Vasa reklama ovde? Kontaktirajte nas!
Sadržaj

Novi odgovori/teme

Najnoviji član našeg foruma je Entoni.

Novi komentari

Index > Stolarski trikovi i saveti > Startup kit
Slični tekstovi
Startup kit

Strane : | 1 | 2 | 3 |
Startup kit
Alat
Stranica br : 1

UVOD
Kako je teško biti početnik. Želja je tu, literatura je tu, vreme je tu. Fali samo jedna stvar, a to je informacija odakle početi. Tako je sa svakim novopečenim stolarom. Gomila alata je na raspolaganju u rafovima prodavnica, ali nju ne prati i gomila novca, tako da početnoj investiciji treba vrlo pažljivo pristupiti. Evo i mog predloga "za početak" koji vam može pomoći u razmišljanju od čega da počnete. Na spisku je akcenat dat na ručni električni alat. Kada malo savladate tehnike rada sa njim lako ćete ući i u veće investicije. Za davanje para nikad nije kasno! O svemu tome smo pisali u našoj Stolarskoj radionici, a na vama je samo da otvarate link po link i upoznajete se predloženim rešenjima. Na spisku linkova su se našli samo oni koji vode ka osnovnim tekstovima i nemojte se zaustaviti na njima! Stolarska radionica je prava baza znanja, a na vama je da iskoristite sve te silne resurse.

Alat nije jeftina stvar i ne kupuje se svaki dan. Nemojte gledati samo cene i rukovoditi se mišlju "šta će meni bolje, ionako palim mašinu jednom mesečno" jer i tada kupljena alatka treba da završi posao bez vašeg nerviranja i narušavanja zdravlja. Osnovna razlika kod svog jeftinog, skupljeg i skupog alata je u materijalu izrade, preciznosti obrade i kvalitetu konstrukcijskih rešenja - posebno elektromotora koji ne vidite prilikom kupovine. Za mene postoje samo dve vrste alata: jeftin i dobar.

Pođimo redom (ali se pre toga ulogujte jer neke od tekstova mogu da pročitaju samo ragistrovani članovi)!

Ovaj tekst će vam dati osnovne principe kojih treba da se pridržavate prilikom kupovine električnog alata. Odnosi se na glodalice, ali pravila su univerzalna.

1. RUČNI CIRKULAR
Ja mislim da je ovo osnovna stolarska alatka. Uz glodalicu, ručni cirkular je, na ovaj ili onaj način, bio tema najvećeg broja tekstova koje možete pročitati ovde na sajtu. Cirkularom se mogu praviti uzdužni i poprečni rezovi. U skladu sa ovim, pomagala za ručne cirkulare su prilagođena baš ovim rezovima. Kada kupujete cirkular pravilo je da ćete list koji dobijete uz njega najmanje koristiti :) dobar je samo za uzdužne rezove i gruba "potkraćivanja". Odmah se raspitajte za nabavku listova prilagođenih poprečnim rezovima u drvetu i za rezanje pločastih materijala (imaju veći broj zuba po obodu lista). Paralelna vođica koja ide uz kupljeni cirkular je takođe ograničenih mogućnosti. Ukoliko vam to direktor finansija dozvoljava, nabavite i šinu za vođenje cirkulara. U protivnom pogledajte ovu temu u forumu i neka to pomagalo bude vaš prvi zadatak za novu alatku!

1. Ručni cirkular - upoznavanje
Odličan uvodni tekst o ovoj sjajnoj alatki. U njemu možete pronaći osnovne informacije u vezi ručnog cirkulara, načinu korišćenja i merama zažtite kojih se svakako treba pridržavati.

2. Cirkular za poneti
Na jednom mestu je opisana upotreba tri stolarska pomagala za ručni cirkular. Iako je tekstom predviđeno da se ta pomagala koriste van radionice nemojte da vas to zbuni - ona su odličan startup paket za stoni cirkular u vašoj radionici!

3. Kutija za rezanje
U prethodnom tekstu je opisano osnovno pomagalo za poprečne rezove. U ovom se otišlo korak dalje. Prikazana je jedna nadogradnja kojom je potreba za stonim cirkularom umnogome umanjena, ali još uvek ne i eliminisana :(.

2. RUČNA GLODALICA
Ručna glodalica je alatka sa najvećim spektrom delovanja i koja će biti, pored ručnog cirkulara, najzaposlenija alatka u vašoj radionici. Kada se montira na sto, ova sjajna alatka postaje vrlo moćna stacionarna mašina i onda je samo vaša mašta granica u obimu poslova koje možete uraditi sa njom. Za nju je osmišljeno i napravljeno desetine(!) pomagala i dodataka, a ja ću vam predstaviti samo neka od njih.

1. Glodalica - upoznavanje
Uvodni tekst o glodalici. Obavezno štivo za svakog početnika.

2. Kupovina glodalice
Kupovinom glodalice smo se bavili u dva članka. Sa prvim ste se već upoznali u uvodnom delu ovog teksta, a ja vam ovde predstavljam tekst koji se nabavkom glodalice bavi malo detaljnije. Obavezno ga pogledajte!

3. Bitovi ili glodala za glodalicu
U ovom tekstu ćete pronaći neke osnovne informacije o glodalima za glodalicu. Naravno, vremenom će vaše potrebe rasti, pa ćete od osnovnog seta glodala od 5-6 komada vrlo brzo dostići i cifru od 20-ak i više u vašoj kolekciji. Nemojte kupovati jeftine kineske komplete od 10-ak evra. Lošeg su kvaliteta, a iz celog kompleta ćete, u najboljem slučaju, koristiti samo polovinu.

4. Spiralna glodala - upoznavanje
Posebnu grupu glodala čine spiralna glodala. Pre nego što krenete u neke zahtevnije poslove obavezno se upoznajte i sa mogućnostima ovih glodala. Bićete prijatno iznenađeni!

5. Tehnika rada sa frezerom
Glodalica je potencijalno vrlo opasna alatka. Upoznajte se sa osnovama njenog korišćenja i sa njom radite tek kada ste sto posto sigurni kako ćete postupiti u svakom trenutku!

Već sam rekao da glodalica može raditi u dva režima: kao ručno vođena alatka i kao stacionarna mašina. Tako ću vam i predstaviti stolarska pomagala za nju - odvojeno.

Strane : | 1 | 2 | 3 |

Svi tekstovi i sadrzaji na sajtu su intelektualna svojina autora (osim tekstova za koje je drugacije naznaceno)
i kao takvi zasticeeni su zakonom i ne mogu se upotrebljavati bez dozvole vlasnika ovoga sajta.

www.stolarskaradionica.com 2007 - 2010