Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Kako napraviti stegu za 12 minuta

by Bojan on 4. novembra 2014.

Osnovni cilj ovog teksta je da nam pokaže kako za sitne novce i malo vremena napraviti super sjajnu stegu koja će vas godinama služiti.

Kako je ovo sajt koji se bavi obradom drveta, rešio sam malo da zastranim i pređem na obradu metala. Od danas, ovaj se sajt zove stolarska radionica, i radionica za obradu metala prilikom spravljanja stega.

Za ovu operaciju vam je potrebna četvrtasta cev 20mm X 40 mm dužine koju želite za stegu (recimo 1 m). Navojna šipka fi 14 dužine 15 cm, dve matice za ovu šipku, parče armature 8 – oko 10 cm, aparat za zavarivanje, nekoliko elektroda – recimo 3, burgija, i još nekoliko komadića metala o kojima ćemo kasnije.

Takođe, potrebno vam je osnovno iskustvo u zavarivanju i aparat za zavarivanje, kako se ne biste preterano trošili za kupovinu piva kojima morate podmićivati drugara koji ima aparat za zavarivanje. Tri piva – jedna stega, pa vi vidite.

Prvo, navijte maticu na navojnu šipku. Postavite maticu na jednom kraju metalne cevi, tako da vam navojna šipka bude centrirana na cevi.

Ajmo sada malo peckanja elektrodom kako bi se matica prikačila na cev.

Odvijte šipku, i lepo zavarite maticu za cev, pazeći da cev ne progorite (mala amperaža + manje elektrode). Opet vratite navojnu šipku u maticu, i postavite sada i drugu maticu, tako da bude otprilike 3 do 5 cm od prve matice. Ova matica služi za stabilizaciju navojne šipke, mada možete da je i izostavite.

Opet odvijte šipku, i lepo zavarite drugu maticu (ako ste se odlučili za nju).

Sada opet zavijte šipku, koja bi trebala da lagano klizi kroz jednu maticu, a bogami i kroz drugu, ako nešto niste zeznuli.

Na kraj navojne šipke zavarite parče armature. E, sad, stvar je izbora da li ćete i kako je zavariti. Inače, ovo parče armature služi kako biste lakše okretali navojnu šipku i vršili stezanje. Ako ste sa planete Kripton, slobodno je izostavite.

Najteži deo je čini mi se za nama.

E, sad dolazi red na komadiće metala. O čemu je reč? Potrebno je sa druge strane napraviti nešto što će služiti da se daska ukotvi i lagano steže ovim delom koji smo upravo napravili.

Ja sam jednu stegu napravio na sledeći način – isekao sam četvrtasto parče cevi 40mm x 40mm na otprilike 4 cm. Rasekao sam jedan kraj cevi tako da može lagano da sklizne na ovu cev koju smo malopre varili. Izbušio sam rupu kroz parče osmicom. A čini mi se da sam to uradio pre nego što sam je isekao, ne sećam se. Zatim sam zavario parče metala na gornju stranu ovog parčeta tako da bude relativno ravno.

E, kada sam to završio, lepo sam dovatio onu cev od metar i izbušio je sa obe strane gde god mi je padalo na pamet.

Sada, uzeću sveže zavareno parče, i provućiću kroz njega jedan mali šrafić tako da može da prođe kroz parče i kroz onu veliku cev. Sa druge strane sam stavio leptir šraf, i ja sam upravo završio jednu stegu.

Za nekih pola sata imao sam dve stege, a nakon još 15 minuta tri, koliko je sasvim dovoljno za početak pravljenja stega. Tri stege za jednu stranicu korpusa je čini mi se dovoljno, osim ako vam korpus nije poveći. Naravno, niko vas ne brani da napravite 200 ovakvih stega.

Mere su proizvoljne i stege možete praviti duge koliko god želite.

Prilikom lepljenja, postavite parče drveta ispred navojne šipke, kako ne bi oštetila deo koji se lepi, a to isto možete da uradite i sa zadnje strane, mada nije neophodno. Na donju stranu stege – odnosno stranu ispod lepka nalepite malo lepljive trake, kako se ne bi lepak hvatao za stegu. Kada se sve osuši, samo skinite traku, i stega je ponovo spremna za dalje stezanje.

Da ne brljavim sad kako je ovo revolucionaran dizajn stega, i kako vi uopšte u životu niste skontali kako da napravite sami ovu stegu, reći ću samo da je ova stega promenila moj stolarski život. Samo kad sam se rešio onih brljivih stega za precizno lepljenje korpusa.

Ajd sad da pravite malo stege.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama