Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Stega za 6 minuta

by Bojan on 4. novembra 2014.

U jednom od ranijih tekstova pokazao sam kako napraviti metalnu stegu za nepunih dvanaest minuta. Ovaj put ću pokazati kako da napravite drvenu stegu za upola manje vremena.

S obzirom na to da se ova stega može napraviti od drvenog otpada, sigurno možete napraviti bar nekoliko da se uvek nađu pri ruci, a kada shvatite koliko su one dobre, jednostavne, a pritom uvek možete založiti pećku u slučaju da nestane drva, sigurno ćete ih imati više komada.

Ideja je da se predmet koji se priteže nađe između dva kraja (na slici je u pitanju drvena šipka), a pritezanje se može vršiti drvenim klinom i čekićem. Znači. pronađite jednu drvenu dužu (ili kraću) dasku, i na njena oba kraja napravite rupe za drvene šipke, ili možda prišrafite dva otpadna parčeta daske. Možda da napravite na jednom kraju više rupa, za pritezanje kraćih ili dužih obradaka.

Zatim, od nekog drugog parčeta daske odrežite trougao kojim će se vršiti pritezanje. Mere nisu date jer su one sasvim proizvoljne.

Postupak stezanja materijala je sledeći : daske koje se spajaju se bogato namažu lepkom, postave na stegu, i onda se drvenim klinom koji se postavi između drvene šipke i daske koja se spaja vrši lagano pritezanje udaranjem čekićem.

Veoma jednostavno, praktično, i u slučaju da ste kratki sa stegama, sigurno vam može poslužiti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama