Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Stolarska ruka i jeftini alati

by Bojan on 4. novembra 2014.

Kada sam ja kupovao prvi set alata – naravno, privučen “sitnom” cenom, verovao sam da imam dobar dil. Za sitne pare imam alat koji mi je potreban. Pravo razočarenje dolazi tek kasnije kada sa jeftinim alatom pokušavam da izvučem prav rez. Prav rez za mene dugo ostaje samo misao i moj stolarski rad tandrče kao probušena guma.

Razočaran, vraćam se alatu koji sam prethodno imao i sa njime brusim svoje stolarsko oko koje nedugo zatim može da meri širinu daske u jednom preletu.

Kako vreme prolazi, vraćam se jeftinom alatu koji sam kupio, i sa njim počinjem da pravim bolje radove. Ne mogu a da se ne setim kako sam pokušavao da usečem pravu ivicu u ivericu sa glodalicom i ravnim glodalom. E, to su bila vremena neznanja…

Sada, nije u pitanju samo neznanje o profilu glodala, nije problem samo u šablonu uz koji je glodalica išla,
problem je i u stolarskoj ruci.

“Problem stolarske ruke” se ogleda u nepoznavanju brzine vodjenja alata kroz obradak.

Isto kao kad bi sekli paradajz nožem – samo kontra. Ako brzo sečete sa oštrim nožem, biće sve u redu. Ako sečete tupim nožem, lagano, verovatno ćete samo spljeskati paradajz i napraviti sokić.

Sad, nije loše ni piti sokić od paradajza, no samo ako vam je to bio i cilj. Ako želite da napraviti kolutiće, ne verujem da će vam mnogo pomoći zatupast nož.

E sad zamislite glodalo i dasku.,,

Problem stolarske ruke je jedan od najmanje spominjanih problema u stolariji.

Ako ne verujete – upitajte majstora o njegovim počecima. Većina ih se neće sećati – ovo je problem stolarskog pamćenja. Ali, oni koji se sećaju verovatno neće priznati kako su i oni nekad grešili i kako bi im prav rez nekada delovao nekako… meandrično.

Zanemarivši brzinu rada i “teranju” alata kroz naizgled slabašan materijal – drvo, suviše sam grejao alat, suviše sam ga krivio, nagibljivao i šta sve ne. Znači, nije bio problem u alatu, no u majstoru.

Sve u svemu, nije kriv samo loš alat. Ima tu još i nekih drugih faktora.

Za antiutehu – uvek se možete setiti starih majstora – onih koji nisu imali sav taj jeftini električni alat, no su bili naoružani samo oštrim oštricama sa kojima su čuda pravili. E – to je bila ruka.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama