi sa letecom prasiom radi se u komorama kao za peskarenje, a za sve ostalo je napravio potpuno nestandardne sisteme za odvod prasine.

Inace sa rucnim alatima nema problema sa prasinom. Krupnija je i ne raznosi se. Jedino sto je ovih dana prilicno gadno raditi u stanu, vazduh je jako suv, pa time i drvo. Danas sam radio sa nekim komadima koji su ispod 6% vlage, struska se lepi elektricitetom kao blesava, pa je problem pokupiti je.
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

ja sam skoro imao problema sa suskom od belog bora lepi se po abrihteru ko luda i pored usisivaca???
smirglaj nikad dosta
BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

Taj isti, samo osusen do bola. Ovo hladno vreme, + centralno grejanje u stanovima sa razlikom unutra spolja od 35 stepeni, i barem u mom sucaju drvo je presuseno. Stoje dugacke struske na vertikalnim ivicama.

Danasnja racunica za bograd, ako zanemarimo osobe u stanu, napolju -10, 76% relativna vlaznost vazduha, sto je 1.76 grama vode po m3 vaduha apsolutna vlaznost.

Kada se taj vazduh zagreje na 22, koliko mi je trenutno u stanu, relativna vlaznost vazduha je 9%.

E sad, sto se drveta tice, na 22 stepena, i 9% vlaznosti, EMC, tj tacka izjednacenja sa vlaznoscu vazduha je na 3.7%

Moj beli bor jos nije dosao na taj nivo i vlaga u stanu mi je verovatno nesto vece jer se i kuvalo i disalo, ali se i provetravalo, pa su razlike u odnosu na racunsku minimalne, i jos nije stigao da se toliko osusi , ali je debelo ispod donje granice meraca koje imam. Moja odokativna procena je nekih 5%, po tome kako se obradjuje, ali me nece mrzeti da sutra osusim komada na 0% pa premeim tacan procenat v;laznosti.

E sada, a sta kazete na stolarske muke, kada treba napraviti nesto od masiva za stan sa centralnim grejanjem, u kome je raspon vlaznosti od 9% do 90%
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

radenko wrote:nije to nista kako sam skoro bio kod kolege kako je tek kod njega sredjenaaaaaaa da padnes na d..e nemoze da se prodje do slajferice i td, ovo kod mbola je super!!!
Sve bi to bilo lepa da je ovo radionica.

Ovo je "moja" polovina dnevne sobe :)
radenko
Vrhunski majstor

Post by radenko »

Bole neko uziva da u dnevnoj gleda tv neko da ruca neko da igra karte a neko da ekperimentise sa drvo i td tako da sve je to dobro nemoj da se sekiras sto te ovi tvoji napadaju !!!!!!!!!!! :skool: :skool: :skool:
smirglaj nikad dosta
ivanob1
Majstor majstora

Post by ivanob1 »

http://whizual.net/heng-balance-lamp/

Zasto ne bi moglo i ovako :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne volim "dizajn iznad funkcionalnosti".
Lepo i interesantno izgleda ko igracka, ali funkcionalno... obican glupi prekidac mnogo bolje i jednostavnije radi, svetlo je kilavo...
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

BR
Moderator
Moderator

Post by BR »

To izgleda skupo dok ne probas skuplje, i shvatis da ti neizostavno treba.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

odlicno se setio , za neke stvari nezamenljivo
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovakva i slocne alatke postoje u redovnoj prodaji da se kupe, tako da se nije bas "setio" vec jednostanvo napravio svoju varijantu.
Sto naravno ne znaci da je to lose. Svi mi pravimo neke kerefeke kad ne mozemo ili necemo da kupimo gotovo.

Recimo metabo: https://www.metabo.com/us/enus/tools/cu ... ander.html
ne bas ista ali slicna varijanta od makite: http://www.makitauk.com/products/woodwo ... ander.html
Post Reply