Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Solarna sušara za drvo – uradi sam

by Bojan on 4. novembra 2014.

Susara

Sušara, prikazana na slici, sa krovom i prednjim delom od stakla, pruža prirodni ciklus sušenja. Tokom dana, zbog sunca, drvo se suši. Tokom noći vlaga iz unutrašnjosti drveta izlazi na površinu i time suši drvo još više.

Napravite sušaru na osnovu drveta koje imate za sušenje, kao i mesta koga imate na raspolaganju. Otpaci iz projekata savršen je materijal za ovakvu gradnju.

Postavite nekoliko betonskih blokova kao podlogu. Na nju namestite prednje, zadnje kao i stubove sa strana. odavde krenite sa izradom strana sušare. Kao što vidite na slici, prednja strana i krov su od stakla, tako da morate da obratite pažnju na žljebove za stakla.


Sa zadnje strane morate napraviti dve pregrade u razmaku od par santimetara. Ovo obezbeđuje vazduhu da nesmetano kruži u zavisnosti od hlađenja i grejanja. Sa prednje se trane mora ostaviti mali otvor kako bi vazduh mogao i da izlazi napolje. Na dno je najbolje postaviti papir kako bi upijao vlagu iz vazduha, i često se mora menjati.

Između dasaka se mora napraviti razmak, najbolje pomoću letvica kako bi vazduh nesmetano kružio. U slučaju da ne možete da postavite ventilator, morate da napravite veči prostor između dasaka, kako bi se drvo brže sušilo.

Sušenje može da potraje nekoliko meseci. Potrebno je često proveravati vlažnost drveta pomoću vlagometra, ili na neki drugi način.

 

One thought on “Solarna sušara za drvo – uradi sam

  1. nenad says:

    Ovo je najbolji nacin za susenje drveta, prirodnim putem. Odlican clanak.

     

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
1 Shares
Share
Tweet
+11
Share
Skoči na traku sa alatkama