Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Stege i stezanje

by Bojan on 4. novembra 2014.

Stolarski posao se nikako ne može zamisliti bez – čega? Drveta, naravno, ali i stege spadaju pod obaveznu opremu. U stvari, bez drveta nekako i možete, al bez stegi nikako.

Bilo da je u pitanju rad sa ivericom, ili drvetom, lepljenje i sastavljanje nema mnogo smisla ako obradak držite rukama i čekate da se lepak stegne. Potrebno vam je nešto što će držati daske dovoljno dugo da se lepak učvrsne i budući nameštaj dobije svoj osnovni izgled.

Pogađate, reč je o stegama.

Stege su parče alata koji prvenstveno služi za stezanje materijala i pritom sastavljanje dasaka u jednu celinu. Tu malo daske, tu malo lepak, pa onda obavezno stege, i gotovo.

Kao što vidite na gornjoj slici, stega se sastoji iz dva dela. Prvi deo je fiksna čeljust, a drugi deo je pokretna čeljust. Pokretna čeljust sa navojem se pokreće, dovodi do mesta stezanja, a zatim se stega priteže dok lepak ne krene.

Stege na koje ćete najviše nailaziti su ove kao na slici. U svojoj praksi još nisam naišao na stege kao na slici dole, a ove donje su mnogo praktičnije za pritezanje.

Zašto?

Zato što se materijal koji se priteže nalazi polegnut na ravni deo stege, i samim tim se i poravnava. Kod gornjih stega materijal nekako… visi u vazduhu i neretko je potrebno vršiti akrobacije kako bi lepo zalepili materijal.

Osim ovih stega postoji još mali milion stega, koje služe za pritezanje, pridržavanje, dodržavanje i podržavanje.

Bilo koju stegu da uzmete nećete pogrešiti, iako trebate obratiti pažnju na nekoliko stvari.

Prva je stvar dužina stege, i biće vam potrebne stege raznih dužina kako ne bi lepili fioku od 20 cm sa stegom od metar.

Druga je stvar nazubljenost šipke koja nosi pokretnu čeljust. U slučaju da je nazubljenost loša, možete imati problema sa stezanjem. Zato – lepo zagledajte stegu pre pazara, i nemojte se libiti da kažete NE.

Odličan savet koji sam čuo, i koji ovde prenosim jeste – nikada nećete imati dovoljno stega.

Sledeći tekst o stegama će biti – kako napraviti stegu tip 2 od malo materijala, a trajaće vam ceo život… Zvuči uzbudljivo, zar ne?

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama