Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Najveća stolarska tajna?

by Bojan on 4. novembra 2014.

Danas ću vam otkriti najveću stolarsku tajnu. I veoma ste srećni zbog toga, iako to možda sada ne vidite. Ali, nađimo se za 40 godina kada budete izgradili svoje karijere i pričajmo.

Najbitnija stvar u radu sa drvetom je vlaga u drvetu. Ako imate previše vlažno drvo, vremenom će se vlaga ispuštati, drvo će se skupljati i sve će otići do đavola. Kao što sam više puta napomenuo, vlaga je bitan faktor i nakon što se nameštaj spoji, zalepi i sastavi, jer drvo upija i ispušta vlagu prilagođavajući se količini vlage u vazduhu.

I kao što se parket ostavi par meseci da se prilagodi prostoriji u koju će se postaviti, tako se i daske koje se sastavljaju ostave da ispuste vlagu iz novootvorenih pora drveta.

Dakle, ispravan način rada bi bio:

daske se obrade abrihterom i dihtom,
daske se iseku na meru i na suvo spoje,
daske se ostave da odstoje određeno vreme u radionici,
daske se spoje lepkom,
gotovo.

E sad, koliko je vreme potrebno da se daske “očiste” od vlage?

Danas sam pričao sa iskusnim stolarom (obožavam da pričam sa iskusnim stolarima) koji mi je objašnjavao razliku izmežu rada jednog drugog stolara i svog rada. Čovek ima 70 + godina, i stolarijom se bavi ne zna ni on sam od kad. Kaže, ja na svoja vrata dajem garanciju od 100 godina. A onaj drugi može da daje i na 200, al mu je džaba, jer mu se sve krivi i izvrće. A jel znate zašto? Sistem rada je sličan (jer, šta se tu može izmisliti), jedino što je različito jeste što onaj drugi stolar obrađuje daske, a zatim ih istog dana lepi. Dok, ovaj 70 + stolar obrađuje daske, pa ih ostavi mesec dva da iskuliraju.

Šta nam ovo govori?

Verovatno da ima pravila, i da postoji određeno vreme za sušenje. Međutim, eksperimentisanje je nateralo čoveka da siđe sa grane i ne bude više majmun. Da bi vas eksperimentisanje dovelo na pravi put, morate – eksperimentisati.

Razlika između dobrog stolara i lošeg je upravo u strpljenju. Zapitajte se, da li želite da radite loše predmete od drveta ili želite da vaš nameštaj traje i traje i traje.

Svejedno, sada kada znate tajnu, znate i kako da se ophodite prema sastavima i svom radu.

 

4 thoughts on “Najveća stolarska tajna?

 1. mrpvc says:

  sta vam je ljudi, pa svi stolari znaju da drvo mora da bude prosuseno. Mesec, dva je mnogo? To samo neozbiljni ljudi mogu da tvrde. Ne samo da nije mnogo nego je i malo. Drvo mora dobro da se osusi, tu nema kompormisa

   
 2. damir says:

  ovaj savijet je jako vrijedan, ali… uvijek ali.uzmem zračno sušeno drvo 14% vlage i preko ljeta radim namještaj, čovjek ga postavi kod sebe u kuću i stolica se prilagođava okolini koja je slićna radioni i vanjskom prostoru. e sad kad dođe zima uzmem to isto drvo iz vana pod krovom ali na otvorenom, unesem u radionu i kraj peći cca2 tjedna.u radioni je preko noći 2-5 stupnja a kad radim oko 15. vlaga je dosta visoka jer je radiona od drveta.i sad ono bitno, radim stolić ili ormar oko tjedan dana i drvo proživi hladne noći i toplije dane i kad sve napravim odnesem čovjeku i za 3-5 dana on zove da je sve popucalo a ja već lud i jadan a htio bi se bavit stolarijom.sad mi pala ideja na pamet da si napravim mini sušaru za 4-5 fosne, ložim na drva i zagrijavam drvo do cca 5 dana i tad izmjerim vlagu koja bi u zimi trebala bit što niža , sa 14 na nekih 8-9% vlage i tad idem u izradu namještaja.e sad dal će to funkcionirat vidjet ćemo.želim šokirat drvo još u radioni jer će kupac to isto učiniti kad stavi kraj radijatora a tad je već kasno za mene. vidjet ćemo

   
 3. Nina says:

  Dobro, ne mora da se ceka dva meseca, ali sustina ovog teksta je da treba teziti kvalitetu. Ne samo pojacavati proizvodnju po svaku cenu, sa losim materijalima, nego strpljivo graditi svoj brend, i kvalitet.

   
 4. pedja says:

  Ha, dobro mozda je stari stolar u pravu, svi znaju da vlaga u daskama ne valja. Ali mesec, dva za susenje?!
  Kada bi se svi pridrzavali toga, bankrotiralo bi pola majstora. Musterija hoce sto pre, ako je oguce juce, ne razumeju da treba vreme, i odabrace u 90% stolara koji ce im isporuciti predmet brze

   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama