Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Oslonac za rezanje testerom

by Bojan on 4. novembra 2014.

Nema stolara koji, i pored najmodernije “mehanizacije” u svojoj radionici, nije došao situaciju da napravi i poneki poprečni rez ravnom ručnom testerom (duži poprečni rezovi nisu baš zadatak za ručnu testeru, a o jednom pomagalu za električni cirkular smo već pisali). Dakle, pred nama je jedno staro, poznato i priznato pomagalo kojim se na jednostavan način skraćuju letve, ali i ravnaju nepravilne ivice njihovih krajeva.


[1] Oslonac za poprečne rezove ručnom testerom.

Svako ko je želeo da majstoriše po kući se bar nekad susreo sa sličnim pomagalom (ili bolje – šablonom) za pravljenje rezova pod uglom (ger-rezovi) u bilo kom supermarketu, a da ne govorim o nekoj specijalizovanoj radnji sa alatom za stolare. Ovi šabloni su najčešće plastični ili drveni i prodaju se u kompletu sa ručnom testerom.


[2] Ravna testera i komercijalni šablon za poprečne rezove.

Zašto je šablon prikazan na slici [2] nepraktičan? Iz najmanje dva razloga: ograničena širina letve koja se može rezati i neophodnost dodatnih stega koje treba da pričvrste sam šablon za radnu podlogu.

Konstrukcija i izrada pomagala
Pomagalo koje vam predstavljam se sastoji samo od tri dela, baze i dva oslonca. Jedan oslonac je u odnosu na drugi kraći za 18mm. Ta mera je uzeta kao najčešća prilikom izrade korpusa ali ni sa čim funkcionalno nije direktno vezana, pa samim tim može biti proizvoljna.


[3] Osnovni delovi pomagala i njihove dimenzije. Prikazane mere su
proizvoljne, a vi ćete ih prilagoditi svojim potrebama.

Sve mere pojedinih delova pomagala koje su prikazane na skici[3] treba uzeti krajnje neobavezujuće. Vi ćete ih prilagoditi vašim zahtevima i potrebama kada se do kraja upoznate sa njegovom funkcionalnošću. Ako negde pogrešite, ne očajavajte! Novo možete napraviti za 3 minute od otpadaka koji koštaju nula (valuta po izboru :). Elemente među sobom spajajt vijcima. Često ćete biti u situaciji da zamenite bazu jer nju slobodno možete shvatiti kao potrošni deo.

Korišćenje pomagala
Osnovna namena pomagala je da se koristi kao šablon za poprečne pravougle rezove. Dovoljno je da se pomagalo, svojim dužim osloncem, prisloni uz prednju ivicu radnog stola, a letva koju skraćujete se postavi na bazu, oslonjena na gornji kraći oslonac i rezanje može da počne. Rezanje započinjete tako što kraj lista ravne testere oslonite na bočnu stranicu gornjeg oslonca i testeru gurate od sebe i na dole. Kada rez pravilno započnete, ostatak je stvar rutine ali i dalje se trudite da bočnu stranu lista držite oslonjenu na desni kraj gornjeg oslonca.

Napomena:
U poslednje vreme japanske testere sve više ulaze u modu. Njihova glavna razlika u odnosu na evropske je u tome što su kod njih zubi okrenuti tako da režu kada se testera kreće ka vama. U ovom slučaju šablon treba okrenuti suprotno kako bi obradak imao oslonac u trenutku kada testera reže. Više o konstrukciji japanskih testera možete pogledati ovde.

Oslonac na pomagalu može da posluži i kao deo na koji može da se pričvrsti neka stega koja svojim položajem može da improvizuje stop block. Na ovaj način se može izvršiti serija besprekorno jednakih rezova nekih kraćih komada, npr. cilindričnih tiplova od neke duže drvene šipke.

Sledeća oblast primene pomagala je da služi kao vođica ručnom rendeu prilikom ravnanja bočnih ivica nepravilno izrezane letve. Za ovu namenu je potrebno pomagalo okrenuti naopačke, kraćim osloncem naslonjenim na ivicu radnog stola. Nepravilan kraj letve, koja je naslonjena na duži oslonac, se postavi tako da samo on “viri” izvan pomagala. Ručnim rendeom, okrenutim na njen bok, se ravnanje vrši “šišanjem” svog viška, sukcesivnim rezanjem u malim koracima. Bez brige, pomagalo se neće oštetiti kada se ivica letve poravna jer to jednostavno nije moguće zbog konstrukcije ručnog rendea :.

Pažljivi posetioci ovog sajta su svakako pročitali tekst o načinu upotrebe kekserice i predloženom rešenju za radnu površinu. Svaka slučajnost sa izgledom ovog pomagala je slučajna.

Funkcionalnost ovog pomagala se može povećati ukoliko se na gornji, kraći, oslonac dodaju i rezovi koji mogu voditi list ravne testere pod uglom od 45 stepeni, levo ili desno. Na vama je odluka kako ćete primenjivati ovo pomagalo jer je valjda nedoumica da li vam ono uopšte treba sigurno već razbijena.

Autor: Slobodan Siridžanski (metabo)

 

One thought on “Oslonac za rezanje testerom

  1. Gale says:

    Interesantna je naprava za spajanje dasaka za namestaj kada se daske spajaju po T sablonu, da se kraj daske ravno obradi kako bi lepo nalegla na naspramnu dasku.

     

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama