Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Posredni blokovi

by Bojan on 4. novembra 2014.

Veza između stranica neke konstrukcije može biti i posredna – preko blokova koji ih povezuju (posrednih blokova). Umesto da se, na primer, stranice kabineta direktno spoje sa njegovom gornjom pločom, ta veza može biti ostvarena preko posrednog bloka napravljenog od neke druge vrste drveta ili pločastog materijala. Ovakav način spajanja otvara dodatne mogućnosti u dizajnu nameštaja bez gubitaka u kvalitetu ostvarenog spoja. Štaviše, ovakvom konstrukcijom majstori često pojačavaju spoj korišćenjem posrednih blokova koji su deblji od stranica koje povezuju. Posredni blokovi mogu biti od različitog materijala u odnosu na elemente koje spajaju što dizajnerima daje dodatnu mogućnost pri kreiranju nameštaja. Takođe, oni mogu biti deblji, zaobljeni, posebno dekorisani…

Spojevi sa posrednim blokovima
Koliko postoji načina za direktno spajanje stranica kabineta ništa manje nije slučaj ni sa vezom posredni blok – stranica. Jedina stvar na koju posebno treba obratiti pažnju je pravac godova na posrednom bloku. Kada se blok spaja sa stranicama od špera, godovi na bloku od drveta moraju biti paralelni sa ivicom špera (ne obavezno i sa pravcem godova furnira na njegovoj gornjoj površini).Kada se povezuju stranice od drveta, pravac godova na bloku mora pratiti pravac godova na stranicama koje povezuje!

Napomena:
Kada se posrednim blokom spajaju stranice od špera, godovi na njemu trebaju da budu paralelni sa ivicama stranica koje povezuje, a kada je veza sa stranicama od drveta godovi na bloku treba da prate pravac njihovih godova.

Kao što sam već rekao, postoji ogroman broj kombinacija za spajanje elemenata korišćenjem posrednih blokova. Ja ću vam sada predstaviti tri najčešće korišćena: jezik-žleb (tongue and groove), umetanjem letvica (splines) u žlebove i upotrebom keksića (biscuit joins). Prva dva načina su prikladnija za spojeve kod kojih su svi elementi od drveta, dok je treći način zgodniji prilikom spajanja stranica od pločastih materijala. Tada posredni blok, pored funkcije spajanja, ima zadatak i da sakrije bočne ivice špera, MDF-a ili iverice koje najčešče nisu baš za pokazivanje :).

Veza jezik-žleb
U ovoj vezi jezici se prave na strani posrednog bloka što ovaj spoj čini prilično zahtevnim za izradu. Kod robusnijih konstrukcija smer godova treba približno da prati dijagonalu koja povezuje jezike.


[1] Izgled veze kada je blok povezan vezama jezik-žleb. Smer godova
na bloku treba da prati dijagonalu koja povezuje jezike.

Veza umetnutim letvicama
Zamenom jezika umetnutim letvicama dobija se veza sličnih karakteristika kao veza jezik-žleb ali koja je mnogo jednostavnija za izradu. Dovoljno je da na vašoj glodalici, montiranoj na sto, stavite obično ravno glodalo čiji je prečnik jednak debljini umetnute letvice i pravljenje ovog spoja postaje „dečja igrarija“.


[2] Veza kod koje je blok sa stranicama povezan umetnutim letvicama.

Veza keksićima
Povezivanje stranica od pločastog materijala sa drvenim posrednim blokom upotrebom keksića daje izvanredne mogućnosti prilikom pravljenja kabineta. Sve što je potrebno je da se stranice od špera, MDF-a ili iverice precizno iskroje, a to je već (najčešće) problem stovarišta gde nabavljate pločasti materijal :). Na vama jedino ostaje da rupe za keksiće rasporedite na međusobnom rastojanju 5-10 cm i da lepak pravilno nanesete po čitavim površinama stranica koje spajate. (Više o spojevima keksićima možete pogledati u ovom tekstu.)


[3] Posredni blok je keksićima povezan za stranice od pločastog materijala.

Dizajnerska rešenja
Posredni blok može biti od različitog materijala u odnosu na stranice koje spaja. Takođe, on svojim oblikom i dimenzijama može biti i vrlo interesantan dizajnerski dodatak koji nameštaju daje vizuelnu posebnost. Najčešća kombinacija je sa posrednim blokom koji je potpuno drugačije boje od ostatka konstrukcije što daje vrlo atraktivan izgled takvom nameštaju. Na slici [4] su data samo neka od mogućih rešenja, a na vama je da smislite vašu dobitnu kombinaciju.


[4] Neka od dizajnerskih rešenja za posredni blok.

PDF verziju ovog teksta možete pronaći na ovom linku.

Autor: Slobodan Siridžanski (metabo)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
3 Shares
Share3
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama