Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Šablon za elipsu

by Bojan on 4. novembra 2014.

Ovaj članak je preuzet sa sajta Woodworkers Institute, na čemu im se posebno zahvaljujemo. Pored njega, na ovom specijalizovanom sajtu http://www.woodworkersinstitute.com možete pronaći još mnoštvo vrlo korisnih saveta i tekstova.

Alan Holtham nam predstavlja ovo zgodno pomagalo za rezanje elipsa.

Upoznavanje
Postoje razni načini za rezanje elipsi ali najjednostavniji način da dobijete perfektan oblik je da upotrebite odgovarajuće stolarsko pomagalo za glodalicu. Ovo rešenje nije originalno, video sam mnogo varijacija u raznim knjigama, ali je zato vrlo jednostavno za izradu i rukovanje. Ako zamenite centralnu bazu nekim oštrim predmetom, npr. ekserom, pomagalo možete koristiti i kao vođicu za rezanje krugova.

Prava elipsa nema konstantan radijus. On je duži duž glavne ose, a kraći duž druge ose. Generalno, za razliku od kružnice koja ima samo jedan centar, elipsa ima dva centra i to je karakteristika koja je iskorišćena prilikom izrade ovog pomagala, ono se istovremeno kreće oko oba centra i tako pravi eliptičnu putanju.

Početak
Potrebno vam je vrlo malo od materijala, jedini zahtev je da glavna letva (ruka) mora da bude jaka i kruta pa sam je ja napravio od javora debljine 10mm, slika [1]. Neophodno je da izbušite seriju rupa duž sredine letve. Ja sam ih napravio na međusobnom rastojanju od 18mm koristeći vrlo jednostavno pomagalo za ponavljanje namontirano na stubnu bušilicu koje je garantovalo da će izbušene rupe biti tačne i na jednakim rastojanjima, slika [2].


[1] Potrebno vam je vrlo malo od materijala, jedini zahtev je da
glavna letva (ruka) mora da bude jaka i kruta pa sam
je ja napravio od javora debljine 10mm.

 


[2] Neophodno je da izbušite seriju rupa duž sredine letve. Ja sam ih
napravio na međusobnom rastojanju od 18mm koristeći vrlo
jednostavno pomagalo za ponavljanje namontirano
na stubnu bušilicu.

Platformu za glodalicu sam napravio od parčeta MDF-a debljine 6mm koje sam za stopu glodalice zašrafio sa dva šrafa sa konusnom glavom. Platformu napravite sa malim nadmerama, a kada glodalica zauzme svoje mesto napravite par kozmetičkih doterivanja oblika kako bi stvar izgledala profesionalnije. Na kraju, namontirajte ravno glodalo na uranjajuću glodalicu i napravite radnu rupu na napravljenoj platformi, slika [3].


[3] Namontirajte ravno glodalo na uranjajuću glodalicu i napravite
radnu rupu na napravljenoj platformi.

Da bih smanjio trenje i omogućio da platforma lakše klizi po obratku, njeno dno sam prekrio laminatom koji sam zalepio kontaktnim lepkom i nakon toga kopirnim glodalom doterao njen finalni izgled, slika [4].


[4] Da bih smanjio trenje i omogućio da platforma lakše klizi
po obratku, njeno dno sam prekrio laminatom.

Zašrafite blok debljine 18mm na jedan kraj platforme kao mesto oslonca za glavnu letvu (ruku), slika [5]. Letva na jednom svom kraju ima uzani slot koji treba da omogući fino podešavanje prečnika ukoliko rastojanje između rupa ne daje dovoljno preciznosti. Dva šrafa sa podloškama će čvrsto držati letvu, a takođe i omogućiti njeno fino pomeranje, slika [6]. Gotova platforma za glodalicu je prikazana na slici [7]. Pri korišćenju ovog pomagala ja koristim manje glodalice ali čitava njegova konstrukcija je dovoljno jaka i za zahtevnije projekte u kojima koristite snažnije glodalice.


[5] Zašrafite blok debljine 18mm na jedan kraj platforme kao mesto
oslonca za glavnu letvu (ruku).

 


[6] Šrafovi sa podloškama čvrsto drže letvu i omogućuju njeno fino pomeranje.

 


[7] Izgled gotove platforme za glodalicu.
Pravljenje centralne baze
Centralnu bazu nije ništa teže napraviti. Ponovo, za njenu izradu možete iskoristi bilo koje otpadno parče. Glavna baza je još jedno parče MDF-a debljine 6mm skrojeno u krug korišćenjem glodalice vođene po kružnoj putanji. U suštini, sve što sam koristio je jedna od dve šipke za paralelno vođenje kroz koju sam probušio rupu i kroz nju provukao ekser koji sam zakucao u centar diska i koji mi je poslužio kao centar oko koga je glodalica perfektno kružila, slika [8].


[8] Glavna baza je još jedno parče MDF-a debljine 6mm skrojeno u
krug korišćenjem glodalice vođene po kružnoj putanji.

Vođice na centralnoj bazi su takođe od javora, fino ih izbrusite jer će vam trebati fine polirane površine na njima. Ja sam odlučio da napravim kanal sa kosim ivicama (lastin rep) na jednoj od osa centralne baze kako bih sprečio iskakanje blokova. Dvoumio sam se da li da to učinim sa oba kanala ali to bi značilo bespotreban posao jer je profilisanje samo jednog od njih bilo sasvim dovoljno. U suštini, ne verujem da bi kretanje bilo lakše da su oba kanala profilisana.

Vođice
Poravnajte materijal za vođice (od javora) pod uglom od 10 stepeni, slika [9], i izrežite ga na 4 jednaka četvorougla. Dva kanala moraju biti među sobom pod pravim uglom pa ih iscrtajte na bazi od MDF-a. Zatim zalepite prva dva bloka koristeći materijal za blokove za kontrolu njihovog pravilnog položaja i rastojanja, slika [10]. Ponovite proceduru i sa preostala dva četvorougla. Na kraju, sav višak isecite koristeći ubodnu testeru (za grube radove) i bazu od MDF -a kao vođicu za kopirno glodalo za finalni izgled konstrukcije, slika [11].


[9] Poravnajte materijal za vođice pod uglom od 10 stepeni.

[10] Dva kanala moraju biti među sobom pod pravim uglom pa ih iscrtajte
na bazi od MDF-a. Zatim zalepite prva dva bloka od javora
koristeći materijal za blokove za kontrolu njihovog
pravilnog položaja i rastojanja.

[11] Ponovite proceduru i sa preostala dva četvorougla. Na kraju, sav višak
uklonite koristeći bazu od MDF -a kao vođicu za kopirno glodalo.

Klizači (slajderi) se režu tako da tesno naležu u kanale/žlebove u kojima klizaju, zidovi jednog od njih su pod uglom od 10 stepeni, slika [12]. Upotrebite neko sredstvo za poliranje na bazi pčelinjeg voska za kanale i slajdere da bi klizanje po njima bilo sa što manje otpora. Kroz centar svakog od blokova/slajdera probušite po jednu rupu za šraf kojim će se pričvrstiti za letvu. Glava šrafa mora biti upuštena kako ne bi smetala klizanju, slika [13].


[12] Klizači (slajderi) se režu tako da tesno naležu u kanale/žlebove u
kojima klizaju, zidovi jednog od njih su pod uglom
od 10 stepeni
.

[13] Kroz centar svakog od blokova/slajdera probušite po jednu rupi za
šraf kojim će se pričvrstiti za letvu. Glava šrafa mora biti
upuštena kako ne bi smetala klizanju.

Letva pomagala je za blokove pričvršćena leptir maticama koje ne smeju biti previše stegnute kako bi klizanje blokova bilo sa što manje otpora, slika [14]. Pokreti gotovog pomagala su izuzetno lagani. Probajte kretanje nekoliko puta sa namontiranom glodalicom. Možda ćete morati da napravite korekciju dužina slajdera kako ne bi jedan drugome ometali putanju dok prolaze kroz centar pomagala dok vi kružite glodalicom po eliptičnoj putanji, slika [15].


[14] Letva pomagala je za blokove pričvršćena leptir maticama
koje ne smeju biti previše stegnute kako bi
klizanje blokova bilo što lakše.

[15] Pokreti gotovog pomagala su izuzetno lagani. Probajte kretanje
nekoliko puta sa namontiranom glodalicom.
Upotreba pomagala
Potrebno je da znate tačnu dužinu oba prečnika gotove elipse i da ih kompletno markirate na radnom komadu. Fiksirajte centar baze tako da se poklopi sa presekom prečnika elipse i iskoristite centralne linije kanala da ih dovedete u osu sa prečnicima elipse, slika [16]. Nekoliko kraćih komada dvostrano lepljive trake će dati dovoljno jak kontakt. Dobijenu vezu malo pritisnite kako bi lepljiva traka potpuno nalegla.


[16] Fiksirajte centar baze tako da se poklopi sa presekom prečnika
elipse i iskoristite centralne linije kanala da ih
dovedete u osu sa prečnicima elipse.

Poravnajte osu letve sa osom većeg prečnika elipse i postavite vrh glodala tako da se poklopi sa njegovim obeleženim krajem. Centrirajte blok koji klizi duž ose kraćeg prečnika i zašrafite ga za letvu, slika [17].


[17] Centrirajte blok koji klizi duž ose kraćeg prečnika i
zašrafite ga za letvu.

Rotirajte letvu za 90? i poravnajte je sa osom kraćeg poluprečnika. Postavite vrh flodala da se poklopi sa njegovim krajem. Centrirajte drugi blok i pritegnite ga za letvu u toj poziciji, slika [18]. Probajte kako se glodalica ponaša dok je okrećete duž čitavog obima elipse i dok prolazi kroz 4 ekstremne tačke.


[18] Rotirajte letvu za 90? i poravnajte je sa osom kraćeg poluprečnika.
Postavite vrh flodala da se poklopi sa njegovim krajem.
Centrirajte drugi blok i pritegnite ga za letvu u toj poziciji.

Rezanje
Rezanje elipse počnite pravljenjem plitkog kanala da formirate pravilnu elipsu, primenjujuću malu silu od centra na glodalicu kako bi poništili sva podrhtavanja blokova dok klize u kanalima, slika [19].


[19] Počnite pravljenjem plitkog reza da formirate pravilnu elipsu,
primenjujuću malu silu od centra na glodalicu kako bi
poništili sva podrhtavanja blokova dok klize u kanalima.

Kako elipsa može drastično da varira u dimenzijama vi ćete verovatno pronaći da pomagalo nije jednako funkcionalno za sve njene dimenzije.Važno je da razlika dužina velikog i malog prečnika ne prelazi 30cm. Za ekstremne slučajeve biće neophodno da napravite bazu pomagala sa drugačijim dimenzijama.


[20] Gotovo pomagalo za pravljenje elipsa.

Ovim je završen integralan tekst preuzet sa sajta Woodworkers Institute. Njegovu PDF verziju možete preuzeti na ovom linku.

2. varijanta fiksne baze
Kome izgleda komplikovana izrada kanala i klizača sa ivicama pod uglom od deste stepeni može da pribegne i drugom rešenju. Za fiksnu bazu će vam trebati MDF debljine 16mm, 30x30cm i HDF 30x30cm. Kanali na fiksnoj bazi treba da omoguće precizno vođenje klizača ali i da im onemoguće da iskaču iz njih. Kanale ćemo dobiti indirektno iz dva koraka. U prvom koraku se prave kanali širine 18mm i dubine 10mm na MDF-u (slika [21]), a u drugom se lepi HDF preko MDF-a i prave kanali na HDF-u širine 6mm kroz koji treba da prođe telo šrafa M6 (slika [22]).


[21] Prvo se prave kanali širine 18mm i dubine 10mm na MDF-u.

[22] Kanali na HDF-u širine 6mm se prave tek nakon njegovog lepljenja za MDF.

Poslednja faza u izradi fiksne baze je pravljenje kružne forme. To ćete učiniti glodalicom i standardnim “šestarom” koji se (uglavnom) dobija uz nju prilikom nabavke (slika [23]). Alternativa ovoj metodi je glodanje na stolu za glodalicu upotrebom okruglog šablona i kopirnog glodala. Okrugli oblik baze nije obavezan – on je tu samo da bi se dobilo maksimalno iskorišćenje čitave dužine i širine baze pomagala.


[23] Finalni kružni izgled fiksne baze. (Za nepravilan kružni oblik HDF-a
na slici zahvalite SketshUp-u i njegovoj nesavrđenosti :()

Kompletnu verziju ovog članka, sa detaljima izrade celog pomagala, možete preuzeti na ovom linku.

Pripremio: Slobodan Siridžanski (metabo)
 

One thought on “Šablon za elipsu

  1. ljubo repic says:

    svidja mi se

     

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama