Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Ukratko o lanenom ulju

by Bojan on 4. novembra 2014.

Laneno ulje, (firnajz, firnajs) je jedan od sjajnih načina zaštite drveta od vlage. Uveliko se koristi prilikom zaštite drveta koje će biti na suncu, kiši, snegu, vetru, zemljotresu, tornadu, erupciji vulkana i svim drugim vremenskim neprilikama. Iako neke od ovih neprilika neće izdržati, neke će sigurno izdržati. Uzmimo na primer delovanje zemljotresa na klupu premazanu lanenim uljem. Kratko rečeno – ništa. Čini se da klupi zemljotres ništa ne može. Da ne dubimo temu opisivanjem delovanja tornada itd. već da se vratimo na osnove.


Nasuprot verovanju, laneno ulje se koristi i za nameštaj koji se nalazi unutar četiri zida prekrivenih krovom. Iz nekoliko razloga. Ima li nečeg jednostavnijeg od premazivanja kuhinjskih Lelemenata firnajzom? Znam, neko će reći – ima. Ne premazati ničim. Ali, sjajna zaštita od vlage nas prosto vuče da premažemo elemente firnajsom. Ako ste primetili jedno L u gornjoj rečenici, onda spadate u malobrojne.

Postoje dve vrste firnajza – kuvano i antikuvano. Kao što ime kaže, kuvano ulje je upravo tako – kuvano. Osim razlike u spremanju ulja, i nemogućnosti korišćenja ulja za ponovno kuvanje paprikaša, je i u brzini sušenja. Kuvano ulje će se višetruko brže sušiti od nekuvanog ulja.

Kako se radi sa firnajzom?

Jednostavno – četkom, valjkom ili špricanjem se premaže površina koja se zaštićuje. Sačeka se 24 sata da se osuši firnajz i tako onoliko puta koliko je potrebno. Kada shvatite da drvo više neće da upija firnajz, jednostavno ćete prebrisati višak pamučnom krpom.

A sada, još jedna stvar zbog koje ćete želeti da mažete Lelemente firnajsom. Da, znam, stavio sam jedno L viška.

Na gornjoj se slici nalazi daska od koje je izrađena činija sa desne strane. U pitanju je hrast. Primećujete bogatstvo tonova na činiji? Naravno da primećujete.

Firnis je kombinacija lanenog ulja i određenih aditiva(isparivaća) koji omogućuju da se osuši, što lanenom ulju samom od sebe nije moguće. Ranije se lanenom ulju dodavalo terpentinsko ulje da bi se moglo osušiti.

Eksperimentisanje sa firnajzom vam može samo pomoći, a nikako odmoći. Srečno.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama