Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Startup kit ili -> odakle krenuti?

by Bojan on 4. novembra 2014.

Kako je teško biti početnik. Želja je tu, literatura je tu, vreme je tu. Fali samo jedna stvar, a to je informacija odakle početi. Tako je sa svakim novopečenim stolarom. Gomila alata je na raspolaganju u rafovima prodavnica, ali nju ne prati i gomila novca, tako da početnoj investiciji treba vrlo pažljivo pristupiti. Evo i mog predloga “za početak” koji vam može pomoći u razmišljanju od čega da počnete. Na spisku je akcenat dat na ručni električni alat. Kada malo savladate tehnike rada sa njim lako ćete ući i u veće investicije. Za davanje para nikad nije kasno! O svemu tome smo pisali u našoj Stolarskoj radionici, a na vama je samo da otvarate link po link i upoznajete se predloženim rešenjima. Na spisku linkova su se našli samo oni koji vode ka osnovnim tekstovima i nemojte se zaustaviti na njima! Stolarska radionica je prava baza znanja, a na vama je da iskoristite sve te silne resurse.

Alat nije jeftina stvar i ne kupuje se svaki dan. Nemojte gledati samo cene i rukovoditi se mišlju “šta će meni bolje, ionako palim mašinu jednom mesečno” jer i tada kupljena alatka treba da završi posao bez vašeg nerviranja i narušavanja zdravlja. Osnovna razlika kod svog jeftinog, skupljeg i skupog alata je u materijalu izrade, preciznosti obrade i kvalitetu konstrukcijskih rešenja – posebno elektromotora koji ne vidite prilikom kupovine. Za mene postoje samo dve vrste alata: jeftin i dobar.

Pođimo redom (ali se pre toga ulogujte jer neke od tekstova mogu da pročitaju samo ragistrovani članovi)!

Ovaj tekst će vam dati osnovne principe kojih treba da se pridržavate prilikom kupovine električnog alata. Odnosi se na glodalice, ali pravila su univerzalna.

1. RUČNI CIRKULAR
Ja mislim da je ovo osnovna stolarska alatka. Uz glodalicu, ručni cirkular je, na ovaj ili onaj način, bio tema najvećeg broja tekstova koje možete pročitati ovde na sajtu. Cirkularom se mogu praviti uzdužni i poprečni rezovi. U skladu sa ovim, pomagala za ručne cirkulare su prilagođena baš ovim rezovima. Kada kupujete cirkular pravilo je da ćete list koji dobijete uz njega najmanje koristiti 🙂 dobar je samo za uzdužne rezove i gruba “potkraćivanja”. Odmah se raspitajte za nabavku listova prilagođenih poprečnim rezovima u drvetu i za rezanje pločastih materijala (imaju veći broj zuba po obodu lista). Paralelna vođica koja ide uz kupljeni cirkular je takođe ograničenih mogućnosti. Ukoliko vam to direktor finansija dozvoljava, nabavite i šinu za vođenje cirkulara. U protivnom pogledajte ovu temu u forumu i neka to pomagalo bude vaš prvi zadatak za novu alatku!

1. Ručni cirkular – upoznavanje
Odličan uvodni tekst o ovoj sjajnoj alatki. U njemu možete pronaći osnovne informacije u vezi ručnog cirkulara, načinu korišćenja i merama zažtite kojih se svakako treba pridržavati.

2. Cirkular za poneti
Na jednom mestu je opisana upotreba tri stolarska pomagala za ručni cirkular. Iako je tekstom predviđeno da se ta pomagala koriste van radionice nemojte da vas to zbuni – ona su odličan startup paket za stoni cirkular u vašoj radionici!

3. Kutija za rezanje
U prethodnom tekstu je opisano osnovno pomagalo za poprečne rezove. U ovom se otišlo korak dalje. Prikazana je jedna nadogradnja kojom je potreba za stonim cirkularom umnogome umanjena, ali još uvek ne i eliminisana :(.

2. RUČNA GLODALICA
Ručna glodalica je alatka sa najvećim spektrom delovanja i koja će biti, pored ručnog cirkulara, najzaposlenija alatka u vašoj radionici. Kada se montira na sto, ova sjajna alatka postaje vrlo moćna stacionarna mašina i onda je samo vaša mašta granica u obimu poslova koje možete uraditi sa njom. Za nju je osmišljeno i napravljeno desetine(!) pomagala i dodataka, a ja ću vam predstaviti samo neka od njih.

1. Glodalica – upoznavanje
Uvodni tekst o glodalici. Obavezno štivo za svakog početnika.

2. Kupovina glodalice
Kupovinom glodalice smo se bavili u dva članka. Sa prvim ste se već upoznali u uvodnom delu ovog teksta, a ja vam ovde predstavljam tekst koji se nabavkom glodalice bavi malo detaljnije. Obavezno ga pogledajte!

3. Bitovi ili glodala za glodalicu
U ovom tekstu ćete pronaći neke osnovne informacije o glodalima za glodalicu. Naravno, vremenom će vaše potrebe rasti, pa ćete od osnovnog seta glodala od 5-6 komada vrlo brzo dostići i cifru od 20-ak i više u vašoj kolekciji. Nemojte kupovati jeftine kineske komplete od 10-ak evra. Lošeg su kvaliteta, a iz celog kompleta ćete, u najboljem slučaju, koristiti samo polovinu.

4. Spiralna glodala – upoznavanje
Posebnu grupu glodala čine spiralna glodala. Pre nego što krenete u neke zahtevnije poslove obavezno se upoznajte i sa mogućnostima ovih glodala. Bićete prijatno iznenađeni!

5. Tehnika rada sa frezerom
Glodalica je potencijalno vrlo opasna alatka. Upoznajte se sa osnovama njenog korišćenja i sa njom radite tek kada ste sto posto sigurni kako ćete postupiti u svakom trenutku!

Već sam rekao da glodalica može raditi u dva režima: kao ručno vođena alatka i kao stacionarna mašina. Tako ću vam i predstaviti stolarska pomagala za nju – odvojeno.

a) Stolarska pomagala za ručno vođenu glodalicu:

5. Glodanje kanala
Žlebovi, kanali, falcevi… Sve su to elementi bez kojih se ne može u stolariji, a glodalica je idealan alat za njihovo pravljenje. Uz ovo jednostavno stolarsko pomagalo svi nabrojani poslovi vam više neće predstavljati ama baš nikakav problem.

6. Šablon za elipsu
Zahvaljujući saradnji sa kolegama iz Woodworker Institute predstavili smo tekst o šablonu koji će vam omogućiti pravljenje ovalnih oblika svih vrsta na vrlo lagan način. Jedna varijanta pomagala za pravljenje krugova (samo) je data u ovom tekstu.

7. Kutija za glodanje
Ili kako kutiju za rezanje, koju sam predstavio u delu za cirkular, na lagan način možete preobraziti u kutiju za glodanje.

8. Diht glodalicom
Glodalica je naoružana nožem koji se vrti. Uz malo mašte, ona može odgovoriti i nekim zahtevima koji se postavljaju pred stacionarni stolarski diht.

9. Pomagalo za utore
Utori i pera su neophodni elementi pri pravljenju frontova, stolova i stolica… Na Internetu možete pronaći razna rešenja, a u ovom tekstu je ponuđeno jedno dosta često rešenje a koje se relativno lako može napraviti i u skromno opremljenoj radionici.

b) Stolarska pomagala za glodalicu montiranu u sto:

10. Glodalica za poneti
Pre svega, za korišćenje ovih pomagala vam je potreban sto za glodalicu! U navedenom tekstu predstavljamo originalno rešenje, kako i dolikuje jednom ozbiljnom stolarskom sajtu, za izradu ovog pra-pomagala 🙂 za ručnu glodalicu.

11. Klizajući oslonac
U prethodnom tekstu je detaljno opisano pomagalo za pravljenje nazubljenih, kockastih spojeva. Ako nekom nešto nije jasno, može pogledati opis i u ovom tekstu. U tekstu “Klizajući oslonac” možete pronaći jednu varijantu ovog rešenja kod koje je sistem klizanja malo drugačije rešen. Princip pravljenja nazubljenih otvora je uvek isti.

12. Spoj plutajućim čepom
U tekstu “Čep i rupa – ručna izrada” smo pisali o ručnoj izradi ovog vrlo često korišćenog spoja. U navedenom tekstu možete pronaći rešenje za jednu pojednostavljenu, ali ništa manje efikasnu, varijantu ovog spoja koju vrlo lako možete napraviti vašom električnom glodalicom.

3. EKSCENTAR BRUSILICA
U hijerarhiji ručnog električnog alata ekscentar brusilica zauzima vrlo visoko 3. mesto. Zašto baš ona, a ne neka delta, vibraciona ili tračna brusilica možete pronaći u ovom tekstu u kome su detaljno opisani principi i tehnika rada ovom sjajnom alatkom.

4. ELEKTRIČNA BUŠILICA
Ima li nekoga ko čita ovaj tekst a da nema u popisu svog alata barem jednu električnu bušilicu? Za stolarske poslove će vam biti dovoljna samo jedna klasična bravrska (bez mogućnosti udaranja i čekićanja) od 500W. Sve preko toga je čist ćar. U ovom tekstu smo dali osnovne informacije o elektičnoj bušilici.

Ako se opredelite za nabavku neke baterijske varijante, klasa od 10,8V-14,4V je opet prava mera za stolare, ali nikako ne kao prvi izbor i to iz jednostavnog razloga što one ne mogu da se (u najvećem broju slučajeva) pričvrste za stalak koji je, sa druge strane, neophodan dodatak uz bušilicu ako mislite da se stolarijom bavite na malo ozbiljnijem nivou od školskog OTO-a.

Kada nabavljate stalak, nemojte se hvatati odmah za najjeftiniji. On treba da bude precizan, stabilan i da ima pravilan vertikalan hod bez zazora i skokova, a takav model ne košta 10 evra. Jedino tako će služiti svrsi. Sve ostalo je bacanje para i sopstveno maltretiranje. Bez dobrog stalka za bušilicu nema ni dobrih i preciznih stolarskih pomagala. Mislite o tome! Na ovom linku možete pronaći tekst o dodatku za stalak koji mu umnogome povećava funkcionalnost.

5. UBODNA TESTERA
Pored cirkulara, ubodna testera je još jedna električna alatka kojom se materijal može rezati na meru. Iako mnogi proizvođači tvrde da se njihovim modelima ubodne testere mogu rezati pravolinijski uzdužni i poprečni rezovi, to u stvarnosti i nije baš tako iz prostog razloga što je testerica na njima fiksirana samo na jednm njihovom kraju. Na drugoj strani, krivolinijskog rezanja bez “ubodne” nema! Štaviše, u kombinaciji sa glodalicom i kopirnim glodalom, ova alatka je prosto nezamenljiva u pravljenju vrlo preciznih rezova neophodnih pri pravljenju krivolinijskih delova nameštaja.

U ovom tekstu možete pronaći osnovne informacije o ubodnoj testeri. Ona se takođe može namontirati na sto i tada dobija na funkcionalnosti. Tada postaje neki hibrid između tračne testere i cirkulara ali daleko od toga da ih može i zameniti.

6. JOŠ O TESTERAMA I GLODALICAMA
O testerama i glodalicama smo pisali u još nekim tekstovima. Na primer, u ovom tekstu o testarama za hobi radionicu je, između ostalog, dat i detaljan prikaz cirkulara i ubodne testere, kao i nekih tehnika rada sa ovim alatom. Takođe, predlažem vam da pogledate i ovaj tekst koji se bavi univerzalnim osloncem koji se može koristiti prilikom rada sa glodalicom i cirkularom na radnom stolu.

7. KEKSERICA
Kakva alatka! Ko je smislio, svaka mu čast. Mislim da nema alatke sa kojom se može uraditi manje stvari a koja je tako korisna. Jedina funkcija joj je da pravi rupe za keksiće i ona to radi tako brzo i tako precizno. Više o njoj i njenoj primeni možete pronaći u sledećim tekstovima:

1. Glodalica za tiplove – kekserica
Uvodni tekst o kekserici. U njemu ćete se upoznati sa ovom alatkom i steći osnovne informacije u vezi njenog korišćenja.

2. Kekserica: Spoj bez muke
U ovom tekstu je kekserica i rad sa njom malo detaljnije opisana. U njemu ćete naći detaljan opis spojeva koje možete napraviti upotrebom keksića kao i plan izrade postolja kojim ćete njenu funkcionalnost podići na još veći nivo. Takođe, tu ćete pronaći i nekoliko sjajnih saveta u vezi korišćenja ove alatke.

3. Sve “u 45”
Evo jednog interesantnog i jednostavnog rešenja za pomagalo koje će vam omogućiti da sa keksericom pravite i one lepe “nazubljene” spojeve za koje ste mislili da ih je nemoguće uraditi bez glodalice ili stonog cirkulara.

4. Spojevi “na ger”
U jednoj od tema na forumu je pisano i o načinu kako se kekserica može iskoristiti za pravljenje vrlo preciznih ger spojeva pri izradi zvučnih kutija (i ne samo njih).

8. RUČNO ELEKTRIČNO RENDE
Ovo je alatka koju ćete verovatno najmanje koristiti, ali je ipak treba imati u slučaju da već niste snabdeveni nekim neelektričnim modelom. U ovom tekstu se možete upoznati sa osnovnim informacijama u vezi ovog električnog alata. Mnogi stolari danas uživaju u zvuku “šišanja” drveta ručnim rendićima i kunu se u njihovu preciznost ma kako rad sa njima izgledao staromodan i spor. Ja im verujem!

9. USISIVAČ
Kakva je to stolarska radionica u kojoj nema prašine i opiljaka? Da, samo ta prašina i opiljci i nisu baš dobrodošli. U velikim i ozbiljnim radionicama se problem otprašivanja rešava stacionarnim ciklonskim sistemima. Male amaterske radionice su osuđene na snalaženja. Ovde možete pronaći jednu varijantu koja uopšte nije za potcenjivanje, štaviše! Jedna druga varijanta ovog rešenja se može pronaći i ovde. Kako god, usisivač će biti vrlo zaposlen 🙁 i on je taj koji će, pored antifona, maski, rukavica…, štititi vaše zdravlje koje je ipak na prvom mestu!

Ovim je, uglavnom, završen popis ručnog električnog alata koji se mora naći u svakoj stolarskoj radionici, bilo ona amaterska ili profesionalna. Sledeći stepenik u opremanju radionice na koji ćete, pre ili kasnije, sigurno stupiti je nabavka stacionarnog električnog alata i mašina. Pre nego što zakoračite na taj stepenik, obavezno pogledajte ovaj tekst u kome je dat spisak osnovnog alata čija vas nabavka čeka 🙂 Naravno, o svim ovim mašinama je takođe pisano u Stolarskoj radionici ali to je već tema za neki drugi pregled alata.

Ni ovaj put nismo zaboravili one koji vole da arhiviraju naše tekstove. Na ovom linku možete pronaći PDF verziju ovog teksta.

Autor: Slobodan Siridžanski (metabo)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama