Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Pravljenje slotova

by Bojan on 4. novembra 2014.

Ko se bavi stolarijom sigurno je bar jednom došao u situaciju da napravi slot (ili kanal) u kome će se kretati telo vijka prilikom podešavanja nekog stolarskog pomagala ili prilikom sklapanja neke stolarske konstrukcije.


[1] Izgled slota.


Pravljenje slotova je, u suštini, jednostavan posao ukoliko se poštuju neka pravila i sledi procedura. Tada će oni biti lepo dimenzionisani, bez grešaka u izradi. Mogu se praviti raznim tehnikama. Najčešća tehnika je da se u početak i kraj slota probuše rupe odgovarajućeg prečnika i da se te rupe spoje rezanjem ubodnom testerom po iscrtanim linijama. Finalno se takvi slotovi doteraju dletom, rašpom i brusnom hartijom i posao je gotov. Da, ali ivice tako napravljenog slota su krzave i neprecizne.

Tehnika koju vam ovde predstavljam je brža, a preciznost zagarantovana. Za nju vam je potrebna glodalica montirana u sto i ravno glodalo prečnika jednakog širini slota. Posao izrade slota se započinje njegovim obeležavanjem i iscrtavanjem kontrolnih linija. To radite lenjirom, stolarskom vinklom i običnom grafitnom olovkom. Na slici [2] posebno obratite pažnju na linije koje se protežu do ivica levo i iza olovke; one su tu da bi olakšale podešavanje stola za glodalicu.


[2] Obeležavanje slota na obratku.

Sledi obeležavanje i podešavanje firunga na stolu. Obeležavaju se linije koje odgovaraju konturama glodala koje ćemo koristiti prilikom pravljenja slota. Linije treba da budu dovoljno dugačke da budu vidljive i kada se obradak stavi na sto. Najbolje je da za obeležavanje koristite neki blok oblika kvadara ili kocke.


[3] Obeležavanje kontrolnih linija na firungu.

Za rastojanje firunga od glodala koristimo linije na krajevima obratka i glodalo. Pogledajte sliku [4] i sve će vam biti jasno.


[4] Podešavanje položaja firunga.

Sledeća podešavanja se odnose na fiksiranje pozicija početka i kraja slota. Tu ne sme da bude grešaka. Pripremite dva t-bloka i postavite ih kako je prikazano na slikama [5] i [6].


[5] Podešavanje desnog stop-bloka. Prislonite obradak na firung tako da
leva konturna linija bude u liniji sa levim krajem slota. Prislonite
stop-blok uz desnu ivicu obratka i fiksirajte ga.

 


[6] Podešavanje levog stop-bloka. Prislonite obradak na firung tako da
sada desna konturna linija bude u liniji sa desnim krajem slota. Prislonite
stop-blok uz levu ivicu obratka i fiksirajte ga.
Oba stop-bloka su zauzela svoje pozicije. Podesite visinu glodala i rezanje slota može da počne.

Savet:
Ukoliko je debljina obratka veća od 6mm obavezno slot pravite u više prolaza sa postepenim povećavanjem visine glodala u koracima po 4-6mm!

Pravljenje slota počinje uključivanjem glodalice 🙂 i naslanjanjem desne ivice obratka uz desni stop-blok, ali tako da leva ivica obratka ne dodoruje glodalo. Polako, uz firung, spuštajte levu stranu dok obradak potpuno ne legne na površinu stola. Tek tada nastavite pravolinijsko guranje obratka uz firung prema levom stop-bloku.


[7] Početak procesa pravljenja slota. Obradak se polako
spušta na glodalo i zatim gura prema drugom stop-bloku.

Kada obradak dodirne levi stop-blok glodalica se isklučuje i tek kada okretanje glodala potpuno nestane može se i podići sa površine stola. Vodite računa o ovome i sopstevenoj bezbednosti.


[8] Kraj procesa pravljenja slota. Tek kada se glodalo na isključenoj
glodalici potpuno umiri
možete podići obradak sa stola.

U praksi ćete se susresti sa problemom kada je slot toliko dugačak da pozicije njegovog početka i/ili kraja ne možete obeležiti stop-blokovima. U tom slučaju vam jedino ostaje da pratite pozicije markera na firungu i obratku. Da ne bi slot imao “stepenaste” ivice na svom početku i kraju poslužite se malim trikom. Tek finalnu dubinu režite od početne do krajnje obeležene linije na obratku. Sve međukorake režite tako da dužina slota bude za oko 1mm kraća sa svake strane.

Slobodan Siridžanski (metabo)

 

One thought on “Pravljenje slotova

  1. Gale says:

    Koristan tekst. Uz pomoc dobre stone glodalice moguce je napraviti jako precizne slotove korisne za mnogo sto sta, a i za izradu namestaja. Jednom prilikom sam pokusao isto to da uradim sa rucnom glodalicom i nisam uspeo dobiti tako prave linije.

     

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
2 Shares
Share2
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama