Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Ne-obična činija

by Bojan on 4. novembra 2014.

Kao što sam u nekoliko navrata i rekao, ako se ne bavite profesionalnom stolarijom, odnosno, ako od toga ne živite, sigurno je da želite da dobijete koliko toliku zamenu za novčani iznos koji bi dobili ako prodate svojih ruku delo. U ovom slučaju zamena je divljenje koje ne stolari pokazuju za vaše delo, u ovom slučaju plitak tanjir sa ne-običnim izgledom.

Da bi dobili jednu činiju nalik na činiju iz foruma, pratite sledeće korake.

Prvo spremite sva komada drveta, poželjno je različitog tipa. Neko tamnije drvo i neko svetlije sa dve tanke lajsne radi lepšeg izgleda sigurno će dobro doći. Pošto pravimo plitku činiju, neka budu debljine dasaka do 4 cm, kao na slici.

Pošto rekoše da je dvostrano lepljiva traka stolarov najbolji prijatelj, ja sam pozvao svog drugara kako bih zalepio manje parče daske na veće parče. Zašto? Čitaj dalje. Tu se nalazi i olovka koja radoznalo gleda.

Uz pomoć krivuljara crtamo dve krive linije koje predstavljaju linije po kojima ćemo bansekom seći.

I… Evo ga… Prvi deo je isečen…

Evo banseka koji se zlurado cereka nad odsečenim udom daske…

I evo svih isečenih parčadi buduće nam činije… Naravno, originalni deo daske sam zamenio sa daskom surogatom koji ide umesto njega.

Nakon dosta šmirglanja, postavljamo dve tanke lajsne od beloga derveta između delova činije.

S pomoću stega i lepka (da pretekne) lepimo sve isečene delove tako da budu poravnati. Za ovo može poslužiti još jedna stega koja drži levi i desni kraj činije.

Nakon sušenja, obradimo jednu stranu rendom, ili abrihterom, ili šmirglom, i krećemo sa struganjem na strugu.

Finalnu sliku nemam, jer nisam zadovoljan kontrastom između parčadi. Ali to ne znači da sam odustao od pravljenja univerzalnog oduzimača daha – činije za 22 vek.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama