Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Umetnost oštrenja dleta – teorija

by Bojan on 4. novembra 2014.

Super je kupiti lepo, naoštreno dleto i njime seći drvo kao kad bi sekli ćevape naoštrenim nožem.
Ali, nakon izvesnog vremena dolazi hladan tuš i nekada super oštro sečivo dleta sada je ruina i morate se zaletati kamionom u njega kako bi odsekli malecko parčence drveta. I, naravno, onda se sečivo polomi.

Kako se sve ovo ipak ne bi dešavalo, morate da savladate veštinu oštrenja.

Oštrenje alata, odnosno sečiva se vrši ručno. Dovoljno je reći da se prilikom zagrevanja sečiva gube njegova svojstva tako da sečivo brže propada i gubi svoju čvrstinu. Čak i metal koji nije vreo već topao na dodir, može da bude upropašćen za sva vremena.
Za oštrenje sečiva se koriste brusevi različite granulacije. Za početno formiranje ivice se koristi kamen, odnosno brus male granulacije, odnosno velikih granula a malog broja. Šta ovo znači? To znači da je kamen oznaka 500-1000 kao stvoren za početno oštrenje dleta. Nakon njega dolazi fini kamen oznake 2000-8000 kojim vršimo finiširanje sečiva.

Ako se dleto koristi za meko drvo, poželjno je da ugao sečiva bude 25, a ako se koristi za tvrdo drvo, poželjno je da ugao bude 35 stepeni. Manji uglovi smanjuju otpor prilikom rezanja, ali takođe lakše cepaju drvo što i nije baš dobra karakteristika. Pronaći idealan ugao je potraga za svetim gralom koju ćete vi uspešno završiti ako budete eksperimentisali i radili sa različitim kombinacijama uglova.

Početak oštrenja sećiva se vrši tako što ćemo na kamenu 500 (recimo) kružnim pokretima obraditi ravni deo dleta a zatim i oštricu dleta. Obratićemo pažnju da dleto bude pod konstantnim uglom u odnosu na kamen, i koristićemo jednak pritisak prilikom prolaza.

Kada budemo zadovoljni i kada se na vrhu dleta bude formirao “konac” prekinućemo sa ovim radom, i preći ćemo na finiji kamen. Šta je to konac? Kada prstom pređete sa jedne strane dleta, a zatim i sa druge, osetićete na vrhu oštrice kako vam prst zapinje o nešto, to je konac. Naravno, konac se može i vizuelno pregledati.

Sitnijim kamenom ćemo obraditi ivice tako da se konac izgubi. Prvo jedna strana dleta, a zatim druga strana. Konstantan pritisak, stalni ugao i identični eliptični pokreti pomažu da brže i bolje naoštrimo dleto.
Kada budete zadovoljni, pokušajte da obrijete malo dlačica sa ruke, i ako uspete u tome, vi ste uspeli da naoštrite svoje dleto.

Drugi metod za određivanje oštrine dleta je sečenje papira u vazduhu dletom. Što mekši papir, to je teži test.

Onaj ko nije probao, ništa mu nije jasno i ne zna odakle da krene, ali uz poneko pitanje u forumu, ili malecki komentar ovde, sve će mu biti jasnije.

Ko nije uspeo da naoštri dleto? Onaj ko nije pokušao i pročitao ovaj tekst.

Jednom prilikom ću postaviti novi tekst sa sve slikama. Do tada – naoštrite ta dleta!

 

One thought on “Umetnost oštrenja dleta – teorija

  1. marin says:

    Treb dati vise pomocne alate za ostrenje dleta i nozeve za hoble

     

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama