Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Lepljenje dasaka i univerzalni test

by Bojan on 4. novembra 2014.

Kada se spomene lastin rep, kockasti sastav ili kako smo skoro saznali da se zove – cinkovanje, čep i rupa i svi ostali znani i neznani sastavi, vidimo da osim vizuelne lepote pružaju samo još jednu stvar – površinu lepljenja.

Pogledajmo samo sastav čelo na čelo daske. Površina sastava a samim tim i količina lepka koja će biti namazana na sastave je minimalna – površina daske. Međutim, ako postavimo i poneki tipl, površina sastava i stegnutog lepka se povećava. Više tiplova – jači sastav.Isto tako, ako koristimo keks i keksericu, osim poravnjanja dasaka, dobijamo i malo pojačani sastav. Iz foruma smo saznali da je korišćenje kekserice kod sastavljanja iverice neophodna stvar, jer neće nikada popustiti. Šrafovi će se sigurno u iverici olabaviti, dok će lepak držati zauvek.

Kao i kod lastinog repa i cinkovanja – velika površina lepljenja u kombinaciji sa modernim lepkovima daje sastav koji je višestruko jači od drveta.

Kako je moguće da sastav bude jači od drveta?

Pa bar je to lako proveriti. Zalepite dve daske čeono jednu na drugu. Kada se osuše (sutradan) uzmite dleto, postavite na sastav, naslonite daske na tvrdu podlogu i udarite čekić. Ako se daske razdvoje, onda vam lepak nije nikakav. Inače, trebalo bi da dleto krene po vlaknima drveta. Zamislite sada da ste iskoristili samo žleb i rupu na sastavu. Ili, možda lastin rep celom dužinom… Ovo bi trebalo da traje pa bar 200 godina.

Ispravan rad sa lepkom je sledeći. Spremite daske koje nameravate da zalepite. Okrenite bočicu naopako, ili ako koristite lepak iz kanitce, umočite četku u kanticu, i lagano razmažite lepak po sastavu. Lepka ne treba naneti previše, kako ne bi priliko stezanja napravio haos u radionici (jer će se velika većina istisnuti iz sastava), a ne treba ga biti ni premalo. Ovo ćete najbolje naučiti iz prakse.

Veoma bitna stvar kod lepljenja materijala jeste da ne preterate sa stezanjem . Stege treba stezati sve dok između sastava ne krene malo lepka. Kada krene, prekinite stezanje. Najgore što može da vam se desi prilikom lepljenja je da izgladnite sastav, i da premalo lepka bude između dasaka. I ovde vežba čuda čini.

Još jedna stvar – mnogi ljudi misle da je dobro da sastav bude grubih površina kako bi se lepak bolje “primio”.

Ovo je velika greška, jer to jednostavno nije tačno. Potrebno je da vam materijal gde će biti sastavi bude savršeno gladak, jer ćete samo tada dobiti maksimalnu jačinu sastava. I ovo se lako može proveriti na način objašnjen gore.

Koji lepak koristiti?

Možete praviti sami svoj lepak,što je malo nezahvalno u eri modernih lepkova. Iako tutkalo, i houm mejd lepkovi od kože ili kostiju imaju svojih prednosti, moderni lepkovi daju izvanrednu čvrstoću – i ne smrde toliko. Za neke stvari, ručno pravljeni lepkovi su neophodni – kao npr. muzički instrumenti.

Najbolje je izvršiti opit kao što je gore objašnjeno.

Uzmite nekoliko vrsta lepkova, zalepite po par istih daščica, stegnite ih, ostavite da se osuše, i dleto u ruke. Slabi lepkovi će samo razdvojiti daske, pa slobodno napunite korpu s njima ili ih poklonite neprijatelju ubeđujući ga da je to najbolji lepak koji ste u životu probali (nadajmo se da ne dolazi na ovaj sajt :).

Ne bih sada spominjao proizvođače i nazive, ali ako pročešljate forum, možete naići na dosta podataka od naših posetilaca.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama