Može li se u sopstvenoj režiji ( sam svoj majstor ) napraviti mehanizam za klizna vrata ?
Vrata su od punog drveta i nalaze se u lokalu ( prilično prometno )
Ako imate neku ideju , link ili skicu bio BiH vam zahvalan .
Mnogo bi značilo da vrata samo u gornjoj zoni budu okačena na taj mehanizam a da u donjoj zoni nema ništa da ih usmerava .
Da li je tako nešto moguće ?
Okov za klizna vrata
- LepoJeBitiFin
- Majstor majstora
Re: Okov za klizna vrata
Ne vidim bas nikakav nacin da vrata budu okacena samo gore, a da ih dole ne usmerava nista.
Osim.. da vrata budu 2 put visa nego sto treba, pa da mozes da postavis dve sine na dovoljnom razmaku, da ih i najmanji povetarac ne otkine
Poluga koja deluje na mehanizam u gornjoj zoni je reda preko 20 puta.
Vrata su 2m. Tvoj kompletan mehanizam moze da bude nesto reda 10cm.
Kad sa pola kila gurnes dno... srafovi na vrhu trpe 10 kila. A obarac na pistoju tipicno okida na na oko 2-3 kila
Nesto sumnjam da ce takva vrata trpeti najvise potezanje kaziprstom
Da se razumemo.. dole ne mora da bude ne znam kakva skalamerija... dovoljan je nekakav relativno mali kanal, tipa 6mm sirine, i par stiftova ili obican flah postavljen vertikalno samo da drzi donju stranu na mestu.
Imas i drugu varijantu, da na samom prolazu nema nicega dole, ali da zato imas sa strane vrata produzenu "stanglu" koja se vodi na dnu.
jedina nevolja.. ta stangla bi trebalo da bude isto dugacka koliko su vrata siroka, to jest treba ti duz zida dva puta prostora. Moze malo da se skrati, al ne preterano, posto inace opet imas problem sa polugom samo sad u drugoj ravni.
Sam mehanizam.. nije neka preterana nauka.
Odgovarajuci profil i par lezajeva, tockica za rolere, ili nesto slicno.
Samo je pitanje dal se uopste isplati zezati se.
Osim.. da vrata budu 2 put visa nego sto treba, pa da mozes da postavis dve sine na dovoljnom razmaku, da ih i najmanji povetarac ne otkine

Poluga koja deluje na mehanizam u gornjoj zoni je reda preko 20 puta.
Vrata su 2m. Tvoj kompletan mehanizam moze da bude nesto reda 10cm.
Kad sa pola kila gurnes dno... srafovi na vrhu trpe 10 kila. A obarac na pistoju tipicno okida na na oko 2-3 kila

Nesto sumnjam da ce takva vrata trpeti najvise potezanje kaziprstom

Da se razumemo.. dole ne mora da bude ne znam kakva skalamerija... dovoljan je nekakav relativno mali kanal, tipa 6mm sirine, i par stiftova ili obican flah postavljen vertikalno samo da drzi donju stranu na mestu.
Imas i drugu varijantu, da na samom prolazu nema nicega dole, ali da zato imas sa strane vrata produzenu "stanglu" koja se vodi na dnu.
jedina nevolja.. ta stangla bi trebalo da bude isto dugacka koliko su vrata siroka, to jest treba ti duz zida dva puta prostora. Moze malo da se skrati, al ne preterano, posto inace opet imas problem sa polugom samo sad u drugoj ravni.
Sam mehanizam.. nije neka preterana nauka.
Odgovarajuci profil i par lezajeva, tockica za rolere, ili nesto slicno.
Samo je pitanje dal se uopste isplati zezati se.