Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Završna obrada drveta – lakiranje

by Bojan on 4. novembra 2014.

Eto. Došao je i taj dan kada je komad nameštaja koji ste tako mukotrpno sastavljali gotov. Lepo. Ali, ostaje još samo jedna stvar – finiš.

O finišu ću u nastavku pisati kao o lakiranju drveta.

Pre lakiranja se može raditi bajcovanje, premazivanje uljem, ili nešto slično. A pre toga se bogami, mora odraditi brušenje površina koje će se lakirati. Pravilno brušenje se odvija u nekoliko etapa, nebitno da li se vrši alatima ili ručno. Kreće se sa šmirglom male granulacije 40, kako bi se izravnale veće neravnine (o da, koliko će ih samo biti). Zatim se brojevi povećavaju sve dok ne stignete do najsitnije šmirgle koju imate.

Površine ćete brusiti sve dok ne bude dovoljno (koristite jako svetlo kao ispomoć). Kada bude dovoljno i kada budete zadovoljni, onda ćete šmirglati još pola sata. Zapamtite – šmirglanja nikada dovoljno.

Pre nego što oduvate prašinu ili je očetkate pročitajte ovo. Hm… Bolje prvo oduvajte prašinu pa čitajte dalje .

Nakon što ste sve lepo izbrusili (možda treba još malo? da, ipak mora još malo) iskoristićemo jednu tehniku koja je nazvana navodnjavanje. Uzećete jedan sunđer koga ćete umočiti u vodu i njime ćete preći sve površine koje spremate za lakiranje.

Znam šta mislite, ali ne, ovo ne služi da ukloni prašinu. Na ovaj ćemo način podići vlakna drveta sa površine šmirglanja i sprečićemo da se vlakna podignu i površina ogrubi ako lakiramo vodenim lakom. Ali, ja ne lakiram vodenim lakom, istrčava se gospodin piskavim glasićem sa te strane ekrana. A ja kažem – baš me briga, nego lepo uzmi tu vodu i taj sunđer.

Svejedno, ako bi sada lepo išmirglali parče drveta i ostavili ga, recimo, mesec dana, površina bi ponovo bila gruba. Stoga, vodu u ruke i prskaj.

Dobro, ostavili smo drvo da se suši, i sada malo omiljenog rada – šmirglanja. Dovoljno je, vidim to odavde, pa zato ostavite taj papir i materijal i odmorite malo. Onda uzmite još malo šmirglu i šmirglajte još pola sata.

Nakon nedovoljnog šmirglanja stižemo i do lakiranja. Bogato umočite četku i nalakirajte nameštaj.

Ostavite do sutra (24 sata). Probajte finim brusnim papirom da izbrusite površinu ne tako jakim pokretima. Obrišite površinu. Ponovo bogato lakiranje. I tako toliko puta koliko budete želeli.

Dobro, ovime zaključujem tekst o šmirglanju drveta.

Čekaj malo…

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
1 Shares
Share1
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama