Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Providni sto za kafu

by Bojan on 4. novembra 2014.

Izrada stolova u stolariji predstavlja jedan od najlakših zadataka. Međutim, oni su toliko potrebni da jednostavno ne možemo prestati da ih pravimo.

Evo jednog od lakših, ali bogami veoma lepih stolova. Ovakav sto je stvarno lako napraviti, a izgleda prilično lepo. Sa gornje se strane nalazi staklena ploča koja stolu daje jedan savršeno elegantan izgled (bože, počeo sam da zvučim ko neki lik iz časopisa za enterijer).

Materijal koji je potreban je sledeći:

2 gredice 100 X 5 x 3 cm za dužinu stola,
2 gredice 50 X 5 x 3cm za širinu stola,
4 gredice 3 x 3 cm za noge stola,
2 gredice 4 x 1.8 x 42 cm za prečage,
3 gredice 4 x 1.8 x 88 cm za prečage,
4 daščica za lebdeće čepove.

Pretpostavljam da ste spremili materijal za izradu stola. Ako niste, sada to učinite. Koristeći tehniku izrade rupe frezerom, izradite rupe za čepove na gredicama odnosno daskama za prečage. Takođe napravite rupe u nogama stola. Obratite pažnju da rupe na stolu i rupe na prečagama budu u istoj ravni kako ubacivanjem lebdećeg čepa jedan od njih ne štrči van. Ovo postižete ispravnim merenjem i bušenjem rupa.

Spojite noge i prečage sa dosta lepka, stegnite ih i ostavite da se suše.

Gornji deo stola ćete izgerovati pod 45 stepeni i sastaviti lepljenjem. Ako ste željni, možete dodati po jedan keks, kako bi ojačali sastav. Obratite pažnju prilikom gerovanja kako ne bi jednu stranu isuviše skratili, a drugu premalo.

Spojite gornji deo stola lepkom, ostavite da se suši.

Kada se lepak osuši, frezerom i bitom za žljebove (sa vođicom sa donje strane) usecite žljeb na unutrašnjoj strani gornjeg dela stola. Obratite pažnju na dubinu žljeba i na debljinu stakla koje ćete staviti. Oštrim dletom uobličite polukružne ivice koje frezer nije mogao da dohvati. Postavite gornji deo stola na noge koje ste ranije napravili. I – evo ga.

Na kraju, možete ovde skinuti google sketchup model stola.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama