Glodalica - Bosch GMF 1400 CE Professional
Glodalica - Bosch GMF 1400 CE Professional
Ponajprije pozdravljam sve koji održavaju i čitaju ovaj odličan sajt !
Da kažem koju riječ o sebi. Počeo sam se baviti izradom kuhinja i drugog namještaja po mjeri. Za sada sve iz iverice. Crtam u autocadu. Posao mi se čini sve zanimljiviji i privlačniji pa tako polako kupujem alat. Nikad nisam radio sa glodalicom. Iz tekstova koje sam ovdje pročitao o glodalici, čini mi se da bi me Bosch GMF 1400 CE Professional zadovoljila. Interesira me Vaše mišljenje. Da li da je uzmem? Ima netko tu glodalicu i kako ga služi? Ili možda koja druga preporuka?
http://www.bosch-pt.com.hr/boptocs2-hr/ ... ct_id=9878
Da kažem koju riječ o sebi. Počeo sam se baviti izradom kuhinja i drugog namještaja po mjeri. Za sada sve iz iverice. Crtam u autocadu. Posao mi se čini sve zanimljiviji i privlačniji pa tako polako kupujem alat. Nikad nisam radio sa glodalicom. Iz tekstova koje sam ovdje pročitao o glodalici, čini mi se da bi me Bosch GMF 1400 CE Professional zadovoljila. Interesira me Vaše mišljenje. Da li da je uzmem? Ima netko tu glodalicu i kako ga služi? Ili možda koja druga preporuka?
http://www.bosch-pt.com.hr/boptocs2-hr/ ... ct_id=9878
E dobro došao pozdravlja te Å arenko nego gde to da" uzmeš " kaži i nama i mi bi da uzmemo po nekoliko komada,
obično sam do sada "kupovao " ali ako se uzima da vidimo možda povedem i kuma i on bi da uzme neku glodalicu
obično sam do sada "kupovao " ali ako se uzima da vidimo možda povedem i kuma i on bi da uzme neku glodalicu
Last edited by šarenko on 29 Jan 2009 00:11, edited 1 time in total.
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
Pozdrav, za početak 
Å to se tiče glodalice koju si naveo, ako si pažljivo pročitao tekstove o nabavci glodalica, video si da navedeni model prilično lepo zadovoljava (skoro) sve potrebe profesionalca. Sad, ako ti je iverica pretežan materijal sa kojim radiš, onda možeš da ideš i na nabavku nekog jeftinijeg modela, a za razliku u ceni da kupiš glodala koja se brzo tupe na njoj (iverici).

Å to se tiče glodalice koju si naveo, ako si pažljivo pročitao tekstove o nabavci glodalica, video si da navedeni model prilično lepo zadovoljava (skoro) sve potrebe profesionalca. Sad, ako ti je iverica pretežan materijal sa kojim radiš, onda možeš da ideš i na nabavku nekog jeftinijeg modela, a za razliku u ceni da kupiš glodala koja se brzo tupe na njoj (iverici).
Pozdravmetabo wrote:Pozdrav, za početak

Da, pročitao sam. Znači, tvoja je preporuka neki jeftiniji model, ako mi posao ostane u krugu iverice? Koja snaga bi mi bila dovoljna? Imaš koju preporuku za alat?
Ok.metabo wrote:Preporuke za marku nemamSnaga od 850-1200 W je sasvim OK za ivericu, a i za dobar deo "prave" stolarije.
Inače, ideja mi je složiti si stol za glodalicu u dogledno vrijeme, pa nebi želio da se zeznem u kupovini. Želio bi da je mogu imati na stolu i da je van stola koristim. Sad baš gledam slabije modele. Isto plavi Bosch..GOF 1300 CE, GOF 900 CE..
Ne. Maksimalno može da izglođe dubinu za koju nož "viri" ispod postolja. To je uvek manje od hoda košare.blum wrote:E, kad otvorim uspoređivanje glodalica. Dio > Maks. hod košare glodalice. Jel to dubina koju može izglodati?
Ukoliko gloalicu staviš u sto, od te dubine treba da oduzmeš još i debljinu ploče na koju kačiš glodalicu. Zbog toga ta ploča trebada bude kruta (da se ne savija) i što tanja (da bi imao što manje gubitaka).
Dubina..a joj..da..zbunio semetabo wrote:Ne. Maksimalno može da izglođe dubinu za koju nož "viri" ispod postolja. To je uvek manje od hoda košare.blum wrote:E, kad otvorim uspoređivanje glodalica. Dio > Maks. hod košare glodalice. Jel to dubina koju može izglodati?
Ukoliko gloalicu staviš u sto, od te dubine treba da oduzmeš još i debljinu ploče na koju kačiš glodalicu. Zbog toga ta ploča trebada bude kruta (da se ne savija) i što tanja (da bi imao što manje gubitaka).

Ovo za debljinu stola, to sam zapamtio čitajuči o glodalici. Mislim upotrijebiti za stol građevinsku oplatu. Nešto slično bosanskoj iverici. Jel bude to ok?
Kužimmetabo wrote:Obično se koristi aluminijum, fenolske ploče, akril (pleksiglas), čelični lim... Sve to do debljine 8mm. Važno je da bude kruto i što tanjeblum wrote:Mislim upotrijebiti za stol građevinsku oplatu. Nešto slično bosanskoj iverici. Jel bude to ok?

Samo, neznam da li smo na isto mislili. Ja sam baš mislio na konstrukciju stola. To što sam gledao po sajtu i u PDF-ovima koje sam skinuo. Obično je konstrukcija od nekog drveta a središnji dio bi bio od toga što ti govoriš. Na taj središnji dio se prišarafi glodalica? To treba biti što tanje? Jel tako?
Takoblum wrote:Samo, neznam da li smo na isto mislili. Ja sam baš mislio na konstrukciju stola. To što sam gledao po sajtu i u PDF-ovima koje sam skinuo. Obično je konstrukcija od nekog drveta a središnji dio bi bio od toga što ti govoriš. Na taj središnji dio se prišarafi glodalica? To treba biti što tanje? Jel tako?

Konstrukciju stola praviš tako da bude što stabilnija i masivnija. Dobro bi bilo, zbog buke, da glodalicu zatvoriš kao u nekom ormaru.
Gornju ploču, ako koristiš MDF, obavezno ofarbaj (ako nije plastificirana) sa obe strane. MDF voli vlagu, pa da ne nabubri...
Ne moram da ti naglašavam da gornja ploča mora da bude takva da neće da se krivi pod teretom (svojim i glodalice).
Da taj srednji dio je obično čelični lim jer je dosta čvrst i tanak a ostatak stola može biti od bilo kojeg pločastog materijala samo bi bilo preporučljivo gornji dio stola po kojem ti klizi obradak da na njega staviš odnosno zaljepiš ultraplast ili neki zovu ultrapas.E i još jedno bolje da ti je gornja ploča od nekog čvršćeg matrijala recimo MDF ili blažujka ili nešto u tom stilu.Racimo ja sam snimio na jednom mjestu bukovu šperploču debljine oko 3 cm i mislim nju uzeti ( ali doslovno uzeti ) i na nju naljepiti ultraplast i to je to.
Čovijek sniva a Bog realizira!