Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Sto za glodalicu

by Bojan on 4. novembra 2014.

Jedan od projekata koji definitivno svaki stolar mora da uradi je sto za frezer. Glodalica je jedna vrlo moćna alatka, a njenim postavljanjem u sto, biće još moćnija.

Ne bih se bavio izradom nogu, jer to ne bi trebao da bude problem. Umesto toga, malo ćemo pročačkati izradu srca ovog stola – gornje ploče.

Gornja ploča ima nekoliko namena. Prva i najbitnija je da podrži materijal koji se obrađuje. Druga namena je da drži glodalicu, i treća namena je da da težinu celoj konstrukciji.

Ploča ima izrez na sredini stola, u koji se stavlja frezer. Frezeru je odstranjeno postolje od bakelita – ako bolje pogledate donju stranu svog frezera, videćete da se postolje može odvojiti od frezera, i pričvršćen je za metalnu ploču odnosno lim debljine 5 mm. Na slici frezer nije pričvršćen na lim, već na šperploču, međutim, ja vam preporučujem lim jer na njemu materijal lakše klizi.

Lim se pravi tako da se uračuna ukupna širina frezera (sa sve ručicama) i doda mu se još po par santimetara sa svake strane radi sigurnosti. Uzme se prethodno skinuta bakelitna ploča, i obeleže se rupe na limu. Izbuše se rupe, i ovaj lim se pričvrsti na frezer.

Pretpostavljam da ste napravili gornju ploču od recimo drveta. Pre nego što lim pričvrstite za frezer, obeležite na sredini gornje ploče dimenzije lima. Sa unutrašnje strane obeleženog prostora, obeležite kvadrat čije su strane za po 1 cm manje od lima. Ovaj centimetar služi kao ivica na koju se naslanja lim.

Izbušite 4 rupe većeg prečnika unutar unutrašnjeg obeleženog dela. Isecite ubodnom testerom kao na slici.

Sada sledi precizno sečenje otvora a čime, ako ne glodalicom. Naoružani ravnim bitom sa vođicom, napravite šablon od dasaka dimenzija unutrašnjih mera gornje ploče.

Koristeći ovaj šablon, precizno isecite rupu na ploči. Sada vam ostaje po još 1 cm koje smo ostavili kako bi uglavili lim sa frezerom. Koristeći bit za falcovanje, usecite ovih santimetar na debljinu lima. Preporuka je da sečete pomalo, i proveravate kako lim uleže na ploču.

Ostaje da urežete frezerom paralelnu traku za vođicu, i da napravite firung, odnosno paralelni graničnik. O ovome neki drugi put.

 

8 thoughts on “Sto za glodalicu

 1. Petar says:

  Ja sam pravio tako da se izvlaci kao fioka ispod radnog stola. Kad se ne koristi ne zauzima skoro nista mesta u radionici. Ovde je objavljen ceo clanak sa slikama, pa koga interesuje moze pogledati:
  https://woodworking.formeremortals.net/2017/12/diy-retractable-router-table/

   
 2. nebojsa says:

  Pa ja mislio ovo ozbiljan sajt nisam upucen u vasu starosnu dob ali kad sam isao u osnovnu skolu imali smo tehnicko a ovo sve mi izgleda kao domaci zadaci a nemam radionicu al imam nesto malo alata a tek ona jel moze da se kupi lim…..
  m

   
 3. Bojan says:

  Ne prodajem nikakve gornje ploce. Moracete sami da se snadjete . 🙂

   
 4. Mosa says:

  Da li postoji mogucnost da se naruci , i kupi goirnja p;oca ili pak komplet stola Molim za odgovor

   
 5. Mosa says:

  Sto za glodalicu je odlican. Da li postoji mogucnost da se naruci , i kupi goirnja p;oca ili pak komplet stola Molim za odgovor

   
 6. stefan says:

  Od kog materijala je najbolje napraviti gornju plocu?

   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama