Stolarska radionica

Dobrodošli na okupljalište stolara

Gde će proći noževi?

by Bojan on 4. novembra 2014.

Nije lako celu radionicu poneti na teren. I ne treba, tamo se nosi samo neophodan alat za montažu. Za sva ona stolarska pomagala koje ste godima pravili i skupljali jednostavno nema mesta u prtljažniku vašeg “karavana”. Glodalica je sigurno tu ali šta ćete kad, na primer, budete trebali da napravite neki dugačak kanal za policu komode. To mora da se uradi precizno, a pomagalo za pravljenje kanala vam jednostavno nije pri ruci. Naravno, rešenje je krajnje jednostavno i možete ga imati u roku od 2 minuta!

Svakako da ćete se odmah setiti rešenja da iscrtate kanal olovkom i da pritegnete stegama lenjir ili neku ravnu dasku uz obradak i da po njemu vučete glodalicu. To je samo pola rešenja. I dalje ćete morati da “nišanite” tačan položaj lenjira i njegovo rastojanje od iscrtane linije kako bi se glodalo našlo na pravom mestu. I pored najbolje volje, male su šanse da će izglodan kanal biti baš tamo gde treba. Kao što rekoh, rešenje je krajnje jednostavno i možete ga imati u roku od 2 minuta!

Sve što treba da uradite je da napravite malo “pomagalče” za pozicioniranje lenjira ili ravne daske. Ono nije ništa drugo nego obično parče otpadne daske. Čak nije potrebno ni da joj ivice budu paralelne ili pod pravim uglom. Jedini zahtev je da jedna poprečna ivica bude ravna i da bude dugačka barem 15cm. Tu ivicu daske prislonite uz firung koji nije ništa drugo nego (opet) neki otpadni komad koji je deblji od vašeg parčeta daske za 2-3cm i koga ste fiksirali za radnu površinu (kao na slici [1]). Na kraju, još ostaje da glodalicom, na kojoj je namontirano ravno glodalo koje ćete koristiti za pravljenje kanala, napravite kanal dubine 10-ak mm na vašem budućem “pomagalčetu” gurajući je uz improvizovani firung.


[1] Pravljenje “pomagalčeta. To je jedna obična daska na kojoj je napravljen
kanal vođenjem glodalice uz improvizovani firung.

Korišćenje ovog “pomagalčeta” je krajnje jednostavno. Okrenite ga naopačke i ivicu izglodanoga kanala poklopite sa iscrtanom linijom budućeg kanala koji treba da bude izglodan (slika [2]). Ravna poprečna ivica je tačna mera za položaj lenjira ili ravne daske koji će vam poslužiti za pravolinijsko glodanje. Proverite meru na početku, sredini i kraju iscrtanog kanala i uspeh je zagarantovan!


[2] Za precizan položaj firunga dovoljno je da napravljeno “pomagalče
okrenete naopačke i kanal u njemu poravnate sa iscrtanim
ivicama kanala na obratku. Jedino još ostaje da fiksirate
firung u izmerenoj poziciji i glodanje može da počne!

Slično “pomagalče” možete da napravite i za ručni cirkular. Umesto da kanal za baždarenje pravite glodalicom, vašim ručnim cirkularom prerežite otpadnu dasku i obeležite je flomasterom kako bi znali o čemu se tu uopšte radi :). Posle ovog saveta definitivno neće biti više “nišanjenja” gde će proći glodalo ili list cirkulara prilikom pravolinijskog vođenja ovih alata.

Autor: Slobodan Siridžanski (metabo)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ChatClick here to chat!+
0 Shares
Share
Tweet
+1
Share
Skoči na traku sa alatkama