Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Spiralna glodala – upoznavanje

by Bojan on 4. novembra 2014.

Spiralna glodala nisu ništa novo na tržištu, ali ne i na našem :). Spiralne burgije se odavno koriste u mašinskim radionicama. Glodala sa spiralnim noževima su samo nastala kao logičan nastavak ove “linije” ali prilagođen radu sa glodalicom i drvetom. Pravljenje kanala i utora, rezanje pločastih materijala, ravnanje ivica… Sve su to zadaci koji se efikasnije mogu uraditi sa spiralnim glodalima nego sa klasičnim – ravnim.  
Spiralna glodala svojim oblikom i izgledom mnogo podsećaju na standardne spiralne burgije ali pažljivijim pogledom se mogu primetiti i te kakve razlike. Kod njih se noževi, jedan do četiri, spiralno uvijaju oke tela. Vrh glodala se ne završava u centralnoj tačci, već malo “beži” od njega. Rezultat ovoga je da spiralna glodala režu po hibridnoj putanji koja je mešavina rezanja klasičnim ravnim glodalima i bušenja spiralnim burgijama.

Prednosti
Spiralna putanja noževa je to što ova glodala čini posebnim u odnosu na klasična ravna glodala. Ravna glodala napadaju materijal pravolinijski, čeono. Ovakvo rezanje često prouzrokuje kidanje materijala i pravljenje iskrzanih ivica koje i nije baš lepo videti. Sa druge strane, iskošeni rez kod spiralnih glodala daje mnogo manje neželjenih efekata, a dobijeni profil je čistiji i manje izložen zagrevanju. Sledeća velika prednost je u tome što spiralna glodala kontinuirano odvode piljevinu tako da ne dolazi do njenog dodatnog sitnjenja, a samim tim i ubrzanog tupljenja noževa. Malo li je?

Dve (+1) vrste spiralnih glodala
Noževi se kod spiralnih glodala uvijaju oko tela na dva načina. Kod prvog je to uvijanje kao i kod spiralnih burgija – u smeru kazaljke na satu i to su tzv. upcut (režu “nagore”) jer odvode piljevinu u smeru prema glodalici. Kod drugog načina, downcut (režu “nadole”), noževi se uvijaju suprotno od smera kazaljke na satu i one piljevinu odvode od glodalice. Iz ovog opisa sledi logičan generalni zaključak da je upcut glodala najbolje koristiti kod “nepotpunih” rezova kod kojih se prave kanali i žljebovi. Kod “punog” reza, gde je svrsishodnije da piljevina odlazi ispod obratka, treba koristiti downcut glodala.


[2] Upcut (levo) i downcut (desno) glodalo.

Sledeća stvar na koju treba obratiti pažnju su ivice izglodanih kanala. Upcut glodala teraju ivice nagore (“šišanje” nagore), a downcut nadole (“šišanje” nadole). Ovo dalje znači da je kod upcut spiralnih glodala ivica na naličju obratka perfektna, a kod downcut to se može reći za lice obratka. Prema ovome treba i birati stranu okretanja obratka ali i vrstu spiralnog glodala koje će se koristiti. Na primer, plitak utor na stranici fioke će idealno biti izglodan downcut spiralnim glodalom, ali će to doneti i neželjeni efekat teranja opiljaka u izglodanu rupu. Da li to znači da nema idealnog rešenja?

Idealno rešenje se zove kombinovano upcut i downcut spiralno glodalo koje se zove compression bit. Pri vrhu glodala to je upcut konstrukcija noževa. Uz telo ova glodala imaju downcut smer spiralnih noževa. Ovakav sistem noževa ostavlja obe ivice daske, i lice i naličje, čiste i bez krzanja. Upotreba im se sama nameće. Ona su idealno rešenje za ravnanje ivica materijala od špera i tvrdih lišćara. Mnogi majstori režu komade nekog nameštaja cirkularom sa malom “nadmerom” od 1mm koju kasnije “skidaju” finalnim “rezanjem” ovim glodalima. Ko želi apsolutnu preciznost na nekom skupm drvetu može je, korišćenjem ovih glodala, i dobiti. Tada cena izrade i potrebno vreme padaju u drugi plan.


[3] Kombinovanjem upcut i downcut glodala dobija
se hibridna compression varijanta.

Dimenzije i modifikacije
Spiralna glodala se prave sa prečnikom u rasponu od 3mm pa sve do 20mm. Naravno, za korišćenje u ručnim glodalicama se koriste ona sa prečnikom od 6mm, 8mm i 12mm. Glodala sa manjim i većim prečnikom od navedenih se koriste u specifičnim stolarskim mašinama. Vertikalna dužina reznog dela može biti i do 52mm kod modela prečnika 12mm. Broj spiralno uvijenih noževa se kreće od jedan pa sve i do četiri. Veći broj znači finiji rez ali i sporije napredovanje zbog smanjene efikasnosti odvođenja piljevine. Glodala sa dva noža su u najvećem broju slučajeva odličan balans.


[4] Upcut glodalo sa tri noža (levo) i downcut sa tri noža (desno).

Gotovo u svim situacijama gde se koriste klasična ravna glodala mogu se koristiti i spiralna. Jedna od interesantnih primena je kod kopirnih, flush htrim, glodala kod kojih je telo sa spiralnim noževima, a ne sa klasičnim – ravnim. Kada ih budete prvi put probali zapitaćete se “pa šta sam ja do sada čekao?”. Ona jesu skuplja od klasičnih, ali ta razlika u ceni se isplati kada pogledate rezultate koje njima postižete.


[5] Flush trim kopirno glodalo sa spiralnim noževima.

Kod nas se može pronaći vrlo veliki asortiman CMT spiralnih glodala koja možete nabaviti preko njihovih zastupnika. Cene ovih glodala su u odnosu na klasične modele veće 2-3 puta.

SpiralnaGlodala-Upoznavanje.PDF

Autor: Slobodan Siridžanski (metabo)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama