Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Umetnost oštrenja dleta – praksa

by Bojan on 4. novembra 2014.

Nakon što ste savladali teoriju oštrenja dleta i ostalih sečiva na kamenu, možete preći na praksu, tj. oštrenje istih na šmirgli, jer kao hobi stolari verovatno nemate svo to fensi kamenje za oštrenje. Ako ste se upravo setili da imate neki stari kamen, koji je koristio vaš deda, pradeda… opet uzmite šmirglu, jer taj kamen verovatno nije ravan, a o ravnanju kamenja sada neće biti reči.
Sastojci:
– vodobrusna šmirgla (240, 400, 500, 600, 800, 1200, 2000), cena: sitnica
– parče stakla, cena: besplatno
– parče kutije od patika, cena: zavisi od patika
– polir-pasta, ako imate
– stara podloga za miša ili podmetač za šmirglu
– prskalica za vodu (mada može i na suvo, manje ćete se isprljati).

1. Kako početi?

Prvo pogledajte vaše sečivo, npr. dleto. Ako je samo tupo, ili je novo, možete odmah preći na tačku dva.
Ako je oštrica iskrzana, oštećena ili je dleto bilo naoštreno pod nekim čudnim (iskrivljenim) uglom, pa nije valjalo, imate problem. Dok ga ne sredite, nemojte ići na tačku dva.
A kako da ga sredite? Lako, grubljom šmirglom, po istom principu, samo vam cilj nije oštrenje, tj. poliranje, već oblikovanje. To znači da treba toliko dugo da prevlačite oštricu preko šmirgle, dok ne skinete oštećenja na oštrici. Naravno, i da formirate ugao oštrice. To može da se uradi i na tocilu, ali pažljivo i uz hlađenje, jer ako oštrica “poplavi”, tj. pregori, morate i to skidati. Manje su šanse da upropastite dleto ručnim oblikovanjem. Ako uspete ručno da pregorite dleto, idite u apoteku i uzmite nešto za smirenje.

2. Tvrda ili meka podloga?

– Za dleta i noževe hobli – tvrda ravna podloga (staklo), zato što već imaju ugao pod kojim ih vodimo i koji se mora poštovati!
Staklo se naprska vodom i na njega se stavi parče vodobrusne šmirgle, pa se i ona naprska. Voda je zalepi za staklo. Možete i staklo nekako fiksirati za sto. Ako oštrite na suvo, držite šmirglu palcem i kažiprstom – raširite ih najviše što možete i isecite dovoljno dugačku traku. Nemoj da mi se neko poseče zato što je štedeo šmirglu! I ovako ćete proći jeftinije nego da ste išli kod oštrača!
– Za noževe (kuhinjske, kasapske…) podloga od tvrde gume, naravno ravna. Idealni su stara podloga za miša ili podmetač za šmirglu koji može da se kupi u farbari. Sečivo nema ugao koji nas vodi, kao kod dleta (osim skandinavskih noževa), pa preko šmirgle vučemo celu stranu noža, a pošto “upada” u gumu, zamišljeni presek sečiva bi trebao izgledati kao profil koštice od jabuke.
Isečete odgovarajuće dimenzije šmirgle i stavite na podmetač za šmirglu, odnosno staklo. Za dleta obično isečem traku široku oko 4cm i dugačku možda 20cm, procenite sami.

3. Kako oštriti?

Neko ide niz sečivo, neko uz sečivo, neko pravi krugove, neko pravi osmice, devetke, desetke… i svi kažu da tako treba. Japanci čak ne oštre gore-dole, nego levo-desno.
Ja lično dleto vučem prema sebi, poštujući ugao koji je na njemu, ovako…

Počinjemo od šmirgle 240 da bi se oblikovalo sečivo koje je na ovom žutom dletu bilo urnisano. Dleta mi inače nisu takva, ali je ovo bilo pozajmljeno (kupio sam ceo set tih žutih dleta za grublje radove i pozajmljivanje prijateljima, dok ona stara, kvalitetnija koristim za finije stvari i isključivo ja). Nakon ove granulacije, dleto bi trebalo biti samo oblikovano, ne i oštro.
Nastavljamo sa br. 400, broj prelaza zavisi od šmirgle, čelika… ali mislim da sam išao oko 20-30 puta, pa poliranje donje strane. Prelazite na sledeću granulaciju kad ste skinuli sve tragove prethodne (tj. na 500 prelazite kad skinete sve tragove 240).
Nastavljamo sa br. 500, pa 600, 800 (trebalo bi već da brije), 1200 i završavamo sa 2000. Trebalo bi još finije, ali se kod nas teško može naći finije, ali nema veze… radi posao.
Nakon svake granulacije bi trebala da se prevuče “žica” preko oštrice, tj. skinut sloj metala. On se skida sledećom granulacijom, ali ga možete skinuti zasecanjem nekog parčeta drveta ili kartona.
Očigledno, dleta je lakše oštriti od noževa. Kod noževa idete isti broj prelaza sa svake strane, pa onda naizmenično, trudeći se da pritiskate istom jačinom, pod istim uglom, ali ne i najjače, kako ne bi nekontrolisano poleteo prema vašim prstima! Ne znam kako da objasnim koliko jako!? Recimo 3, na skali od 1 do 10, ili tako da uvek možete kontrolisati pokret. Kako se približavate špicu noža, tako odižite zadnji kraj, da bi se ravnomerno naoštrio.
Znam da vam ovoliko granulacija izgleda mnogo. Nema veze, možete neke i preskočiti, ne pravimo kolače, tj. nije ovo nauka, samo šmirglamo metal, ali se lepše polira ako ih sve prođete.

4. Fino poliranje

Fino poliranje se tradicionalno vršilo na parčetu kože, ali je karton (dlakavija strana) na ravnoj podlozi isto dobar. Malo polir paste, finije od 2000, i postupak isti kao kod šmirgle. Na mojoj pasti ne piše koje je finoće, a nisam mogao ni da je pronađem u kreativnom neredu radionice. Oštrica treba da bude kao ogledalo!
Može i na struju! Našao sam ovaj “krpeni točak” u podrumu (nemam pojma od čega je, nadam se da nije azbest?!), pa sam ga stavio na šraf i u bušilicu. Na njemu je još bilo paste od prošlog puta. Brzo poliranje. Može se iseći i točak od drveta pa zalepiti koža ili karton.

Nakon što operete pastu sa dleta, premažite sa malo ulja (Balistol je odličan), jer je u pitanju karbonski čelik pa ume da patinira ili korodira. Više estetski razlog.

5. Održavanje oštrine

Polirajte dleta kad završite sa radom. Uvek će biti oštra, kad vam zatrebaju, a i nećete morati često da ih oštrite.
Nemojte dozvoliti da se dleta skroz istupe. Kad vidite da počinju da se tupe, ponovite postupak, samo što ga ovaj put skraćujete, tj. počinjete sa npr. 800 i finijom granulacijom, u zavisnosti od potrebe.
One šmirgle naravno ostavite u neku kesu, pa ih posle koristite za održavanje oštrine.

6. Koliko oštro je oštro?

Recimo da dlake treba same da beže od noža, a da kroz papir prolazi kao kroz vazduh, eto toliko oštro. Dleto treba da brije i dlake i papir, i da pravi mikronske strugotine drveta, sa lakoćom. Izgleda kao puno posla, ali se kompletno dleto sredi za možda 15 – 20 minuta.
Što je veći stepen oštrine, to ga je teže održavati, tako da on zavisi od toga šta oštrite.
Kada savladate veštinu oštrenja, dobićete neodoljivu želju da naoštrite, ne samo alat, već i sve noževe i makaze koje imate u kući (za male pare). Zašto da ne!?
I pomislite na Vašu “Stolarsku radionicu” kad se sledeći put posečete! Posekotine brže zarastaju kad su od oštrog sečiva, jer nema kidanja tkiva!

Srećno!

Tekst napisao
Mladen Stanišić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama