Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Povećajte rupu

by Bojan on 4. novembra 2014.

Probušili ste rupu manjeg prečnika ili trebate da probušite veliku rupu za koju nemate odgovarajući alat. Oba ova problema mogu relativno lako da se reše ukoliko u pomoć pozovete glodalicu i odgovarajuća glodala: glodalo za žljebove (rabbet bit), kopirno glodalo (sa lagerom ispod noževa – flush-trim bit). Ukoliko vaše glodalo kojim kopirate ima lager iznad noževa (pattern bit) možete i njega iskoristiti. Primetićete da je zajednička osobina svih ovih glodala da imaju ravne noževe i da veličina lagera tačno određuje kontrolisanu količinu materijala koja može biti izglodana. Funkcija lagera je da klizi po unapred definisanoj površini (ravnoj ivici obratka ili šablona) i tako omogući vrlo precizan i čist rez.

Upoznajmo se prvo sa ovim glodalima. Iskoristiću odlične slike proizvođača vrlo kvalitetnih glodala – CMT koja možete pronaći i kod nas preko njihovih zastupnika. Cene ovih glodala su daleko od popularnih i sigorno će biti preskupe za one koji misle da za 10 evra mogu da dobiju set od 12 kvalitetnih glodala. Jednostavno, kvalitetna glodala su skupa i ova o kojima pričamo su reda veličine 15-30 evra po komadu.

Glodalo za žljebove, ili falceve, (rabbet bit, slika[1]) je, kako mu ime kaže, namenjeno za pravljenje žljebova (ne i kanala). Lager ispod noževa određuje širinu žljeba. Promenom prečnika lagera ili nazivnog prečnika glodala tačno možete predefinisati količinu materijala koja će biti izglodana. Zbog ovakvog načina primene, glodala za žljebove se često prodaju u kompletu sa setom lagera koji pokrivaju određeni raspon koji može biti izglodan.


[1] Glodalo za žljebove (rabbet bit).

Sledeća dva glodala koja vam sada predstavljam možemo zajednički nazvati kopirnim glodalima. Uloga i jednog i drugog je da klize po ravnoj površini (braon boje na slikama [2] i [3]), vođeni lagerom koji je po pravilu jednakog prečnika kao i noževi. Da nije tako, napravljen rez bi bio sve, ali ne kopija koju želimo da napravimo. Razlikuju se samo po položaju lagera u odnosu na noževe. Kod jednih je lager ispod noževa (flush-trim bit, slika [2]), a kod drugih (pattern bit, slika [3]) iznad noževa. Koje ćete glodalo od ova dva koristiti zavisi od toga gde se šablon nalazi u odnosu na obradak i da li koristite glodalicu rukom vođenu ili je ona namontirana na sto.


[2] Kopirno glodalo sa lagerom ispod noževa (flush-trim bit).

 


[3] Kopirno glodalo sa lagerom iznad noževa (pattern bit).

Napomena:
Pre nego što se odlučite za nabavku nekog od ovih glodala nije loše da znate da se prave u standardnim i “produženim” dužinama noža. Ovde ne mora da znači da “od viška glava ne boli” jer i preterana dužina može ponekad da zasmeta. Razmislite o potrebama i prema tome donestite odluku.

Upoznali smo se sa glodalima, a sad je red došao i na rešavanje našeg problema – povećavanje prečnika na postojećim rupama. Lepo je dok imamo dovoljno velike burgije, ili krunaste testere, koje možemo da stavimo u stubnu bušilicu ali šta kada veličina rupe prevazilazi naš “burgijaško-testeraški” arsenal? Nakon uvodnog dela o specijalizovanim glodalima lako vam je da date odgovor; još samo da se upoznamo sa tehnikom rada i svi problemi su rešeni. Ceo postupak se sastoji od dva koraka. U prvom koraku se pravi žljeb čitavim obimom rupe, korišćenjem glodala za žljebove montiranog u glodalicu koja se ručno vodi po celom obimu rupe u smeru okretanja kazaljki na satu. Vodite računa o tome da se u jednom prolazu prečnik rupe poveća za dvostruku razliku prečnika glodala i prečnika lagera!


[4] Prvo se pravi žljeb čitavim obimom rupe. Lager na glodalu i širina
noževa određuju dimenziju izglodanog žljeba.

U drugom koraku se napravljeni “jezik” poravnava sa ivicama žljeba. To se radi nekim od kopirnih glodala. Ukoliko radite sa flush-trim glodalom (slika[5]), obradak treba da okrenete naopačke, a ukoliko ravnate sa pattern glodalom, obradak ostaje okrenut kao i prilikom pravljenja žljeba (slika [6]). I pri radu sa ovim glodalima treba voditi računa da smer pomeranja glodalice prati smer kretanja kazaljki na satu!


[5] Ravnanje ivica flush-trim kopirnim glodalom.

 


[6] Ravnanje ivica pattern kopirnim glodalom.

Primenjena tehnika može da se primeni i na slučajeve kada treba smanjiti prečnik nekom cilindričnom obliku, npr. okrugloj ploči stola. Ovoga puta smer kretanja glodalice je suprotan smeru kretanja kazaljki sata! Sve ostalo je isto: prvo se glodalom za žljebove “načne” obradak, a zatim nekim od kopirnih glodala finalno poravna ivica.

PovecajteRupu.PDF

Slobodan Siridžanski (metabo)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama