Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Sprečite krzanje

by Bojan on 4. novembra 2014.

Glavni problem pri rezanju stonim cirkularom špera ili furniranih pločastih materijala (MDF i iverica) je pojava krzanja na osetljivoj površini furnira kojim su površine ovih materijala pokrivene. Evo par saveta kako možete da umanjite krzanje, pa čak i da ga potpuno eliminišete:

1) Zasecanjem
Do krzanja dolazi prilikom izlaska noža lista testere iz materijala koji je pokriven furnirom. Ukoliko, pre finalnog reza, izvršite zasecanje furnira do dubine 1-2mm sprečićete njegovo krzanje! To možete učiniti oštrim nožem skalpela i listom testere ako dubinu rezanja podesite na 1-2mm.

2) Podešavanje visine lista testere
Kod stonog cirkulara noževi lista testere napadaju obradak sa gornje strane. Prilikom standardnog korišćenja, list testere se podešava na visinu da samo zubi vire iznad materijala koji se reže. Kada režemo materijal prekriven furnirom odstupiæemo od ovog pravila i primeniti mali trik. Podešavanjem visine lista na veæu dobijamo situaciju da noževi pod pravim uglom napadaju gornju furniranu površinu i tu prave savršen rez, ali se zato na izlazu javlja veliko krzanje. Promena u napadnom uglu noževa dovodi i do promene u krzanju materijala. Ukoliko se list testere podesi na visinu od samo par milimetara iznad furnirane površine to će dovesti do bitnog smanjenja krzanja na obe strane obratka. Kada sve ovo znate, na vama je da odlučite koju ćete stranu materijala okrenutu prema gore i koju ćete visinu lista testere izabrati.

3) Lepljivom trakom
Sledeća metoda za izbegavanje krzanja je lepljenjem molerske lepljive trake (krep trake, po mogućstvu one za spoljnu upotrebu plave boje) direktno preko linije na licu materijala. Ona daje dovoljno oslonca površini materijala da prilikom rezanja cirkularom ne dođe do krzanja. Probajte i bićete prijatno iznenađeni!

4) Zero-clearance
Veæ smo napomenulu da ukoliko površina materijala na izlazu lista testere iz njega ima oslonac dolazi do drastičnog smanjenja krzanja. Pored zalepljene trake na površini materijala, oslonac može da bude i sto cirkulara ukoliko na njega stavimo umetak sa otvorom jednakim otvoru koji pravi list cirkulara. Taj umateak može biti obièna tabla HDF-a zalepljena dvostruko lepljivom trakom na gornju ploèu stola cirkulara. “Zero-clearance” otvor se dobija podizanjem lista uključenog cirkulara do željene visine i prosecanjem ploče HDF-a.

5) Postavljanjem oslonca (backer board)
Mala modifikacija prethodne metode je lepljenje dvostruko lepljivom trakom ploče HDF-a direktno na površinu materijala koji režemo. To činimo tako da se ploča HDF-a nađe na izlaznoj strani noža, između materijala i gornje ploče stola.

6) Ručni cirkular, dobra strana dole
Kada režete ručnim cirkularom noževi napadaju materijal od dole. To znači da lepša strana obradka treba da bude okrenuta prema radnom stolu, a pojavu krzanja trebate da sprečite na gornjoj strani daske koju režete.

Autor: Slobodan Siridžanski (metabo)

 

3 thoughts on “Sprečite krzanje

 1. Sasa says:

  Meni se iverica krza kad secem i ubodnom testerom ali ovaj savet sa trakom moram probati.

   
 2. mond line says:

  POcetnici imaju problem sa krzanjem, meni je dovoljna krep traka.

   
 3. pvc prozori says:

  Hvala za savete, prosledicu ih i suprugu kad se sledeci put upusti u neki projekat. 🙂 Kad se samo setim koliko se patio sa rezanjem iverice… srecom tehnologija napreduje, materijali otporniji, a savete trazimo na internetu.

   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama