Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Stega za 6 minuta, V2.0

by Bojan on 4. novembra 2014.

U jednom tekstu smo vam pokazali kako da napravite brzo solidnu stegu za lepljenje drvenih panela. Ovde ću vam samo dati slike te stege, da osvežite memoriju.

Pred vama je jedno slično rešenje koje radi na istom principu. Prednost je u tome što ovo rešenje daje ravnu podlogu za čitavu površinu panela koji se lepi. Materijal koji će vam trebati je skroman i manje-više ga možete pronaći u drvenom otpadu. No, da ne dužim, slika govori mnogo više.

Za stegu je potrebna četvrtasta baza, npr. 600x600mm, dve letve 40x20x700mm, dva hangar vijka sa podloškom i maticom M10, dve drvene kajle i dva drvena tipla 10mm. Letve su na jednom kraju fiksirane hangar vijkom i to je centar oko koga se okreću. Stega se koristi tako što se daske poređaju između letvi, a zatezanje se vrši ukucavanjem kajle između drugog kraja letve i drvenog tipla. Ugao pod kojim će stajati letve koje zatežu daske zavisi od širine panela koji pravimo. Da se ne bi baza “usvinjila”, pre nego što krenete u akciju lepljenja, ispod dasaka koje spajate stavite masnu hartiju za pečenje. (Nisam rekao OD PEČENJA, nego ZA PEČENJE 🙂 )

Slobodan Siridžanski (metabo)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama